Ηλεκτρονική Έκδοση

Ακρόαση του Σνόουντεν στο Ευρωκοινοβούλιο με τηλεδιάσκεψη

Το πράσινο φως για μια ακρόαση του Έντουαρντ Σνόουντεν έδωσε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου με 36 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή. Πλήγμα στην αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε την απόφαση ο συντηρητικός Ευρωβουλευτής της Βρετανίας Τίμοθι Κερκχόουπ.

Ο Σνόουντεν, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ που διέρρευσε τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία, δεν θα μεταβεί ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Στρασβούργο, αλλά θα μιλήσει μέσω μιας "διαδραστικής" τηλεδιάσκεψης. Μόνον υπό αυτόν τον όρο οι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) δέχονταν να γίνει η ακρόαση.

Οι Ευρωβουλευτές θα μπορούν να υποβάλουν ερωτήματα στον Σνόουντεν και θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για "την εγγύηση της ασφάλειάς" του, δήλωσε η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Βερονίκ Ματιέ Ουιγιόν, προσθέτοντας ότι διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί κάθειρξη 30 ετών στις ΗΠΑ για παραβίαση της Πράξης περί Κατασκοπείας και για κλοπή εγγράφων που ανήκουν στο κράτος.

Ο Σνόουντεν και οι συνήγοροί του έχουν λάβει πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την συμμετοχή του σε αυτήν την διαδραστική τηλεδιάσκεψη, αλλά δεν έχουν ακόμη απαντήσει, έγινε γνωστό από πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, η ακρόαση, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους τους Ευρωβουλευτές, μπορεί να διεξαχθεί ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ως "τα τέλη Φεβρουαρίου", σύμφωνα με την Ουιγιόν.

Ο συντηρητικός Ευρωβουλευτής της Βρετανίας Τίμοθι Κερκχόουπ σημείωσε ότι η πρόσκληση στον πρώην σύμβουλο της NSA ήταν κάτι το "άκρως ανεύθυνο" και καταφέρει πλήγμα στην "αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου".

Ένας εκπρόσωπος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο οποίος είχε προκληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, είχε προειδοποιήσει για τις "αρνητικές συνέπειες" που θα έχει μια ακρόαση του Σνόουντεν στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. "Αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό για τους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ", είχε δηλώσει ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Παρακολουθήσεις/Υποκλοπές
Κατασκοπία/πράκτορες
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο