Ηλεκτρονική Έκδοση

Για «βοήθεια»

Το ΔΝΤ πάει στην Ουκρανία

Επίσκεψη την Τρίτη

Μια ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να φτάσει την Τρίτη στην Ουκρανία για να συζητήσει ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας της χώρας με τις νέες αρχές που ζήτησαν την υποστήριξή του, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο.

Η αποστολή, που αναμένεται να παραμείνει στην Ουκρανία ως τις 14 Μαρτίου, «θα εκτιμήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση» και «θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος» βοήθειας, επισημαίνει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφτασαν σήμερα στο Κίεβο, δήλωσε η Πία Αρενκίλντε εκπρόσωπος της Κομισιόν χωρίς όμως να διευκρινίσει τον στόχο και τη διάρκεια της αποστολής τους. «Κανένα κράτος μέλος δεν θα κινηθεί χωρίς μια εκτίμηση των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας από το ΔΝΤ», διευκρίνισε μια ευρωπαϊκή πηγή. Αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του την Πέμπτη ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ ζήτησε επισήμως τη βοήθεια του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι τα κρατικά ταμεία είναι «άδεια».

Αρχικά οι νέες αρχές του Κιέβου είχαν πει ότι χρειάζονται συνολικά 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι αναμένουν 15 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από το ΔΝΤ για φέτος.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία ζητεί τη βοήθεια του ΔΝΤ. Τον Ιούλιο του 2010 το Ταμείο είχε δώσει δάνειο 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, το οποίο στη συνέχεια μπλόκαρε στις αρχές του 2011 καθώς οι ουκρανικές αρχές αρνούνταν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε σε αντάλλαγμα.

Πηγή: AMΠΕ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Ουκρανία