Ηλεκτρονική Έκδοση

Αφορμή μία φράση που φέρεται να υπήρχε στη διαθήκη του Α. Παπανδρέου

Κατσανέβας vs Wikipedia

Σε ισχύ διατήρησε το Πρωτοδικείο την προσωρινή διαταγή αφαίρεσης της φράσης «όνειδος για την οικογένεια μου», που φέρεται να είχε περιλάβει ο Ανδρέας Παπανδρέου σε διαθήκη του, αναφερόμενος στον τότε σύζυγο της κόρης του Θόδωρο Κατσανέβα, από το βιογραφικό του ακαδημαϊκού και προέδρου του κόμματος «Δραχμή», στην Βικιπαίδεια.

Η προσωρινή διαταγή είχε εκδοθεί πριν λίγες ημέρες μετά από προσφυγή του κ. Κατσανέβα κατά του χρήστη, αλλά και κατά της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Σήμερα συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο κ. Κατσανέβας με την οποία στρέφεται κατά της ΕΛΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού - Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) και κατά του χρήστη που σε ανάρτηση του για τον αιτούντα ανέφερε την επίμαχη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, επικαλούμενος σειρά δημοσιευμάτων.

Η διαμάχη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων χρηστών του ίντερνετ σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο διέταξε, έστω και με προσωρινή εντολή ,να αφαιρεθεί κείμενο χρήστη της Wikipedia.

Σύμφωνα με την πλευρά Κατσανέβα, η φράση - αντικείμενο της δίκης - δεν υπήρξε ποτέ στην επίμαχη ιδιόχειρη διαθήκη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία επιπλέον δεν κατέστη ποτέ κυρία.

Ο Θόδωρος Κατσανέβας προχώρησε σε άσκηση αγωγής που έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί τον Ιανουάριο του 2016 και ασφαλιστικών μέτρων, ενόψει των οποίων εκδόθηκε και η προσωρινή εντολή, αξιώνοντας να αφαιρεθεί από το βιογραφικό του η επίμαχη αναφορά.

Στο δικαστήριο σήμερα η πλευρά του συντάκτη της ανάρτησης τόνισε ότι η υπόθεση με την επίμαχη φράση ξεκίνησε το 2009 με την αναφορά στη διαθήκη Παπανδρέου, αναφορά που στηρίχθηκε σε αξιόπιστες πηγές από ελληνικές και ξένες εφημερίδες.

Όπως επισημάνθηκε, για να αλλάξει η πληροφορία χρειάζεται νέα πηγή και επομένως για να αφαιρεθεί η πληροφορία δεν χρειάζεται καν αγωγή, αλλά συζήτηση, καθώς οποίος θέλει έχει δυνατότητα να μπει στη συζήτηση του λήμματος και να επιχειρηματολογήσει για να αφαιρεθεί.

Τονίστηκε δε, ότι η Wikipedia είναι ένα συλλογικό  εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο με στόχο να παρέχει ελεύθερα  επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει με επαληθεύσιμα στοιχεία.

Από την πλευρά του κ. Κατσανέβα, κατέθεσε συνεργάτης του ο οποίος υποστήριξε ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο σχόλιο στην διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και ότι η επίμαχη αναφορά στο λήμμα δημιουργεί συνολική και αθροιστική βλάβη στον κ. Κατσανέβα. Είπε επίσης πως ο κ. Κατσανέβας επρόκειτο να λάβει θέση Οικονομικού Συμβούλου στα Αραβικά Εμιράτα και την έχασε εξαιτίας αυτού.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η leropoulos έγραψε: (πριν 5 έτη)
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ

Ο κ. Κατσανέβας έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους.
Έχει μια περίεργη προσωπικότητα που δεν είναι φυσιολογική.
Ακούστε λοιπόν τι μου είπε ένας Δικηγόρος σχετικά με τον κ. Κατσανέβα.

Υπάρχει μια Δικαστική απόφαση με αριθμό 4241/2006 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου
Αθηνών που επιβάλλει ποινή 50000 Ευρώ στον κ. Κατσανέβα για κλοπή πνευματικής
ιδιοκτησίας. Πρόκειται γα ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, ένα πρόγραμμα
ηλεκτρονικού υπολογιστή που "έκλεψε" ο κ. Κατσανέβας και πούλησε.
Το δικαστήριο του απαγόρευσε τη χρήση του προγράμματος. Στη συνέχεια, αυτός
έβαλε έναν φοιτητή και σχεδίασε ένα άλλο και συνεχίζει να το πουλά.
Η απόφαση υπάρχει και είναι τελεσίδικη !

Αυτή η απόφαση υπάρχει, άρα δεν τον προσβάλουμε. Η απόφαση τον προσβάλλει,
αλλά δεν έχει γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Ψάξτε το θα βρείτε την απόφαση.

Αυτός είναι ο κ. Κατσανέβας που θίγεται με το χαρακτηρισμό "όνειδος".
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δραχμή 5 Αστέρων