Ηλεκτρονική Έκδοση

Stress: «Λερώσαμε το χαλί της τέχνης»

Αρχές της δεκαετίας του '80 και ένα από τα πρώτα πανκ συγκροτήματα σπέρνει έναν άγριο ήχο στολισμένο με εμπρηστικούς στίχους στους δρόμους της Αθήνας. Δίπλα στο πρωτόλειο «Athens Burning» προσθέτει την κραυγή του «Δικαίωμα στη ζωή», παίζει σε πανεπιστήμια και καταλήψεις, γράφει τη δική του ιστορία στη ελληνική σκηνή και διαλύεται την κατάλληλη στιγμή. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, οι Stress επιστρέφουν την Πέμπτη στην σκηνή του Gagarin 205 για να θυμίσουν ότι ο «ήχος της ανασφάλειας» συνεχίζει να ηχεί επίκαιρος.
TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Stress Stress

 «Δεκαετία του '80, μεταπολίτευση, ΠΑΣΟΚ, Πολυτεχνείο, θητεία, εξακρίβωση στοιχείων, συναυλία στο Σπόρτινγκ (μια μάνα δέρνει τo φρικιό κόρη της μέσα στο κατάμεστο γήπεδο) σ' αυτή τη πόλη σε κάθε γωνιά της συναντάς τη παραφροσύνη του αστικού τοπίου, έδωσα εξετάσεις να περάσω στη ΔΕΗ, παρέδωσα λευκή κόλλα, όχι δεν θα γίνω σαν και σένα, η μόνη διέξοδος απ όλα αυτά είναι η μουσική, οι φίλοι απ το Λύκειο που μαθαίνουν μουσική, οι αγωνίες μας γίνονται τραγούδια, όσοι μας γουστάρουν γίνονται συνοδοιπόροι προς το πουθενά, αφού σχεδόν όλες οι πόρτες για να παίξουμε τα τραγούδια μας είναι κλειστές». Ο Λούης, κιθαρίστας των Stress περιγράφει τις εικόνες μιας εποχής που γέννησε τα πρώτα πανκ συγκροτήματα και καταλήγει: «Αποφασίσαμε ότι κάνουμε να το κάνουμε μόνοι μας μέχρι όσο αντέξουμε -το σύστημα θα γίνει η ζωή σου, ένταξη βία σύντροφοι σου- σταματήσαμε να παίζουμε στις αρχές του '86, είχαμε κλείσει το κύκλο μας και οδεύαμε σε άλλες κατευθύνσεις και αναζητήσεις».
 
    Τώρα, τριάντα πέντε χρόνια μετά και με αφορμή την τρίτη επανέκδοση του ιστορικού τους δίσκου «Ο Ήχος της ανασφάλειας» οι Stress θα βρεθούν την Πέμπτη στη σκηνή του Gagarin 205 για να θυμίζουν ότι μέσα στα χρόνια του '80 υπήρχαν κάποιοι που προειδοποιούσαν για τις εφιαλτικές μέρες που θα ακολουθούσαν 
 
 
 Για την πανκ σκηνή: «Δεν εξαφανίστηκε απότομα το πανκ, απλά όταν ήταν ζωντανό περιφρονήθηκε από τα ΜΜΕ και τις δισκογραφικές εταιρείες αλλά αυτό για μας δε σημαίνει τίποτα. Υπήρξαμε και υπάρχουμε στις ψυχές των ανθρώπων που αναζητούν, που αμφισβητούν, στους ρομαντικούς, στους εραστές της ζωής. Αυτό που συνέβη ήταν ότι το πανκ ήταν ο λόγος, δεν υπήρχε το μέσο -το χρήμα. Αλλά κατάφερε και λέρωσε το χαλί της τέχνης και από κει και πέρα τίποτα πια δεν θα ήταν ίδιο. Κάποιοι που θεωρούσαν δεδομένες τις ροκ μπίζνες της κενότητας, του χαβαλέ και των ουσιών είχαν ηττηθεί και αυτό δεν τους άρεσε. Ήμασταν μια συλλογικότητα συγκροτημάτων με δυνατή φωνή και παρουσία. O χρόνος έδειξε όχι πόσο καλοί μουσικά και ηχητικά ήμασταν, αλλά τις αξίες που πιστέψαμε και τραγουδήσαμε. Και πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε ξανά στη επικαιρότητα τόσα χρόνια μετά».
 
 
      Η ουσία του πανκ: «Δεν περιμέναμε να δικαιωθούμε, τα τραγούδια μας έχουν καταγγελτικό χαρακτήρα, ενώσανε νέους ανθρώπους και αυτή ήταν η επιτυχία μας. Το πανκ ροκ ακόμα και σήμερα διατηρεί αυτόν το χαρακτήρα της ενότητας και της αλληλεγγύης σε όλο το κόσμο. Είναι μια μουσική που είχε δανειστεί στοιχεία και πράγματα από διάφορα κινήματα του παρελθόντος, άλλα ταυτόχρονα είχε την ενέργεια και το πάθος που έλειπε από την υπόλοιπη σκηνή, γι αυτό φυσικά όλοι θέλανε να το χρησιμοποιήσουν ο καθένας για το δικό του σκοπό».
 
 
  «Δικαίωμα στην ζωή»: «Στο παλιό πανκ σύνθημα "Νο Future", εμείς απαντάμε με το "Yes there is future". Αυτή είναι η ανάγκη των ανθρώπων σήμερα. Πιστεύω ότι είναι δύσκολα να τα βάλεις με το σύστημα η να το αλλάξεις από μέσα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε εμείς ατομικά αλλά και μετά συλλογικά. Οι καιροί αυτό δείχνουν, οι άνθρωποι πρέπει και μπορούν να επικοινωνήσουν και να δημιουργήσουν. Ο παλιός κόσμος που πίστευε στο βόλεμα έχει πεθάνει. Μέσα από αυτή την διάχυτη ανασφάλεια θα υπάρξει φως».
 
 
    Από τις στάχτες των άγριων ημερών: «Ο δίσκος μας "Ο Ήχος της ανασφάλειας" που επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά από την δισκογραφική B-Otherside Records είναι ένας ύμνος στη διαχρονικότητα του αίσχους και σε μεγάλο βαθμό ηχεί επίκαιρος σήμερα. Yπήρξε αυτός ο ενθουσιασμός στο να παίξουμε ξανά το δίσκο μας ζωντανά ως ένα ευχαριστώ στο κόσμο που τον αγόρασε αλλά και που έκανε τόσα πράγματα από μόνος του για τη μπάντα μας -βιντεοκλίπ, αφιερώματα, συνεντεύξεις. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει συνέχεια για τους Stress. Υπάρχει απλά μια σκέψη να ηχογραφήσουμε κάποια κομμάτια που μείνανε τότε εκτός δίσκου».
 
 
 
 Info: Οι Stress θα παρουσιάσουν τον «Ήχο Της Ανασφάλειας» μαζί με το διπλό single «Athens burning» την Πέμπτη στο Gagarin 205. Έναρξη 9.00 μμ.- είσοδος 5 ευρώ. 
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική