Ηλεκτρονική Έκδοση

Τα «ευρω-θα» της Μέρκελ

Το θέμα της ρευστότητας απασχόλησε τη συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ με τους θεσμικούς εκπροσώπους και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς όμως να δοθούν απαντήσεις, όπως σχολίασαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μετά τη συνάντηση.

Ακόμη και τη... γλώσσα της νοηματικής πρέπει να χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς για να εξηγήσει στη Μέρκελ το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η κυβέρνησή του (φωτ. ΑΠΕ) Ακόμη και τη... γλώσσα της νοηματικής πρέπει να χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς για να εξηγήσει στη Μέρκελ το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η κυβέρνησή του (φωτ. ΑΠΕ) Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους επιχειρηματίες στο θέμα του ενεργειακού κόστους, ενώ η καγκελάριος σημείωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν ήταν συμβολική αλλά ουσιαστική κίνηση που αλλάζει την ψυχολογία στην αγορά και σηματοδοτεί επιστροφή στις αγορές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε για την προσαρμογή της Cosco στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στο πλαίσιο του διαλόγου σημείωσε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι η κινητήριος δύναμη της αγοράς. «Ξέρω τη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας» συμπλήρωσε. Σημείωσε ακόμη ότι χαίρεται που οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν να πάρουν ρίσκα.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ζήτησε τη βοήθεια της Καγκελαρίου στη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού, «διότι βρίσκει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας».

Οι εισαγωγές μελιού και γενικά αγροτικών προϊόντων από την Κίνα, πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, ζήτησε η κ. Χαζάπη - Πίττα. Η ίδια και οι επιχειρηματίες Δοντάς, Παπαδοπούλου, Συργιανός και Κεφαλογιάννης αναφέρθηκαν στο ενεργειακό κόστος το οποίο φτάνει, όπως είπαν, μέχρι και στο 50%.

Μήνυμα

Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την πορεία εξυγείανσης στην Ελλάδα μεταφέρει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η οποία εκδόθηκε μετά την άφιξη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.

«Στήριξη για τη μεταρρυθμιστική πορεία» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρεται ότι «η καγκελάριος ταξίδεψε στην Αθήνα για να ενισχύσει την κυβέρνηση στην πορεία εξυγείανσης (που ακολουθεί), διότι η Ελλάδα στο μεταξύ επέστρεψε επιτυχώς στις χρηματαγορές» ενώ επισημαίνεται ότι στην ατζέντα βρίσκονται και άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

«Η καγκελάριος συναντάται με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου επαινέσει τη συνεπή μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησής του. Η επίσκεψή της όμως είναι και ένα μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα στην Ελλάδα» συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία περιγράφεται και το πρόγραμμα της Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα.

«Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κάνει ως τώρα η Ελλάδα αξίζουν αναγνώριση. Και οι αγορές τιμούν αυτή την εξέλιξη: ελληνικές τράπεζες μπορούν στο μεταξύ να χρηματοδοτηθούν από την αγορά. Η Ελλάδα επέστρεψε την Πέμπτη στις χρηματαγορές. Για πρώτη φορά ιδιώτες επενδυτές εμπιστεύθηκαν στη χώρα και πάλι χρήματα, μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά ομολόγων. Αυτό είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν» αναφέρει η Καγκελαρία και προσθέτει ότι «το 2014 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής: έπειτα από μακρά φάση ύφεσης, η τρόικα υπολογίζει με θετικά πρόσημα ανάπτυξης». Καταλήγει δε τονίζοντας ότι η πρόοδος της Ελλάδας βρέθηκε στις αρχές Απριλίου στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να υπογραμμίσει ότι «στο μεταξύ αυξάνονται τα θετικά δείγματα στην Ελλάδα, οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2013 ξεπεράστηκαν».

Καινοτομία

Την καινοτομία και την εξωστρέφεια πρόταξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, λίγο μετά την άφιξή της στην Αθήνα και πριν ξεκινήσουν τα δύο fora με επιχειρηματίες και εκπροσώπους θεσμικών φορέων στο ξενοδοχείο, όπου έχει καταλύσει η γερμανική αποστολή.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Οραματιζόμαστε μία Ελλάδα που στα επόμενα βήματά της, στα βήματα της ανάπτυξης, θα δείξει το μεγάλο ζητούμενο που είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία. Χρειάζεται νέες φρέσκες ιδέες, έχει γίνει μεγάλη προεργασία για να φτιάξουμε μία αγορά που να παράγει αντί να καταναλώνει. Αυτή η Ελλάδα είναι πραγματικότητα. Η χώρα μας διαθέτει έμψυχο υλικό μεγάλης ακτινοβολίας και εμβέλειας και μπορεί να γίνει κέντρο καινοτομίας με προοπτική εξωστρέφειας. Εσείς έχετε τις γνώσεις και τις ικανότητες, εμείς έχουμε το πλαίσιο. Δουλεύουμε για την οικοδόμηση ενός συστήματος που θα ευνοεί την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Άκουσα τις δραστηριότητές σας που αγγίζουν από τα γεωργικά μέχρι ψηφιακά προϊόντα. Αυτός είναι ο στόχος της συνάντησής μας, να ακούσουμε νέες προτάσεις. Ο ρόλος των νεοφυών εταιρειών για την ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικός. Η εποχή που η οικονομία βασιζόταν μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις και στο κράτος είναι παρελθόν. Είναι προς το συμφέρον όλων να αναπτυχθούν άτομα, ιδέες, προοπτικές».

Η κ. Μέρκελ σημείωσε από την πλευρά της ότι «ήλθε για να μάθει και να ακούσει τις ανησυχίες και την πρόοδο που έχει γίνει». «Θέλω να ρίξω μία ματιά στο μέλλον και να μιλήσω με νέους ανθρώπους που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες. Γνωρίζω τη δύσκολη κατάσταση, που βιώνετε και που διαρκεί για πολλούς ακόμη ανθρώπους. Στη χώρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Υπάρχουν οι παραδοσιακοί τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία όπου όμως μπορεί κανείς να ακολουθήσει νέους δρόμους» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «Σκέφτομαι όμως και τον τομέα των υπηρεσιών που εάν έχει κανείς νέες ιδέες μπορεί να προσεγγίσει νέες αγορές εκμεταλλευόμενος και το διαδίκτυο. Το ερώτημα είναι πώς να προσελκύσει κανείς χρηματοδότηση. Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στις νέες εταιρείες και θα συμβάλουμε, όπως και η ελληνική πλευρά. Είναι ερώτημα "πώς μπορώ να έχω κεφάλαιο και να διευρύνω την επιχείρησή μου". Ύστερα από όσα έγιναν, και τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα αποκτά περισσότερες ευκαιρίες παρά δυσκολίες αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη ανεργία και προβλήματα».

Σόιμπλε

Η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Αυτό δεν σημαίνει ότι για την χώρα «έχει περάσει η μπόρα», «αλλά δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε από την Ουάσιγκτον, στο περιθώριο συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Οικονομική κρίση
Κυβέρνηση