Ηλεκτρονική Έκδοση

Σόιμπλε: Η Γερμανία παραμένει ευρω-ατμομηχανή

H Γερμανία «δεν βρίσκεται σε ύφεση» και παραμένει η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, επανέλαβε σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας ανησυχεί την Ευρώπη.

«Δεν έχουμε ύφεση στη Γερμανία, σημειώνεται μια εξασθένιση της ανάπτυξης» δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Είμαστε η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην ευρωζώνη», συνέχισε.

Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να αναθεωρήσει την επόμενη εβδομάδα προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2014 και το 2015, σε περίπου 1,25% και για τα δύο χρόνια.

Οι κακές επιδόσεις στους δείκτες της γερμανικής οικονομίας, κυρίως της βιομηχανίας, έχουν συσσωρευτεί αυτές τις τελευταίες ημέρες. Τα μεγαλύτερα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών περιέγραψαν σήμερα ένα ζοφερό ορίζοντα για την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, ενώνοντας τις φωνές τους με πολλά ευρωπαϊκά κράτη και παρατηρητές που απευθύνουν έκκληση στη Γερμανία να δαπανήσει περισσότερα με στόχο την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης.

«Θα δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα στις επενδύσεις» διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε από την έδρα του ΔΝΤ—το οποίο εκτιμά ότι η Γερμανία, με τη δημοσιονομική σοβαρότητά της, έχει το περιθώριο ελιγμών προκειμένου να επενδύσει περισσότερο στις υποδομές.

Εντούτοις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την διαφωνία του στην ιδέα ότι η αύξηση των δαπανών θα έδινε μια λύση οδηγώντας στην έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση.

Η ανάπτυξη δε μπορεί να επιτευχθεί «υπογράφοντας επιταγές» υποστήριξε, ενώ υπενθύμισε ότι χρειάζονται επίσης «αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία
Για το ίδιο θέμα
ΔΝΤ: Ομολογία αποτυχίας με νέο κορσέ