Ηλεκτρονική Έκδοση

Kαμπανάκι από το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Ανησυχία ότι η ευρωζώνη δεν έχει απομακρυνθεί από τον κίνδυνο ύφεσης διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περαιτέρω, ειδικά μετά τα στοιχεία για την εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία και τις αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ προέβλεπε τον Οκτώβριο ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα φθάσει το 0,8% το 2014 και το 1,3% το 2015 αλλά ήδη αρκετοί αμφισβητούν και αυτές τις προβλέψεις. Τα στοιχεία που αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα την Παρασκευή δεν αναμένεται να απέχουν πολύ από την οριακή ανάπτυξη του περασμένου τριμήνου (0,1%). Ο πληθωρισμός εντός 2014 αυξήθηκε μόλις 0,4%. Η ΕΚΤ έχει στόχο ο πληθωρισμός να κυμαίνεται λίγο κάτω από το 2%.

Το ΔΝΤ ανέφερε πως καλωσορίζει τις πρόσφατες κινήσεις της ΕΚΤ, η οποία διατήρησε τα επιτόκιά της στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονται και συμφώνησε να προετοιμαστεί για την αγορά αξιογράφων ώστε να χορηγηθεί περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Σημείωσε όμως στην έκθεσή του ότι εάν δεν βελτιωθεί η προοπτική του πληθωρισμού και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να καταγράφουν πτώση, η ΕΚΤ πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα.

Το Ταμείο προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους οι οποίοι συνδέονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά και για τις διορθώσεις στις αγορές που οφείλονται στις αποκλίνουσες πολιτικές των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
ΔΝΤ
Ευρωζώνη