Έντυπη Έκδοση

Οι εξαγωγές θέλουν και διπλωματία

Με την αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών απαιτείται και στελέχωση του ΥΠ.ΕΞ. με εμπορικούς ακολούθους

«ΕΞΑΓΩΓΕΣ» είναι το νέο όνειρο του νεοέλληνα, που βλέπει να καταρρέουν τα πάντα γύρω του. Επειτα από προσπάθειες δεκαετιών, «παλιές» ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων έχτισαν συνεργασίες με ξένα ολιγοπώλια, που ελέγχουν το κύκλωμα της αγοράς.

Φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ελαιόλαδο, βαμβάκι, καπνός παραμένουν δυναμικοί τομείς της οικονομίας. Ειδικότερα: Ροδάκινο, βερίκοκο, ακτινίδιο, κεράσι, αγγούρι, τομάτα, πιπεριά, πορτοκάλι, μανταρίνι, μήλο, τυριά, βαμβάκι, καπνός, ψάρι, ελαιόλαδο, ελιές, είδη από γουνοδέρματα είναι στις πρώτες θέσεις εξαγωγικών προϊόντων, που πάνε καλά.

Τα 1,7 δισ. ευρώ προέρχονται από εξαγωγές σε φρούτα - λαχανικά, 600 εκατομμύρια ευρώ από ψάρια και παρασκευάσματα ψαριών, από έλαια-λίπη 370 εκατομμύρια ευρώ (όχι μόνο για διατροφή) και 360 εκατ. ευρώ από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Βελτιώνουν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, η οποία βασίστηκε διαχρονικά σ' ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο.

Οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες θα κέρδιζαν φυσικά ακόμη περισσότερα, βάζοντας γερά πλάτη στη διαλυμένη ελληνική οικονομία, αν δεν καθυστερούσε η πολιτεία σε αιτήματα, όχι απαραίτητα οικονομικά, π.χ. τη γρήγορη σύναψη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Με την αναδιοργάνωση δημόσιων υπηρεσιών, είναι απαραίτητο να στελεχωθούν ξανά αποδυναμωμένες διπλωματικές υπηρεσίες του ΥΠ.ΕΞ., με εμπορικούς ακολούθους. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, ενώ στην ελληνική αγορά επικρατούν θερμοκρασίες Νευροκοπίου, και η οικονομική διπλωματία να περιορίζεται σε υψηλό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, από τις ανακοινώσεις έως την πράξη το κράτος οφείλει να πατάξει επιτέλους τη γραφειοκρατία (single window) και να φανεί αξιόπιστο στην επιστροφή του ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές εταιρείες. Εδώ και τώρα πρέπει να πάψουν τα νομικά κενά για εμπόρους που παίρνουν παραγωγή από αγρότες χωρίς πιστοποιητικά και να σταματήσουν τα αντικίνητρα για τις εξαγωγικές εταιρείες.

Δεν είναι εύκολο να γίνουν τομές στη δημόσια διοίκηση, που δεν έγιναν επί δεκαετίες, χωρίς λεφτά και με μια νοοτροπία η οποία παραπέμπει σε εποχές πλαστής ευημερίας. Ομως κάθε καθυστέρηση σημαίνει και μια χαμένη ευκαιρία βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, που έχει πιάσει πάτο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εξαγωγές
Για το ίδιο θέμα
Πιέζονται οι ελληνικές εξαγωγές στην Κύπρο