Ηλεκτρονική Έκδοση

Ιταλία: Αυτόν το κολοσσό ποιος θα τον «διασώσει»

Χρέος 2,022 τρισ. ευρώ, ρεκόρ όλων των εποχών

Εντάξει το πακέτο «διάσωσης» της Κύπρου θεωρείται μικρό σε μέγεθος.... Τον κολοσσό της γειτονιάς μας, ποιος θα τον σώσει; Το ιταλικό δημόσιο χρέος χτύπησε νέο ιστορικό ρεκόρ τον Ιανουάριο, φτάνοντας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ιταλίας. Στα τέλη του 2012 έφτασε τα 2,022 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Η νέα αυτή αύξηση —σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας— οφείλεται και στην συμμετοχή της Ρώμης στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες, που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.
 
Επίσης σήμερα οι εμπορικές ενώσεις ανακοίνωσαν γνωστό ότι τους πρώτους δυο μήνες του 2013 έκλεισαν ήδη 10.000 καταστήματα, ή κατά μέσον όρο 167 την ημέρα.
Η εμπορική ένωση Confesercenti από την πλευρά της έκανε γνωστό ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων εμπορικών επιχειρήσεων τις πρώτες 60 ημέρες του 2013 μειώθηκε κατά 50%, σε σχέση με το 2012.
 
Αν η τάση αυτή δεν μειωθεί, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν «εξαφανιστεί» τουλάχιστον 60.000 καταστήματα και 200.000 θέσεις εργασίας εμποροϋπαλλήλων και άλλων.
 
Η Ρώμη και το Τορίνο είναι οι πόλεις όπου τα καταστήματα κατεβάζουν πιο συχνά και οριστικά τα ρολά τους.
 
Άλλο ένα στοιχείο που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ότι το ιταλικό δημόσιο συνεχίζει να οφείλει στις ιταλικές επιχειρήσεις —για εργολαβίες που τους ανέθεσε στο παρελθόν— περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Οι δήμοι της χώρας τέλος προγραμματίζουν πανιταλική διαδήλωση διαμαρτυρίας για την 21η Μαρτίου: ζητούν να μειωθούν, εν μέρει τουλάχιστον, οι αυστηροί περιορισμοί στις δαπάνες τους που δεν τους επιτρέπουν να καταβάλουν τις οφειλές τους στους επιχειρηματίες.
 
με πληροφορίες

Έκρηξη του ιταλικού χρέους Έκρηξη του ιταλικού χρέους

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Ιταλία
Για το ίδιο θέμα
Τρία λάθη και μια μόλυνση στο «γιατρικό» της Κύπρου
Ιταλία: Σοκάρουν... αλά κυπριακά τα «κόκκινα» δάνεια
Πορτογαλία: Παράταση ενός έτους
E.E: Έμφαση σε απασχόληση και ανάπτυξη
Συνεδριάζει το Εurogroup για τη «διάσωση» της Κύπρου