Ηλεκτρονική Έκδοση

Φόβοι για κύμα νέας κρίσης

Τρία λάθη και μια μόλυνση στο «γιατρικό» της Κύπρου

Πώς αναλύει ο ξένος τύπος το «νέο» κυπριακό

Τελευταία ενημέρωση:

Σοκ, πανικός, οργή, θυμός, είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιεί το τύπος στο εξωτερικό ως πρώτα σχόλια μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μερικά σχόλια πάνε βαθύτερα. To σχόλιο στη Washington Post έχει τίτλο: «Γιατί η διάσωση της Κύπρου μπορεί να είναι η αρχή της επόμενης χρηματοοικονομικής κρίσης». Ο Economist κάνει λόγο για συμφωνία με τρία «αγκάθια» και κεντρικό τίτλο: «Άδικη, κοντόφθαλμη, αυτοκαταστροφική». Σχόλια από FT και Forbes.

Ουρές στα ΑΤΜ Ουρές στα ΑΤΜ Εάν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει ένα νέο κύμα κρίσης στην Ευρώπη, ο ιστορικός του μέλλοντος μπορεί να βρει τα ίχνη της αφετηρίας πίσω στη διάσωση της Κύπρου, σημειώνει το σχόλιο στη Washington Post.

Ο περισσότερος κόσμος το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να προσεύχεται ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι «μεμονωμένη» και ότι δεν θα ανάψει τη σπίθα του πανικού στην Αθήνα, στη Μαδρίτη, στη Λισαβόνα, στο Δουβλίνο και στη Ρώμη.

Έως τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και προσωπικά ο Μάριο Ντράγκι μαζί με τις τοπικές κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ασφαλείς και ότι κάτω από 100.000 είναι εξασφαλισμένες, αναφέρει η Washington Post.

Τρόμαζαν στην ιδέα ότι εάν οι καταθέτες σε οποιαδήποτε χώρα εξαναγκάζονταν να υποστούν ζημιές, αυτό θα προκαλούσε άμεσα καταστροφικές συνέπειες μαζικής απόσυρσης χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το κυπριακό πακέτο διάσωσης των 10 δισ. ευρώ (60% του ΑΕΠ) είναι τεράστιο σε σχέση με τα μεγέθη του νησιού της Μεσογείου. Ο πληθυσμός της Κύπρου είναι 1,1 εκατ. (στην Ελλάδα είναι 10 φορές μεγαλύτερος). Το τραπεζικό σύστημα έχει υποχρεώσεις οκτώ φορές μεγαλύτερες του ΑΕΠ της χώρας, έναντι 3,5 φορές συνολικά στην ευρωζώνη.

Όπως σημειώνει η Washington Post οι περισσότερες από αυτές τις καταθέσεις ανήκουν σε πλούσιους Ρώσους που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως φθηνό πάρκινγκ για τα χρήματά τους.

Υπό αυτό το πρίσμα το ΔΝΤ επέμενε στην πρόταση να υποστούν ζημιές οι καταθέτες. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έλεγαν πως η διάσωση της Κύπρου χωρίς τα 6 δισ. ευρώ περίπου που υπολογίζεται να είναι η ζημιά από τις καταθέσεις στην Κύπρο, το συνολικό ποσό του πακέτου σωτηρίας θα ήταν ίσο με το ΑΕΠ της χώρας, ενά ποσό που θεωρείται βαρύ για το στομάχι του ΔΝΤ, καταλήγει η Washington Post.

Τρία λάθη

Το περιοδικό Economist κάνει λόγο για τρία λάθη στη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου.

* Το πρώτο λάθος είναι ότι αναζωπυρώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ρίσκου σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Οι καταθέσεις υποτίθεται ότι μέσα στην κρίση είναι αλώβητες. Μέχρι τώρα είχαν τις διαβεβαιώσεις ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω εάν μια τράπεζα χρεοκοπήσεις, το χρέος πέρναγε στα κράτη, αναφέρει ο Economist.

«Στην Ευρωζώνη ασφαλώς θα 'πουλήσουν' τη συμφωνία με το αιτιολογικό ότι η Κύπρος είναι μια μοναδική περίπτωση, όπως και η Ελλάδα πριν από ένα χρόνο. Αν όμως ήσουν αποταμιευτής σε χώρα της περιφέρειας και συνειδητοποιούσες ότι η χώρα σου χρειαζόταν περισσότερα κεφάλαια, ποια θα ήταν η πρώτη σου εκτίμηση; Είτε ότι ποτέ δεν θα συνέβαινε αυτό που έγινε στην Κύπρο είτε ότι έχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο, το οποίο αντανακλά τις ανάγκες των χωρών που δανείζονται κεφάλαια από τις αγορές να μοιραστούν με κάποιον το βάρος;»

* Το δεύτερο λάθος είναι στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών κι έχει να κάνει με την αρχή της ισότητας. Οι μικροί καταθέτες φορτώνονται ζημιές, αλλά οι μεγάλοι κάτοχοι ομολόγων μένουν ανέγγιχτοι. Δεν επιβάλλουν κάποια ζημιά στους μεγάλους επενδυτές κατόχους κρατικών ομολόγων, οι οποίοι ποντάρουν να ανέβουν οι τιμές όταν εφαρμοστεί το πρόγραμμα χαρατσιών στις καταθέσεις, λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων.

"Μπορεί η συμφωνία να πλασάρεται με την αρχή της δικαιοσύνης, ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ επιλεκτική δικαιοσύνη. Η επιμονή της Ευρωζώνης ότι πρόκειται για μοναδική περίπτωση το αποδεικνύει: με αρκετούς ξένους να χάνουν χρήματα σε μια μικρή χώρα, έχεις ένα αποτέλεσμα σαν αυτό της Κύπρου, το οποίο πόσο μοναδικό μπορεί να είναι; Ήδη αρκετοί έχουν αρχίσει να σκέφτονται την περίπτωση της εξίσου μικρής Λετονίας, στην οποία επίσης βρίσκουν καταφύγιο ρωσικά κεφάλαια, εν όψει εισόδου στην Ευρωζήνη το 2014".

* Το τρίτο σφάλμα αφορά τη στρατηγική, λέει ο Economist. Η κυπριακή συμφωνία δεν έχει καμία συνοχή στο ευρύτερο πλαίσιο. Η κρίση του ευρώ ήταν στο... «μούσκιο» για λίγους μήνες, χάρη στην ΕΚΤ και το λεγόμενο «μπαζούκα » του Μ. Ντράγκι που έριξε 1 τρισ. ευρώ στις τράπεζες και υποσχέθηκε αγορές κρατικών ομολόγων με αντάλλαγμα προγράμματα λιτότητας στα «πακέτα σωτηρίας», ώστε να βοηθήσει στα δύσκολα τις χώρες με πρόβλημα.

Το πολιτικό κόστος της μετάβασης σε ένα πρόγραμμα διάσωσης ανεβαίνει και  το δίχτυ ασφαλείας της ΕΚΤ φαίνεται όλο και πιο λεπτό, υπογραμμίζει ο Economist.

Ουρές στα ΑΤΜ

«Στους δρόμους της Λευκωσίας, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα υποκαταστήματα των κυπριακών καθώς άδειαζαν το ATM στο τριήμερο των διακοπών», γράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα Financial Τimes.

"Μας έχουν εξαπατήσει, είπαν ότι ποτέ δεν θα επιτρέψουν κούρεμα στις καταθέσεις», δήλωσε ο Ανδρέας Ευθυμίου, ένας οδηγός ταξί, που αναφέρεται σε μια δέσμευση της κυβέρνησης να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για τη διάσωση των τραπεζών του νησιού.

O Χρήστος Παππάς, ένας τραπεζικός υπάλληλος, δήλωσε: «Προσπάθησα να πάρω μετρητά όταν άκουσα την είδηση, αλλά ο λογαριασμός μου είχε ήδη αποκλειστεί", σημειώνουν οι FT .

Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα, είναι πως θα αντιδράσουν οι καταθέτες στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Αναμφίβολα θα υπάρξουν υποσχέσεις ότι αυτή είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που θα απομειώσει καταθέσεις, όμως οι υποσχέσεις από τους ευρωπαίους πολιτικούς δεν σημαίνουν και πολλά, σημειώνει το Forbes.

Επέμειναν για πολύ καιρό ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας «δεν αποτελεί επιλογή», όμως έγινε, και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου απέρριψε την ιδέα του «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, λέγοντας ότι «πραγματικά και κατηγορηματικά –και αυτό δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και τον κόσμο και την ευρωζώνη, πραγματικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ηλίθια ιδέα».

Μπορεί, όμως είναι μια ηλίθια ιδέα της οποίας ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί, λέει το Forbes.

Πως θα αντιδράσουν οι καταθέτες στην Ισπανία την επόμενη εβδομάδα; Όλοι γνωρίζουν πως οι ισπανικές τράπεζες «κάθονται πάνω» σε τεράστιες απώλειες που δεν έχουν υλοποιηθεί και που, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν.

Τώρα που ο κόσμος ξέρει ότι τα «κουρέματα» των καταθετών αποτελούν μέρος της «εργαλειοθήκης» της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των τραπεζικών προβλημάτων, γιατί να κάτσει κανείς και να περιμένει πότε θα του συμβεί;

Αυτή η απόφαση μπορεί να πυροδοτήσει μια μαζική φυγή καταθέσεων σε όλη την ευρωζώνη και ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε θα θέσει εν αφμιβόλω την συνεχιζόμενη ύπαρξη του ευρώ ως κοινού νομίσματος.

Πάντως, η συμφωνία της Κύπρου έχει δομηθεί με τρόπο τέτοιον ώστε είναι πιθανό να μεγιστοποιήσει τις ανησυχίες αλλού, υπογραμμίζει το Forbes.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Το Λονδίνο θα αποζημιώσει βρετανούς καταθέτες
Σουλτς: Αφορολόγητο έως 25.000 ευρώ στην Κύπρο
Το «μοντέλο» που έκαψε την Κύπρο
Ιταλία: Αυτόν το κολοσσό ποιος θα τον «διασώσει»
ΔΝΤ προς ΕΕ: Έλεγχο στις τράπεζες ή κρίση Νο 2
Λύση τις αμέσως προσεχείς ημέρες για Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή (CPB BANK) στην Ελλάδα
Αμφίβολη η έγκριση της συμφωνίας με την τρόικα
«H Κύπρος ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974»
Απειλούνται οι καταθέσεις 60.000 Βρετανών
Ο κυπριακός Τύπος για την απόφαση του Eurogrοup