Ηλεκτρονική Έκδοση

Παρών και εκπρόσωπος του ΕΚΤ

Συναγερμός στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου

Διαρκείς διαβουλεύσεις

Πιέσεις από την ΕΚΤ δέχεται ο πρόεδρος της Κύπρου για επίσπευση των διαδικασιών ώστε να εγκριθεί άμεσα το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων, παρά την εμπλοκή, με τα κυβερνητικά κόμματα να υπολείπονται μίας ψήφου για να περάσουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο προεδρικό μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Κύπρου απέρριψε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Στο προεδρικό μέγαρο μετέβη εκπρόσωπος της ΕΚΤ προσπαθώντας να μεταπείσει τον Ν. Αναστασιάδη. Εκεί έχουν σπεύσει και τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών.

Στο προεδρικό μέγαρο παραμένουν ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και Υποδιοικητής της Κεντρικής Σπύρος Σταυρινάκης, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε νωρίτερα με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.  Εκεί βρίσκονται, επίσης, οι υπουργοί Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος,  Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης, Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
 
Ο φόβος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  είναι πως αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και μείνουν κλειστές οι κυπριακές τράπεζες τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πανικός σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να γίνουν μαζικές αναλήψεις καταθέσεων, λόγω ανησυχίας για επανάληψη του κυπριακού πειράματος.
 
Οι τράπεζες στην Κύπρο ενδέχεται να παραμείνουν κλειστές έως και την Τετάρτη.  
 
Σύσκεψη με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής 
 
Ο πρόεδρος της Κύπρου σε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τις εξελίξεις. Συζητήθηκε μόνο ένα νομοσχέδιο, ενώ οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο νομοσχέδια.
 
Αποχώρησαν από το προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, όμως παραμένει εκεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ecofin
Κύπρος
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Για το ίδιο θέμα
«H Κύπρος ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974»