Ηλεκτρονική Έκδοση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Το 73% δείχνει Αναστασιάδη για την αποτυχία στο Eurogroup

Η άποψη της κυπριακής κοινής γνώμης έτσι όπως διαμορφώνεται τα πρώτα κρίσιμα 24ώρα μετά την απόφαση του χθεσινού Eurogroup, για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στην Κύπρο, καταγράφεται σε έρευνα που διενήργησε ο οργανισμός Insight Market Research (IMR) – Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η Insights Market Research είναι μέλος της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑΚ.

 

Η έρευνα που διενεργήθηκε σήμερα 17 Μαρτίου 2013 με συνολικό δείγμα 600 ατόμων καταδεικνύει ότι η πρώτη αντίδραση των Κυπρίων οτιδήποτε παρά θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν στην στάση που τήρησε ο Πρόεδρος και η κυπριακή διαπραγματευτική αντιπροσωπεία  στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup, αφού αυτή χρεώνεται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων ως αποτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία. Επιπλέον η έρευνα καταγράφει την άποψη των Κυπρίων αναφορικά με το τι πρέπει να πράξει η Βουλή των Αντιπροσώπων στην αυριανή ολομέλεια του σώματος, το ποιες τροποποιήσεις επιθυμούν σε περίπτωση που η Βουλή υιοθετήσει τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και την άποψη των Κυπρίων κατά πόσον επιθυμούν ή όχι την παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του Ευρώ.   
Συγκεκριμένα στο ερώτημα εάν πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυπριακή αντιπροσωπία  «Πέτυχε ότι καλύτερο μπορούσε»  ή «Απέτυχε να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία» ποσοστό 27% τάσσεται υπέρ του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυπριακή αντιπροσωπία  «Πέτυχε ότι καλύτερο μπορούσε» ενώ ποσοστό 73% πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυπριακή αντιπροσωπία  «Απέτυχε να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία».
Στο ερώτημα «κατά την άποψη σας τι πρέπει να κάνει αύριο η Βουλή:  να εγκρίνει ή να απορρίψει το κούρεμα των καταθέσεων;» ποσοστό 71% θεωρεί ότι η Βουλή πρέπει να απορρίψει το κούρεμα των καταθέσεων ενώ αντίθετη άποψη έχει το 29%.
Σε περίπτωση έγκρισης  της πρότασης από την Βουλή η κύρια βελτίωση  που θα επιθυμούσε να δει η πλειοψηφία (72%) των Κυπρίων είναι  «Να μην επηρεαστούν οι καταθέσεις  κάτω των 100,000 €». Ένα μικρότερο ποσοστό (19%) η βελτίωση που θα επιθυμούσε να δει είναι  «Σε περίπτωση ζημιών από τα ομόλογα των τραπεζών που θα δοθούν , να αντισταθμιστούν οι ζημιές από την  Κυβέρνηση  με κάποιο λογικό επιτόκιο».
Τέλος, η πλειοψηφία των Κυπρίων (62%) θεωρεί ότι παρά τα σημερινά δεδομένα η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.  Ενώ ένα μικρότερο ποσοστό (28%)  θεωρεί ότι θα πρέπει η Κύπρος να βγει εκτός ευρωζώνης και να επιστρέψει στην Λίρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Ecofin
Για το ίδιο θέμα
«H Κύπρος ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974»
Ολες οι εξελίξεις στην Κύπρο από το enet.gr
«Η λιγότερο επώδυνη λύση»