Ηλεκτρονική Έκδοση

Μεγάλη η «τρύπα» στην Κύπρο

ΕΕ: Προστασία των καταθέσεων μόνο για πτώχευση τραπεζών

Ντάισελμπλουμ: «Αναπόφευκτο» το κούρεμα των καταθετών για το «σωσίβιο» στην Κύπρο

Ο εκπρόσωπος της Kομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε σήμερα ότι η εγγυοδοσία για τις καταθέσεις στην Ε.Ε. καλύπτει την περίπτωση κατάρρευσης ή πτώχευσης τραπεζών και δεν παρέχει προστασία έναντι φορολογικών μέτρων που εγκρίνουν κοινοβούλια υπό μορφή νομοθετήματος, υπεραμυνόμενος της απόφασης να επιβληθεί ένα τέλος στις καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου. Ο' Κόνορ επέμεινε πως οι εγγυήσεις έως 100.000 ευρώ ισχύουν «σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας».

Το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει ότι καλύπτονται από εγγύηση οι καταθέσεις ως και 100.000 ευρώ ανά πελάτη, ανά τράπεζα. Αλλά ο Ο' Κόνορ επέμεινε πως οι εγγυήσεις αυτές ισχύουν «σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας».

«Σε αυτήν την περίπτωση, δεν συζητάμε για μια τέτοια κατάσταση, συζητάμε για ένα εφάπαξ τέλος το οποίο θα εφαρμοστεί ως ένα φορολογικό μέτρο, σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο», είπε ο Ο' Κόνορ κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.
Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι είναι «αναπόφευκτο» να επιβληθεί μια συμβολή των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της νήσου, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει η επιβολή τέλους σε καταθέσεις ή άλλους πόρους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη κατά το κυπριακό υπόδειγμα.

«Αυτό αποκλείεται εντελώς, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα εφάπαξ τέλος σε άλλες χώρες», είπε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της Eurogroup επέμεινε ότι λόγω του μεγέθους του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και των αναγκών της για ανακεφαλαιοποίηση ήταν αναπόφευκτο να κληθούν να συμβάλουν οι καταθέτες.

Πηγή:ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Το «μοντέλο» που έκαψε την Κύπρο
Σόιμπλε: Όσοι επενδύουν σε φορολογικούς παραδείσους, αναλαμβάνουν και το ρίσκο
Υπό παρακολούθηση οι κυπριακές τράπεζες από τον οίκο Fitch
Ανησυχία στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Κύπρο
Γιούνκερ: Φάουλ του Eurogroup
Ένωση Διεθνών Τραπεζών εναντίον Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών