Ηλεκτρονική Έκδοση

Η ΕΚΤ δίνει προθεσμία έως τη Δευτέρα

Eurogroup: «Θα κόψουμε τη διασωλήνωση με το ευρώ»

Ζητούν από την Κύπρο να «παγώσει» κάθε κίνηση καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες

Βυθίζουν την «αβύθιστη όαση» της Μεσογείου. Νέο Eurogroup 20:00. Στην Κύπρο επικρατεί «κατάσταση υψηλού κινδύνου», εγείροντας ακόμη και το ζήτημα για «έξοδο από το ευρώ», τόνισαν οι υπουργοί Οικονομιών της ευρωζώνης (Eurogroup) σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με το Reuters. Στην περίπτωση εκδίωξης από το ευρώ θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για να «θωρακιστεί» η υπόλοιπη Ευρωζώνη και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί η Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίας.

YIANNIS KOURTOGLOU / AFP YIANNIS KOURTOGLOU / AFP Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να πειστεί η Κύπρος να «παγώσει» κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία τους, ακολουθώντας τη «γραμμή» της  Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα και με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι κυπριακές αρχές έχουν τρία πράγματα να κάνουν έως την Τρίτη: να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο σε αντικατάσταση του σχεδίου διάσωσης που απέρριψε η βουλή, να επιβάλουν ένα πάγωμα για μακρά περίοδο στις κινήσεις των κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα στις τράπεζες, και να προετοιμάσουν τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες», εξήγησε η πηγή αυτή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη εάν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα.

Ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές ως την Τρίτη, δίνονται εντολές για την μεταφορά κεφαλαίων ύψους εκατομμυρίων ευρώ που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της νήσου μόλις αρχίσουν να λειτουργούν εκ νέου. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, έχει αναφερθεί ένα ποσό ύψους επτά δισεκατομμυρίων, αλλά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν μέλη του Eurogroup Working Group (EWG), που αποτελείται από υφυπουργούς Οικονομικών ή υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την ΕΚΤ και την Κομισιόν, ενώ σημειώθηκε «αρνητικά» από τη μεριά τους η απουσία εκπροσώπων της Κύπρου.

«Η (κυπριακή) Βουλή είναι προφανώς πολύ συναισθηματική και δεν θα αποφασίσει για τίποτα. Εάν η Κύπρος δεν είναι καν σε θέση να παρακολουθήσει την τηλεδιάσκεψη, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Γαλλίας στο Εurogroup, σύμφωνα με το Reuters.

«Η οικονομία της Κύπρου θα βυθιστεί ό,τι και να γίνει», φέρεται να δήλωσε o προεδρεύων Τόμας Βάιζερ από την Αυστρία, σύμφωνα με το Reuters. «Πιθανόν θα επιβληθούν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων», είπε, προσθέτοντας ότι ανάλογες τηλεδιασκέψεις θα προγραμματιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας τόνισε την ανάγκη να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια λύση αμέσως», αρκεί να γίνουν σεβαστές οι παράμετροι της διάσωσης που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το Σάββατο.

Η απόφαση να επιβληθεί το πάγωμα επαφίεται στους Κύπριους ηγέτες. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι μπορεί να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο, αλλά η απόφαση αυτή είναι πολιτική, επέμεινε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά ξένα κεφάλαια, ιδίως ρωσικά αλλά και βρετανικά, έχουν τοποθετηθεί σε κυπριακές τράπεζες που προσφέρουν συμφέρουσες αποδόσεις, δηλαδή κατά πολύ υψηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Tο τελευταίο τεύχος του Economist σχολιάζει ειρωνικά το αποκαλούμενο "αβύθιστο" φορο-παράδεισο της Μεσογείου, σαν το Κατάρ που κάνει μπίζνες ο Σαμαράς και την Ελβετία που φιλοξενεί το "λίστα Λαγκάρντ". Τίτλος: "Και πάνω που νομίζατε ότι ήταν ασφαλής..." Tο τελευταίο τεύχος του Economist σχολιάζει ειρωνικά το αποκαλούμενο "αβύθιστο" φορο-παράδεισο της Μεσογείου, σαν το Κατάρ που κάνει μπίζνες ο Σαμαράς και την Ελβετία που φιλοξενεί το "λίστα Λαγκάρντ". Τίτλος: "Και πάνω που νομίζατε ότι ήταν ασφαλής..." Εάν δεν επιβληθεί πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία και το κυπριακό κράτος θα χρειαστεί πολύ μεγάλα κεφάλαια για να καλύψει τις εγγυήσεις σε όλες τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, είπε η πηγή αυτή.

Οι αξιωματούχοι επίσης αναφέρθηκαν στην ανάγκη να επιλυθεί το θέμα των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, που βρίσκονται και οι δύο στο όρια κατάρρευσης.

Ο κίνδυνος των μαζικών αναλήψεων συζητήθηκε επίσης. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε ότι παρακολουθείται στενά η κατάσταση και ότι γίνονται «τεχνικές προετοιμασίες» προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος των όποιων εκροών κεφαλαίων.

«Χρειάζεται να περάσουν κάποιοι ακόμα νόμοι. Από όλες τις απόψεις είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση», είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τις σημειώσεις. «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε τις όποιες μη εξουσιοδοτημένες εκροές».

Προθεσμία έως τη Δευτέρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε στην Κύπρο προθεσμία έως τη Δευτέρα για να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, απειλώντας να σταματήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών της, εάν δεν έχει συμφωνηθεί έως τότε ένα πρόγραμμα με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δίνει στην Κύπρο μία τελευταία ευκαιρία να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα με τη σφραγίδα των ΕΕ/ΔΝΤ και να αποφύγει τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση.

Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι κρίσιμος, επειδή ελέγχει τη χορήγηση ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες, η οποία είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του διογκωμένου τραπεζικού τομέα της μεγαλονήσου. Καθώς η ΕΚΤ δεν δέχεται από τον περασμένο Ιούνιο τα ομόλογα του κυπριακού κράτους, λόγω του χαμηλού αξιόχρεου τους, ως ενέχυρο για το δανεισμό των κυπριακών τραπεζών, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου χρηματοδοτεί τις τράπεζες της χώρας μέσω της βοήθειας έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA). Αυτά τα έκτακτα δάνεια δίνονται ευκολότερα, αλλά θα πρέπει επίσης να εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Οι κυπριακές τράπεζες είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότησή τους μέσω του προγράμματος ELA. Στο τέλος του Ιανουαρίου, είχαν δανεισθεί περίπου 9,1 δις. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζας της Κύπρου μέσω του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με τον ισολογισμό της τελευταίας. Το ίδιο χρονικό σημείο, οι κυπριακές τράπεζες είχαν λάβει μόνο 376 εκατ. ευρώ μέσω απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Η αυστηρή στάση της ΕΚΤ έρχεται μετά τον προβληματισμό που υπήρξε για κάποιες πολιτικές της, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου πολλοί την επέκριναν ότι είναι πολύ ελαστική όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ 'Ασμουσεν, που είναι Γερμανός, τόνισε χθες ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιτρέπει την έκτακτη παροχή ρευστότητας μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών «δεν μπορεί να υποτεθεί» χωρίς ένα πρόγραμμα βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κύπρος
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Μύθος η «ανάπτυξη» στις ράγες των τραπεζών
Το «μοντέλο» που έκαψε την Κύπρο
Δασκαλόπουλος-ΣΕΒ: «Ο χρόνος τελείωσε για την Ελλάδα»