Ηλεκτρονική Έκδοση

Εάν ψηφιστεί ο νέος νόμος...

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: «Εξυγίανση ή χρεοκοπία»

Ασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, προς «σπάσιμο» της Λαϊκής Τράπεζας

Την κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφιση σε Νόμο από τη Βουλή νομοθετικού πλαισίου για την εξυγίανση και την ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος εισηγήθηκε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ). «Η εξυγίανση», τόνισε, «αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ».

Ο διοικητής της ΚΤΚ Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε ότι με την διαδικασία της εξυγίανσης αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται στο σύνολο τους όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Επίσης, είπε, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος και διασφαλίζονται θέσεις εργασίας.

Η εξυγίανση, τόνισε ο ίδιος, «αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

Ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης ότι με τη θέσπιση και την ενεργοποίηση του νομοθετικού πλαισίου αυτού, θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, «ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της, με την επαναλειτουργία των τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη».

Σε διαφορετική περίπτωση , υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης, η Λαϊκή Τράπεζα «θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της, με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους καταθέτες στο σύνολο τους, το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία της χώρας».

"Κούρεμα" άνω των 100.000

Εάν ψηφιστεί οι έχοντες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Κύπρου θα «κουρευτούν». Θα περιμένουν την εκκαθάριση της «κακής» τράπεζας, προκειμένου να εισπράξουν ότι τους αναλογεί για το ποσό της κατάθεσης τους που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, πιθανότατα με απώλειες αναλαμβάνοντας το κόστος εξυγίανσης.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων της Cyprus Popular Bank τοποθετείται στα 25,6 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις του Ομίλου στα 17,9 δισ. ευρώ. Η δραστηριότητα της τράπεζας στην Ελλάδα αφορά καταθέσεις 10,3 δισ. ευρώ και 11,1 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις.

Νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης το ΡΙΚ μετέδιδε ότι κλείνει η Λαϊκή Τράπεζα και προκρίνεται σχέδιο δημιουργίας «καλής» και «κακής» τράπεζας με απόλυση 500 υπαλλήλων  στηριγμένο σε πληροφορίες των συνδικάτων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ουρά σε υποκατάστημα της Λαϊκής στη Λευκωσία, Πέμπτη 21/3/2013 Ουρά σε υποκατάστημα της Λαϊκής στη Λευκωσία, Πέμπτη 21/3/2013 Την πληροφορία διέψευσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου λέγοντας πως «αναδιάρθρωση δεν σημαίνει κλείσιμο».

Έμειναν τα ΑΤΜ από μετρητά. Συγκέντρωση υπαλλήλων της Λαϊκής έξω από τη Βουλή.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, η οποία πλήττεται από σοβαρή κρίση, ανακοίνωσε απόψε ότι επιβάλει όριο 260 ευρώ ημερησίως στις αναλήψεις από τα αυτόματα τραπεζικά μηχανήματά της (ATM) ανά πελάτη, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην ζήτηση.

Χιλιάδες πελάτες της τράπεζας σχημάτισαν ουρές στα ATM της σήμερα για να αποσύρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους λόγω της εκτεταμένης φημολογίας περί του ότι το πιστωτικό αυτό ίδρυμα επρόκειτο να κλείσει—κάτι το οποίο διέψευσε η κεντρική τράπεζα της Κύπρου.

"Καλή" και "κακή" τράπεζα

Το σχέδιο που κουβεντιάζεται στα κλειστά γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είναι να επιδιωχθεί η συντεταγμένη μετεξέλιξη της Λαϊκής Τράπεζας.

Θα υπάρξει μια "good bank" (καλή  τράπεζα) με μεταφορά λογαριασμών της Λαϊκής Τράπεζας κάτω των 100.000 ευρώ και κανονικώς εξυπηρετούμενων δανείων στη Τράπεζα Κύπρου.

Οι υπόλοιποι πελάτες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα παραμείνουν στη Λαϊκή Τράπεζα, ως bad bank (καλή τράπεζα).

Το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για παραχώρηση ρευστότητας μέχρι την Δευτέρα στις κυπριακές τράπεζες δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άλλες σκέψεις.

Το ενδεχόμενο πώλησης της Λαϊκής Τράπεζας σε Ρώσους επιχειρηματίες είναι πολύ απομακρυσμένο καθώς δεν έχει διευθετηθεί η εκκρεμότητα με το δίκτυο στην Ελλάδα και ουδείς είναι διατεθειμένος να αναλάβει ένα τέτοιο βάρος.

Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας και σημειώθηκαν επεισόδια μικρής κλίμακας, όταν 3-4 άτομα έσπασαν τον κλοιό της Αστυνομίας και προσπάθησαν να εισέλθουν από την κύρια είσοδο της Βουλής. Επενέβη η Αστυνομία και αποτράπηκε η είσοδος.

Οι υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας διαμαρτύρονται, γιατί όπως λένε, θα θυσιαστούν αντί του «κουρέματος» των καταθέσεων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), Λοΐζος Χατζηκωστής, ο οποίος είναι επικεφαλής της εκδήλωσης διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη Λαϊκή, επέκρινε την κυβέρνηση και τη Βουλή για το ότι μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν είχαν τύχει οποιασδήποτε ενημέρωσης, παρά τις έντονες φήμες και πληροφορίες για το μέλλον της τράπεζας.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν άμεσα ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία με το Eurogroup, το οποίο θα σώζει την κυπριακή οικονομία, προειδοποιώντας ότι η διάλυση κυπριακών τραπεζών θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οικονομική κρίση
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Κύπρος: Μειώνεται το ποσό που απαιτείται από την τρόικα
Λαϊκή Τράπεζα: Κλείνει... δια της «αναδιαρθρώσεως»
Τρ. Κύπρου προς κυπριακή κυβέρνηση: «Δώστε και σώστε...»
Λαϊκή Τράπεζα: Ημερήσιο όριο 260 ευρώ στα ΑΤΜ
Το «μοντέλο» που έκαψε την Κύπρο
Μύθος η «ανάπτυξη» στις ράγες των τραπεζών