Ηλεκτρονική Έκδοση

Στη Βουλή τα νομοσχέδια για το σχέδιο Β’

Κύπρος: Μειώνεται το ποσό που απαιτείται από την τρόικα

Διαμαρτυρία προγραμματίζεται έξω από τη Βουλή

Τελευταία ενημέρωση:

Η απόφαση για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας μειώνει στα 3,5 δισ. ευρώ, το ποσό που απαιτείται απ΄την τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για συνομολόγηση μνημονίου και παραχώρηση δανείου 10 δισ. στη Κύπρο. Αρχικώς το ποσό που έπρεπε να συγκεντρωθεί είχε υπολογιστεί στα 5,8 δισ. Στη Βουλή προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης, τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι η αναδιάρθρωση της Λαϊκής θα φέρει απολύσεις και σημαντικές απώλειες σε μεγαλοκαταθέτες.

Λευκωσία. Ουρές έξω από υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στις 21/3/2013 Φωτ.:PATRICK BAZ / AFP Λευκωσία. Ουρές έξω από υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στις 21/3/2013 Φωτ.:PATRICK BAZ / AFP Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ παραδέχθηκε ότι η αναδιάρθρωση θα οδηγήσει και σε απολύσεις υπαλλήλων, ενώ καταθέτες με ποσά πάνω από 100.000 θα έχουν πολύ σημαντικές απώλειες χωρίς να προσδιορίσει το ύψος τους.

Πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, εκφράζοντας φόβους για επιστροφή της Κύπρου σε συνθήκες του 1880. Τόνισε ότι πρέπει να τερματιστούν οι όποιες σκέψεις για έξοδο από το ευρώ και η κυβέρνηση θα πρέπει να φτάσει το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία με τη τρόικα για να διασωθεί η Κύπρος. Ο Γ. Βασιλείου εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το Eurogroup θα κάνει αποδεκτό το σχέδιο B χωρίς να υπάρχει κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τους παλικαράδες γιατί θα καταστρέψουμε την Κύπρο. Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα, σημείωσε ότι ήταν αναμενόμενες.

Για σήμερα στις 10.00 το πρωί αποφάσισε η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής την συνέχιση της χθεσινοβραδινής συνεδρίας προκειμένου να δοθεί χρόνος εξέτασης των εννιά κυβερνητικών νομοθετημάτων που κατατέθηκαν χθες με τη διαδικασία του επείγοντος.

Η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, με ανακοίνωση της, θα καλέσει τους υπαλλήλους όλων των τραπεζών να κατέλθουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο για την αναδιάρθωση Λαϊκή. Την οργή τους εξέφρασαν οι Κύπριοι την Πέμπτη έξω από τη Βουλή, αντιδρώντας στις πληροφορίες περί κλεισίματος της Λαϊκής. Ουρές σχηματίστηκαν έξω από τα ΑΤΜ, ενώ πλαφόν αναλήψεων έθεσε Λαϊκή 260 ευρώ ημερησίως. 

Τα νομοσχέδια τιτλοφορούνται:

  • Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.
  • Ο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
  • Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.
  • Ο περί Ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.
  • Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.
  • Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
  • Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί
  • Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.
 

Τα νομοσχέδια είχαν εγκριθεί σε έκτακτη συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου και στάλθηκαν στη Βουλή για επείγουσα έγκριση, ύστερα από υποδείξεις της τρόικας και του Eurogroup για την υποβολή προτάσεων και τη λήψη μέτρων που προαπαιτούνται για την παραχώρηση βοήθειας διάσωσης. Από αυτά, τα έξι είναι υποστηρικτικά του νομοσχεδίου στο βασικό νομοσχέδιο για τη εξυγίανση των τραπεζών.

Διαβάστε εδώ τι προβλέπουν τα τρία βασικά νομοσχέδια για τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών και το νομοσχέδιο για το Ταμείο Αλληλεγγύης
 
Νέα πρόταση περιμένει το Eurogroup – Κακά μαντάτα από Μόσχα
 
Μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, το Eurogroup δήλωσε έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές το σχέδιο μιας νέας πρότασης συντομότερο δυνατό. Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται και νέα συνάντηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με την τρόικα.
 
Στο μεταξύ, επιστρέφει στη Λευκωσία από την Μόσχα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Ο ίδιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του κυπριακού φυσικού αερίου. Από την πλευρά τους οι Ρώσοι ξεκαθάρισαν ότι δεν εξετάζουν τίποτε περισσότερο πλην της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σχετικές με το πρώτο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε δοθεί το 2011.
 
Βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την Κύπρο διαπίστωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη τόνισε ότι «καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών ότι θα παρουσιάσουν λεπτομερώς στην τρόικα την εναλλακτική τους πρόταση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών από την πλευρά της Κύπρου πέρα από την οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε (σ.σ. από την ευρωζώνη). Οι εμπειρογνώμονες μας θα αξιολογήσουν αυτήν την πρόταση προσεκτικά ήδη από αύριο το πρωί».
   
Παράγοντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αν με τη ανακοίνωση του Eurogroup την Πέμπτη καθίσταται σαφές ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο, απάντησε ότι αυτή είναι η επιθυμία των χωρών της ευρωζώνης. Ο ίδιος διευκρίνισε, όμως, ότι εναπόκειται στις κυπριακές αρχές να λάβουν την απόφαση επί του θέματος.
 
Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την ποιότητα του σχεδίου Β’, που υπέβαλε η Κύπρος για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild. «Ο καλλωπισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός», φέρεται να δήλωσε στη συνάντηση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, της καγκελαρίου Μέρκελ, την Πέμπτη το απόγευμα. Η Κύπρος θα πρέπει να «κινηθεί και να κάνει εξοικονόμηση στα σοβαρά», συνέχισε, σύμφωνα με Bild.
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση, ανακοινώνοντας ότι θα κλείσει την «κάνουλα» της ρευστότητας προς τις τράπεζες της Κύπρου, τη Δευτέρα, καθώς υπάρχει έλλειψη αποδεκτής συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας των δανειστών της. 
 
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Live Blogging: Νέα πρόταση περιμένει το Eurogroup
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: «Εξυγίανση ή χρεοκοπία»
Κύπρος: Μία ακόμα ημέρα χωρίς απόφαση
Τα τρία βασικά νομοσχέδια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας