Ηλεκτρονική Έκδοση

Στην Πειραιώς περνούν Κύπρου και Λαϊκή

«Μυστικός δείπνος» στο σπίτι του Αντ. Σαμαρά

Τελευταία ενημέρωση:

Έκλεισε το deal. Στα χέρια του Μ. Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς περνούν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, ύστερα και από την απόκτηση των Αγροτικής Τράπεζας το καλοκαίρι. Το «πράσινο φως» για τη συμφωνία έδωσαν το βράδυ της Πέμπτης οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σε «μυστικό δείπνο» στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά την πολύωρη συνεδρίασή του σήμερα, αποδέχθηκε την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών. 

Ενισχύθηκαν σημαντικά οι μετοχές της Τράπεζα Πειραιώς, φτάνοντας το 26,3% για να κλείσουν στο 21%.

Το πράσινο φως για την εξαγορά των κυπριακών παραρτηυμάτων στην Ελλάδα έδωσαν το βράδυ της Πέμπτης έδωσαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σε μυστική συνάντηση στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά, με αντικείμενο τις εξελίξεις, μετά την τηλεδιάσκεψη στο Eurogroup.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μαζί με τον πρωθυπουργό και τους Ευ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος και οι δύο σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρ. Λαζαρίδης και Δ. Σταμάτης.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να δοθεί λύση για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκε μετά τη σημερινή επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Ο Αντ. Σαμαράς ενημέρωσε νωρίτερα τον Ν. Αναστασιάδη ότι έκλεισε το θέμα με τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, με σημαντικά οφέλη για την Κύπρο. Ο Αναστασιάδης εκφράζει ευγνωμοσύνη και τονίζει ότι το αποτέλεσμα απαντάει στις κακόβουλες φήμες για δήθεν ουδετερότητα της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν εξαιρέσει από την έκτακτη εισφορά τις καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Ο στόχος της Αθήνας είναι το δίκτυο των κυπριακών υποκαταστημάτων να λειτουργήσει κανονικά την Τρίτη στην Ελλάδα, με διασφαλισμένες τις καταθέσεις ανεξάρτητα από το ύψος τους. Με δίκτυο περίπου 300 καταστημάτων, οι κυπριακές τράπεζες ελέγχουν συνολικά το 8% των καταθέσεων και το 10% των δανείων στην ελληνική αγορά.

«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος είναι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών να λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη χωρίς περιορισμούς στις καταθέσεις», είπε ανώτερο τραπεζικό στέλεχος στο Reuters. Πρόσθεσε ότι «με βάση την έκθεση της PIMCO για τις κυπριακές τράπεζες, οι κεφαλαιακές ανάγκες του δικτύου της στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου... Τα μισά θα τα βάλει η Κύπρος και τα υπόλοιπα το ΤΧΣ, εάν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το σχέδιο διάσωσης».

Αμεση διαδικασία

Νωρίτερα, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα. Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Πληροφορίες λένε πάντως πως οι τεχνικές λεπτομέρειες έχουν ήδη διερευνηθεί ενώ επιφυλάξεις υπάρχουν για τα δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεταφερθεί στις κυπριακές μητρικές και έχουν μπει ως ενέχυρο για δανεισμό από τον ELA.

Κυρίως αφορούν σε δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ μεγάλων εφοπλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε:

"Σε σημερινή επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε η ρύθμιση του ζητήματος της αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών, με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους, με σημαντικό όφελος για την κυπριακή πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του Κυπριακού Ελληνισμού για την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η Κύπρος και επιθυμεί να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τη συνεχή και στενή συνεργασία που διέκρινε τις σχέσεις των δυο πλευρών από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου μέχρι την οριστική διευθέτηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Τα πραγματικά γεγονότα απαντούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις διάφορες φήμες και πληροφορίες που καλλιεργούνταν τις τελευταίες ημέρες, περί δήθεν ουδετερότητας ή και αδιαφορίας της Eλληνικής Kυβέρνησης έναντι της Κύπρου. Σε όλο αυτό το διάστημα η συμπαράσταση της Ελλάδας ήταν δεδομένη και γιʼ αυτό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Εγκρίθηκε η αναδιάρθρωση της Λαϊκής-Το Σάββατο το νομοσχέδιο για το «κούρεμα»
Στη Λευκωσία αντιπροσωπεία της Τρ. Πειραιώς
Μύθος η «ανάπτυξη» στις ράγες των τραπεζών
Το «μοντέλο» που έκαψε την Κύπρο
Μέρκελ: «Μη δοκιμάζετε την υπομονή των εταίρων σας»
Τι λέει ο κυπριακός τύπος για την «τραπεζική αναδιάρθρωση»
Πισσαρίδης: Στριμώχνουν την Κύπρο, σιωπούν για το Λουξεμβούργο
Μ.Σάλλας:Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευθούν οι καταθέσεις