Ηλεκτρονική Έκδοση

Τουρκικές απειλές στην δοκιμαζόμενη Κύπρο

Στις γνωστές αξιώσεις σε σχέση με την Κύπρο και την εκμετάλλευση του θαλάσσιου υπεδάφους επανέρχεται η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη τη δυσμενή κατάσταση της Λευκωσίας εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων για δανεισμό της χώρας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μονομερή εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ελληνοκυπριακή πλευρά και μάλιστα το να τίθεται ως εγγύηση για δανεισμό της Κύπρου και εκτοξεύει απειλές για κρίση στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου “Η ιδέα ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση σε Tαμείο Aλληλεγγύης ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή δανεισμού που θα μπορούσε να συζητηθεί στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής κρίσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων - συνιδιοκτητών του νησιού- είναι μια επικίνδυνη έκφανση της φαντασίωσης ως του μόνου ιδιοκτήτη του νησιού και μπορεί να οδηγήσει σε νέα κρίση στην περιοχή”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ και επισημαίνει ότι “η τουρκική πλευρά είναι προσηλωμένη τόσο στην υπεράσπιση δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στη δική της υφαλοκρηπίδα, όσο και στη διατήρηση της στήριξης της τουρκοκυπριακής πλευράς”.

Τονίζει δε πως “η οικονομική κρίση (που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία για τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων” και προσθέτει πως “ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι του νησιού πριν από τον τελικό διακανονισμό μπορεί να προκύψει από μια συμφωνία μέσα στο πλαίσιο της πρότασης που έκανε η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2011 και το 2012, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, εξασφαλίζοντας έτσι τη σαφή συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διανομή των φυσικών πόρων”.

“Οι δυο ιδρυτικοί λαοί του νησιού πρέπει από κοινού να αποφασίσουν τι είδους μέλλον θέλουν και με τη συμμετοχή των μητέρων πατρίδων να ιδρύσουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί. Η τουρκική πλευρά περιμένει να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις μέσα σε ένα πνεύμα κοινής ευμάρειας και ασφάλειας. Δεν θα θέλαμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε να οδηγήσει σε κάποια κρίση, πιστεύουμε ειλικρινά ότι πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα αρχή για την ειρήνη και τη μόνιμη λύση”.

Επίσης υπογραμμίζει πως “οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν ποτέ μειοψηφία σε ένα ελληνοτουρκικό κράτος. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ωστόσο, η Τουρκία θα σεβαστεί τις προτιμήσεις των δύο λαών του νησιού. Οι προτιμήσεις αυτές μπορεί να οδηγούν στη δημιουργία μιας νέας συνεργασίας- οι παράμετροι της οποίας είναι πολύ καλά γνωστές. Αλλά αν οι Ελληνοκύπριοι συμπεριφερθούν μονομερώς σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους στο νότιο τμήμα του νησιού και αν δεν θέλουν μια συνεταιρική σχέση με τους Τουρκοκύπριους, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία λύσης δύο κρατών”.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
Τουρκία: Το φυσικό αέριο ανήκει και στις δύο κοινότητες
«Ή αυτοκτονείτε ή σας σκοτώνουμε!»