Ηλεκτρονική Έκδοση

Υπερ-πλυντήριο η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Ποιοι έβγαλαν χρήματα έξω πριν το «μπαμ» στην Κύπρο

Κατάθεση «καυτών» στοιχείων και αποκαλύψεις για τις τράπεζες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Σειρά αποκαλύψεων σήμερα, στην Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής, η οποία αποστέλλει επιστολές στους διοικητές Κεντρικής Τράπεζας Kύπρου και Λαϊκής, ζητώντας τα στοιχεία όσων μετέφεραν τις καταθέσεις τους από την Κύπρο, πριν την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα. Μέλος της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας είπε πως αγνοήθηκε πρότασή του για εξυγίανση της τράπεζας, καθώς και εισηγήσεις του για εποπτεία τραπεζών στη Ρωσία. Επίσης, μέλος της διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας κατήγγειλε την τακτική Βγενόπουλου στα δάνεια.

Το μέλος του ΔΣ της ΚΤΚ, Νίκος Κωνσταντίνου, αποκάλυψε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, πως τον περασμένο Νοέμβριο απέστειλε άτυπο σημείωμα στον τότε πρόεδρο της τράπεζας, Δημήτρη Συλλούρη, στο οποίο έλεγε ότι «πρέπει πρώτα να εξυγιανθεί η ΚΤΚ, γιατί απέτυχε και φόρτωσε με υποχρεώσεις τη χώρα». Σημειώνεται ότι ο νυν διοικητής, Πανίκος Δημητριάδης, διορίστηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια.

Ο Ν. Κωνσταντίνου υποστήριξε ακόμη ότι τον Ιούλιο του 2009 υπέβαλε εισηγήσεις στον τέως διοικητή της ΚΤΚ, Αθανάσιο Ορφανίδη, για την εποπτεία των τραπεζών στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρωσία, αλλά ο τότε διοικητής του απάντησε ότι δεν θα αλλαχθεί το πρόγραμμα εποπτείας του εξωτερικού «για σκοπούς εντυπωσιασμού».

Ακόμη, ο Ν. Κωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι στις 31 Ιουλίου του 2010 ζήτησε, κάθε σύμβουλος του ΔΣ της Κεντρικής, αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα, να ενημερώσουν για τη μετοχική τους συμμετοχή και τα δάνεια που έχουν στις τράπεζες, αλλά, είπε χαρακτηριστικά, «μας πυροβόλησαν ότι πλήττουμε τον θεσμό». Ανέφερε πως το ΔΣ της ΚΤΚ δεν ενημερωνόταν ούτε για τις αδειοδοτήσεις, ούτε για τις αξιολογήσεις. Σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν δόθηκε από τον μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance – Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας) στη Λαϊκή Τράπεζα δάνειο ύψους 2,5 δις ευρώ, το ΔΣ της τράπεζας ενημερώθηκε 50 μέρες αργότερα.

Ο τέως διοικητής της ΚΤΚ Αθανάσιος Ορφανίδης από την πλευρά του, σημείωσε ότι το μέλος του ΔΣ της ΚΤΚ, ενέκρινε μόνος του την άντληση ρευστότητας από τον ELA.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής, Ανδρέας Φιλίππου, δήλωσε ότι εάν δεν γινόταν η θυγατροποίηση των ελλαδικών εργασιών, η Λαϊκή Κύπρου θα γλίτωνε 5 δις ευρώ. Είπε ακόμη ότι στοιχεία υπάρχουν και στην Κύπρο και Ελλάδα, αλλά αν η Τράπεζα πωληθεί δεν θα μπορούν να δοθούν.

Ο Α. Φιλίππου ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 η Λαϊκή ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα 300 εκ. ευρώ τα οποία πήρε από τον ELA κι ότι τον Δεκέμβριου του 2011 ο ELA ήταν 3,5 δις ευρώ και τον Ιούνιο του 2012 ανήλθε στα 8 δις. Πρόσθεσε ότι περί τα τέλη του 2012, ο ELA ήταν 10 δις και αργότερα όταν άρχισαν να επιστρέφουν οι καταθέσεις στην Λαϊκή υποχώρησε ο ELA.Αναφέρθηκε ακόμη στην συνεδρία ότι από το 2009 και μετά οι καταθέσεις στην Ελλάδα ήταν μικρότερες από τα δάνεια που δίδονταν.

Το μέλος του ΔΣ της Λαϊκής, Μάριος Χατζηγιαννάκης, ο οποίος μίλησε και την Δευτέρα με ονόματα και στοιχεία, αποκάλυψε πως όταν ζητήθηκε η κρατική στήριξη της τράπεζας από τον ELA ήταν 9,8 δις ευρώ, ενώ τώρα είναι 9,4 δις. Και σημείωσε ότι η Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας αυξήθηκε τον Μάιο, μετά τη στήριξη της Λαϊκής από το κράτος, και λόγω των εκλογών στην Ελλάδα. Το ΔΣ της Λαϊκής, πρόσθεσε, όταν κλήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα για να υπογράψει τη συμφωνία για την Ελλάδα, αρνήθηκε να το πράξει. «Τη συμφωνία θα την υπογράψει η ΚΤΚ», του απάντησαν.

Ο Μάριος Χατζηγιαννάκης υποστήριξε ότι επί Ανδρέα Βγενόπουλου (πρώην διοικητή της Λαϊκής) δίνονταν δάνεια χωρίς να ακολουθούνται οι κανονικές πρακτικές, όπως προέκυψε από τον έλεγχο που έγινε από τα μέλη της σημερινής διοίκησης.

Η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να στείλει επιστολή στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία ζητά να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων, τα οποία μετέφεραν τις καταθέσεις τους από την Κύπρο πριν την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

Φωτογραφία: AFP Φωτογραφία: AFP Ο επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων Γιάννος Δανιηλίδης, ανέφερε ότι ο διοικητής θα μπορούσε ν' αποστείλει τον σχετικό κατάλογο στη Βουλή και ακολούθως η Επιτροπή Θεσμών να αποφασίσει εάν θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα.

Επίσης, κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να θέσουν τις προϋποθέσεις για τα ονόματα τα οποία θα δημοσιοποιηθούν, δηλαδή χρονικό περιθώριο πριν την απόφαση του Eurogroup, το ύψος των εκροών και αν αφορά δημόσια πρόσωπα.

Στη συνέχεια, η Βουλή συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της Λαϊκής κατέθεσε συγκεκριμένα και «καυτά» στοιχεία.

Σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης κλήθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, και ο γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος τόνισε πως ο διοικητής της ΚΤΚ έχει την υποχρέωση να στείλει στη Βουλή τα στοιχεία, που ζητά.

Τα ονόματα εντός της ημέρας ζητά η Βουλή

Επιστολές στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Kύπρου Πανίκο Δημητριάδη αλλά και στην Διαχειρίστρια της Λαϊκής Αντρη Αντωνίου, αποστέλλονται από την Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής ώστε να δοθούν στοιχεία για τα άτομα που προχώρησαν στην εκροή καταθέσεων από Κύπρο και Ελλάδα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών που κράτησε πέραν των πέντε ωρών, ο Πρόεδρος της Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «η Επιτροπή εξετάζοντας το θέμα, έχει δημιουργήσει μια εικόνα που χρήζει περισσότερης πληροφόρησης και σε βάθος από την Κυβέρνηση αλλά και ταυτόχρονα διερεύνησης κατά πόσον η Κυβέρνηση ήταν πληροφορημένη – και η προηγούμενη και η τωρινή – για πολλά πράγματα τα οποία ήταν σημαντικά και δημιούργησαν το πρόβλημα στο τραπεζιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στην Λαϊκή».
Σε αυτό το στάδιο, σημείωσε, για να γίνει σωστά η δουλειά μας δεν πρέπει να πούμε περισσότερα ούτε να υποσχεθούμε τίποτα πέραν του ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε την πραγματική αλήθεια έστω και εκ των υστέρων.

Με την επιστολή προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η Επιτροπή Θεσμών ζητά όπως τεθεί  ο κατάλογος των προσώπων που έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Κύπρου τη χρονική περίοδο πριν τις 15 Μαρτίου.

φωτογραφία αρχείου φωτογραφία αρχείου Ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννης Δανιηλίδης, ερωτούμενος σχετικά από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, είπε πως η δημοσιοποίηση του καταλόγου των προσώπων αυτών είναι θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει αλλά έχει υποχρέωση να τον στείλει στην Βουλή, η οποία θα τα διαχειριστεί όπως νομίζει καλύτερα.

«‘Αν όντως υπάρχει ο κατάλογος, αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ο υπεύθυνος της επεξεργασίας των δεδομένων, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Διοικητής πρέπει να θέσει δύο ερωτήματα, αν έχει εξουσία κι έχει, κι αν η δημοσιοποίηση του καταλόγου εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης.

Ο κ. Συλλούρης ζήτησε επειγόντως όπως τα στοιχεία από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σταλούν εντός της ημέρας.

Με την επιστολή προς την Διαχειρίστρια της Λαϊκής ζητούνται στοιχεία συναλλαγών και στα παραρτήματα της Ελλάδας.
.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οικονομική κρίση
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Ποινικές ευθύνες για την τραγωδία θα αναζητήσει ο Αναστασιάδης
Το «μοντέλο» που έκαψε την Κύπρο
Αποκαλύψεις από μέλος του Δ.Σ της Λαϊκής Τράπεζας - «Καρφώνει» τον Βγενόπουλο
Moody's: Nέο «μοντέλο λύσεων» πίσω από τους χειρισμούς για Κύπρο