Ηλεκτρονική Έκδοση

Πακιστάν: Για τρίτη φορά πρωθυπουργός ο Ναουάζ Σαρίφ

Πρωθυπουργός του Πακιστάν εξελέγη σήμερα από την Εθνοσυνέλευση ο Ναουάζ Σαρίφ και έγινε έτσι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της χώρας που καταλαμβάνει για τρίτη φορά τη θέση αυτή. Η ορκωμοσία του πρόκειται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα ενώπιον του προέδρου Ασίφ Άλι Ζαρντάρι.

Ναουάζ Σαρίφ -REUTERS/Mohsin Raza Ναουάζ Σαρίφ -REUTERS/Mohsin Raza

Ο 63χρονος Σαρίφ, ο οποίος πήρε την πρωθυπουργία μετά τη μεγάλη νίκη του κόμματός του «Μουσουλμανικού Συνδέσμου (PML-N)» στις γενικές εκλογές της 11ης Μαΐου, εξελέγη από την 342μελή κάτω βουλή με 244 ψήφους. Είχε ήδη διατελέσει πρωθυπουργός από το 1990 ως το 1993 και από το 1997 ως το 1999, οπότε ανατράπηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ.
 
Κατά την τρίτη θητεία του, ο Σαρίφ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις, κυρίως με την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας που κρατούν ένα μέρος των 180 εκατομμυρίων Πακιστανών στη φτώχεια και την αστάθεια.
 
Η Δύση, κυρίως οι ΗΠΑ που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Πακιστάν, αναμένεται ότι θα παρακολουθήσει από κοντά τους πρώτους προσανατολισμούς της πολιτικής του. 
 
Το Ισλαμαμπάντ είναι εδώ και  περισσότερο από δέκα χρόνια σύμμαχος των Αμερικανών στον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» που διεξάγουν στην περιοχή –κυρίως στο Αφγανιστάν- όμως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι δύσκολες. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τακτικά το Ισλαμαμπάντ ότι παίζει διπλό παιγνίδι με τους ισλαμιστές Ταλιμπάν, ενώ το Πακιστάν καταγγέλλει συχνά από την πλευρά του τη βαναυσότητα, τη μονομέρεια και την αναποτελεσματικότητα της αμερικανικής στρατηγικής.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πακιστάν