Ηλεκτρονική Έκδοση

Η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Τελευταία ενημέρωση:

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομοφώνως τη νέα ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, τοποθετώντας για πρώτη φορά γυναίκα εισαγγελέα στο σώμα του Αρείου Πάγου.

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη στη νευραλγική θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη στη νευραλγική θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διορίστηκε η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο Μιχάλης Θεοχαρίδης και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Σωτήρης Ρίζος.

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη είναι η αρχαιότερη αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου. Εισήλθε στον Άρειο Πάγο πριν από 7 χρόνια και μετά την αποχώρηση του Ι. Τέντε, για να αναλάβει καθήκοντα εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, εκτελεί χρέη εισαγγελέα. Ήταν επίσης εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της 17Ν.

Με το διορισμό της σπάει το ταμπού που θέλει να καταλαμβάνει τον ανώτατο εισαγγελικό θώκο άνδρας, αλλά και η συνήθεια των τελευταίων ετών, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προέρχεται από την καθήμενη Δικαιοσύνη, δηλαδή από τον δικαστικό και όχι τον εισαγγελικό κλάδο. 

Η θητεία της κ. Κουτζαμάνη θα λήξει το 2016 του κ. Ρίζου το 2015 και του κ. Θεοχαρίδη το 2014.

Ακόμη, σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου προήχθησαν οι αρεοπαγίτες Ιωάννης Σίδερης, ο οποίος αποχωρεί σε δύο χρόνια, η Δήμητρα Παπαντωνοπούλου η οποία συνταξιοδοτείται σε τέσσερα χρόνια, ο Νικόλαος Λεοντής ο οποίος αποχωρεί σε τρία χρόνια, ο Αντώνιος Αθηναίος που είναι μόνο για ένα χρόνο στη θέση αυτή, ο Γρηγόρης Κουτσόπουλος ο οποίος συνταξιοδοτείται σ' ένα χρόνο και ο Σπυρίδων Μιτσιάλης που συνταξιοδοτείται σε δύο χρόνια.

Επίσης, σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ προήχθη ο σύμβουλος Επικρατείας Νικόλας Ρόζος, ο οποίος θα αποχωρήσει από δικαστικό σώμα το 2015.

Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι από σήμερα ο Ευάγγελος Νταής και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ο Ι. Σακελλαρίου.

Να σημειωθεί ότι για τις προαγωγές τηρήθηκε η επετηρίδα.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αρειος Πάγος
Δικαιοσύνη
Κυβέρνηση
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)