Ηλεκτρονική Έκδοση

Τουρκία: Άγρια καταστολή στην πρώτη επέτειο του Gezi

Έναν νεκρό, δίνει το Γαλλικό Πρακτορείο

Τελευταία ενημέρωση:

Με χημικά και αντλίες νερού προσπάθησε να διαλύσει η αστυνομία την σημερινή διαδήλωση στην Άγκυρα, στην πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που ξεκίνησαν για το πάρκο Gezi κι επεκτάθηκαν, συγκλονίζοντας την Τουρκία. Ένας νεκρός, αγνώστων στοιχέιων και 3 τραυματίες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

AFP AFP Ένας αστυνομικός παίρνει ένα όπλο, δίπλα στο σώμα σκοτωμένου άνδρα αγνώστων στοιχείων, σε ένα δρόμο στην περιοχή Gezi της Κωνσταντινούπολης, την 1η Ιουνίου 2014. Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του και τρεις τραυματίστηκαν σήμερα στις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών ΜΑΤ και διαδηλωτών για την επέτειο ενός χρόνου από τις διαμαρτυρίες στο πάρκο Gezi και στην πλατεία Ταξίμ.  AFP/ OZAN KOSE Ένας αστυνομικός παίρνει ένα όπλο, δίπλα στο σώμα σκοτωμένου άνδρα αγνώστων στοιχείων, σε ένα δρόμο στην περιοχή Gezi της Κωνσταντινούπολης, την 1η Ιουνίου 2014. Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του και τρεις τραυματίστηκαν σήμερα στις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών ΜΑΤ και διαδηλωτών για την επέτειο ενός χρόνου από τις διαμαρτυρίες στο πάρκο Gezi και στην πλατεία Ταξίμ. AFP/ OZAN KOSE Η μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εκτόξευσε δακρυγόνα και έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση προκειμένου να διαλύσει το πλήθος περίπου 500 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, στην περιοχή όπου πριν από ένα χρόνο ένας 26χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο.

AFP AFP Ο Ετέμ Σαρισουλούκ, του οποίου η οικογένεια εναπόθεσε λουλούδια στο σημείο όπου έχασε την ζωή του, είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων βίας πριν από ένα χρόνο που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων 3,5 εκατομμυρίων Τούρκων - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για ένα διάστημα τουλάχιστον 3 εβδομάδων εναντίον του επικεφαλής της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οκτώ άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους και περισσότεροι από 8000 είχαν τραυματισθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών που οι αρχές κατέστειλαν με τη βία.

«Ο δολοφόνος του Ετέμ είναι η αστυνομία του ΑΚP!», φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές στην Άγκυρα. Ένα ακόμη σύνθημα ήταν: «Δεν πρόκειται παρά για μια αρχή, η μάχη θα συνεχιστεί!».

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε σφόδρα την βίαιη καταστολή από την τουρκική αστυνομία των διαδηλώσεων που έλαβε χώρα το Σάββατο.

«Καταδικάζω την υπέρμετρη βία που επέδειξε η τουρκική αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων», δήλωσε ο Νιλς Μούιζνιεκς, επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια ανακοίνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα γεγονότα του Σαββάτου «έχουν προστεθεί στον κατάλογο των περιστατικών όπου ο χειρισμός των διαδηλώσεων στην Τουρκία εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστήριξε ο κ. Μούιζνιεκς.

Πηγές: ΑΜΠΕ - AFP
 


 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία