Ηλεκτρονική Έκδοση

Σκληρές μάχες στο Ιράκ

Στρατιωτικό προσωπικό στέλνουν οι ΗΠΑ

Τελευταία ενημέρωση:

Την αποστολή 275 στρατιωτών για την παροχή υποστήριξης και ασφάλειας στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, μετά από την κατάληψη από μαχητές, περιοχών στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Συνεχίζονται οι μάχες στο Ιράκ με τους αντάρτες να έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο τμήμα της Ταλ Αφάρ, μιας στρατηγικής σημασίας σιιτικής πόλης του βορείου Ιράκ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι.

Ιρακινοί δηλώνουν την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών (φωτ: AFP) Ιρακινοί δηλώνουν την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών (φωτ: AFP)

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν τους εξεγερμένους από την πόλη Μπακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Οι εξεγερμένοι εξαπέλυσαν τη νύχτα επίθεση εναντίον της πόλης και κατάφεραν να καταλάβουν αρκετά τμήματα πριν απωθηθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Στο Κιρκούκ, ο Νουρεντίν Καμπαλάν, δεύτερος στην ιεραρχία του Συμβουλίου της επαρχίας, έκανε γνωστό πως οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν τομείς της Ταλ Αφάρ, ενός σιιτικού θυλάκου στην επαρχία της Νινευή στην οποία κατοικούν κυρίως σουνίτες. Αυτή η στρατηγικής σημασίας πόλη βρίσκεται σε απόσταση 380 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης στην οδό που οδηγεί στα συριακά σύνορα.
 
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος στη ζώνη των συνόρων ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία. Από την αστυνομία του Κιρκούκ έγινε επίσης γνωστό σήμερα πως σουνίτες αντάρτες επιτέθηκαν στο βόρειο χωριό Μπασίρ, που κατοικείται από τουρκμενικής καταγωγής σιίτες και βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. νοτίως του Κιρκούκ, αλλά απωθήθηκαν έπειτα από συγκρούσεις με την τοπική πολιτοφυλακή και αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες διήρκεσαν μία ώρα. Το ιρακινό κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο "Ιρακίγια" μετέδωσε πως ο στρατός σκότωσε σήμερα δύο διοικητές του ΙΚΙΛ, χωρίς να κάνει γνωστό πού συνέβη αυτό στη χώρα.
 
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή στρατιωτών για την παροχή υποστήριξςη στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. "Η ανάπτυξη των δυνάμεων έχει ως στόχο την προστασία των πολιτών και της ιδιοκτησία των ΗΠΑ, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο και είναι έτοιμες για μάχη ενώ θα παραμείνουν στο Ιράκ έως ότου η κατάσταση εξομαλυνθεί" είπε ο αμερικανός πρόεδρος.Αμερικανοί και ιρανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες για τις εξελίξεις στο Ιράκ. Όπως επιβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος, στις συνομιλίες -που ήταν σύντομες και έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίασης των Ρ5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη- δεν περιλήφθηκαν θέματα όπως ο στρατιωτικός συντονισμός μεταξύ των δύο κρατών αλλά η ανάγκη στήριξης του Ιράκ και την απειλή που αποτελούν για το Ιράν οι ένοπλοι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, οι οποίοι έχουν καταλάβει πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ιράν
Ιράκ