Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΑΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΛΑΘΗ»

Κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας

Αν δεν ενωθεί η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, λέει ο Στέλιος Ζαμάνος, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και αναφέρεται στα ιστορικά λάθη της Αριστεράς.

Μεταφέροντας τα αιτήματα του Συνδέσμου, ζητά η Εθνική Αντίσταση να διδάσκεται στην εκπαίδευση και να τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος μία πλάκα που να θυμίζει τον Γοργοπόταμο. Και η προτομή του Αρη Βελουχιώτη, στην πλατεία Δημαρχείου (Εθνικής Αντίστασης).

Ο άνθρωπος που έζησε την Εθνική Αντίσταση, γεννήθηκε την πρωταπριλιά του 1921. Θυμάται την πρώτη μέρα του πολέμου (28η Οκτωβρίου 1940) «πήρα το φλόμπερ κι έκανα σκοποβολή στην αυλή μας, στο Φάληρο. Στις 27 Απριλίου του '41, που μπήκαν οι Γερμανοί, η οργάνωση μου έδωσε ένα ποδήλατο. Καθημερινά, για ένα χρόνο, πήγαινα βόλτα στο αεροδρόμιο. Μπαίνοντας από το Φάληρο και βγαίνοντας στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, μετρούσα τα αεροπλάνα. Ηταν παραταγμένα κατά τύπους. Οι δύο μικρότερες αδελφές μου κατέγραφαν την κίνηση των αεροπλάνων από το μπαλκόνι».

Ο Στέλιος Ζαμάνος έζησε όλες τις φάσεις της Εθνικής Αντίστασης και μετά, ρισκάροντας τη ζωή του για το ΕΑΜ και το κόμμα Ο Στέλιος Ζαμάνος έζησε όλες τις φάσεις της Εθνικής Αντίστασης και μετά, ρισκάροντας τη ζωή του για το ΕΑΜ και το κόμμα - Οι πιο δύσκολες στιγμές;

«Το '46 η κυβέρνηση βάδιζε προς τον Εμφύλιο. Πολλοί στρατιώτες είχαν υποστεί φάλαγγα. Και μετά, με τα πόδια πρησμένα, βάδισμα πάνω στα χαλίκια. Δεν άντεχες, λιποθυμούσες, μας έριχναν έναν κουβά νερό και πάλι απ' την αρχή. Ενα ξημέρωμα, δεν με χτύπησαν. Ηταν του Σωτήρος. Η σκηνή των ΕΣΑ που μας βασάνιζαν, βρισκόταν μπροστά στο εκκλησάκι».

- Δικαστήκατε τρεις φορές σε στρατοδικείο

«Το '47 πέρασα για δεύτερη φορά στρατοδικείο. Ημουν οργανωτής της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ στον κυβερνητικό στρατό. Κανένας μας δεν είχε μάρτυρες υπεράσπισης. Στη δίκη εμφανίστηκε ο Δαμασκηνός, ήταν ο αρχηγός της οργάνωσης του αεροδρομίου. Είπε ότι αντιστάθηκα στους Γερμανούς. Εξέτισα την ποινή 10 ετών φυλάκισης, μέχρι την τελευταία μέρα».

- Ποια ήταν τα ιστορικά λάθη της Αριστεράς;

«Η αποχή από τις εκλογές την 31η Μαρτίου 1946. Ηταν το εγκληματικό λάθος του Ν. Ζαχαριάδη. Στο εκλογικό Τμήμα που μ' έστειλαν φρουρά, επειδή ήμουν στρατιώτης, ψήφισαν 81 συμπολίτες μου από τους 900 εγγεγραμμένους. Το δεύτερο μεγάλο λάθος, ήταν η συμφωνία της Βάρκιζας. Οι εκπρόσωποί μας δεν επέμειναν. Με αποτέλεσμα να εξαιρέσουν από την αμνηστία τούς φυσικούς αυτουργούς. Δηλαδή, τους πατριώτες που είχαν το κουράγιο, γιατί χρειάζεται μεγάλη δύναμη, να σκοτώνουν ανθρώπους. Αυτοί εκτελούσαν κατόπιν εντολών. Η Βάρκιζα δεν περιέλαβε τα παλικάρια της ΟΠΛΑ. Αλλά το κολοσσιαίο λάθος, επίσης με ευθύνη του Ζαχαριάδη, ήταν ο Εμφύλιος».

- Εγκρίνατε την εκτέλεση της ηθοποιού Παπαδάκη;

«Δεν την ενέκρινε κανείς. Δολοφονήθηκε από πράκτορα».

- Μιλήσατε για την ΟΠΛΑ. Συνεχίσατε τη δράση σας στη διάρκεια της Κατοχής;

«Ναι, παίρνοντας μέρος σε πολλές αρπαγές όπλων. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1943 παραδόθηκαν οι Ιταλοί. Πανεπιστημίου και Κοραή ήταν τα γραφεία των Σιδηροδρόμων. Εμφανίσθηκε στο σπίτι ένας μηχανικός, λέγοντας ότι εκεί οι Ιταλοί είχαν εντοιχίσει όπλα. Βρήκαμε αυτοκίνητο και τα μεταφέραμε. Μέχρι τότε, στην ΟΠΛΑ είχαμε κάτι κομμένα. Εριχνες και κινδύνευες να σκοτωθείς. Την 25η Μαρτίου του '43 προσπάθησα να ρίξω τη στιγμή που ο κατοχικός πρωθυπουργός Γιάννης Ράλλης κατέθετε στεφάνι. Θεωρήθηκε αναρχικό, δεν το επέτρεψαν».

- Μεταφέρατε όπλα στον ΕΛΑΣ.

«Οι Αγγλοι είχαν αφήσει χιλιάδες αυτόματα στεντ. Μεταφέρθηκαν όλα στο αντάρτικο. Ανέλαβα να τα μεταφέρω απ' το βουνό στην Αθήνα, για να χτυπήσουμε κυβερνητικούς στόχους. Συμμετείχα στα χτυπήματα εναντίον γερμανοτσολιάδων του Ράλλη. Οταν έφευγαν οι Γερμανοί, ήταν η ευκαιρία να πάρουμε την εξουσία. Τον Ιούλιο του '44 πήγα σ' ένα κτήμα στο Μενίδι ετοιμάζοντας το πρώτο φορτίο με μεγάλα όπλα και σφαίρες. Πάνω στο κάρο είχαν ρίξει τα σακιά και μερικά κουκουνάρια. Τα όπλα δεν χωρούσαν στα σακιά, το καμουφλάζ ήταν ελάχιστο. Τα έφερα στην Αθήνα επειδή εκείνη την ημέρα, στις 17 Αυγούστου του '44, έγινε το μεγάλο μπλόκο της Κοκκινιάς κι είχαν μαζευτεί εκεί. Διαφορετικά, θα είχα χάσει τη ζωή μου στο πρώτο φυλάκιο. Στη δεύτερη μεταφορά, έκανα μόνος μου το καμουφλάζ. Τότε ο κόσμος πορευόταν με ρετσίνι και ξυλεία από την Πάρνηθα. Εβαζαν το ρετσίνι σε κυβοειδή μεταλλικά δοχεία, απ' αυτό παρήγαν νέφτι. Μέσα σ' αυτά πέρασα τα στεντ, διαλυμένα στα τρία. Σε κάθε παρτίδα κουβαλούσα χιλιάδες σφαίρες. Δέκα φορτία με το κάρο, περιείχαν από 80 αυτόματα κάθε φορά. Τα σκέπασα με άχυρα, εφημερίδες και ρετσίνι. Τα πέρασα στο Μεταξουργείο, ανάμεσα από τη διμοιρία του Πανολιάσκου. Ηταν το φόβητρο της Αθήνας. Στη διάρκεια της χούντας ήμουν στο Παρθένι. Ακόμα και τότε, έψαχναν τον τρόπο που τα μετέφερα».

- Αλλά πώς έφταναν στον ΕΛΑΣ;

«Τα πήγαινα σ' ένα δωμάτιο, που κοιμόμουν, στη Νέα Σμύρνη. Τα ξημερώματα τα μοίραζα, πέντε σε κάθε σακί. Κάθε τρίτη μέρα, ερχόταν ένα φορτηγό, γκρι, ολόιδιο με τα γερμανικά. Κατέβαιναν πέντε άνδρες της ΟΠΛΑ. Ντυμένοι με γερμανική στολή φρουράς και επικεφαλής τον Γιώργο Κολημένο. Τα φόρτωναν κι έφευγαν».

Το ΚΚΕ κι ο ΣΥΡΙΖΑ

- Το ΚΚΕ δεν ανταποκρίνεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ενωμένη Αριστερά.

«Δεν θέλω να το σχολιάσω. Ρισκάραμε τη ζωή μας για το κόμμα. Το ΚΚΕ πρέπει να αντιδράσει με τον τρόπο που μεγαλούργησε στην Κατοχή. Να πρωτοστατήσει για ένα νέο ΕΑΜ. Ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, πήγαμε στην Αλέκα Παπαρήγα, ζητώντας να μην αναγνωρίσουν τον Ν. Ζαχαριάδη, θεωρώντας ότι συνεργάστηκε μαζί τους. Στην Κατοχή, όταν μαθεύτηκε ότι τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί, ο Ζήσης Ζωγράφος βρήκε τη μάνα του. "Μπα, εγώ χθες του έστειλα δέμα με μάλλινα και γλυκά" του είπε. Σκεφτήκαμε ότι στο Νταχάου δεν υπήρχε επικοινωνία. Υπήρχε πιθανότητα οι Γερμανοί να επιτρέψουν να περάσει δέμα σε κρατούμενο;»

- Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την εξουσία;

«Το ζήτημα δεν είναι να πάρεις την εξουσία, αλλά να την κρατήσεις. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παραμείνει στην εξουσία. Διότι απαιτείται συνεργασία όλων των αριστερών δυνάμεων. Εστω και χωρίς το ΚΚΕ. Αν και θα προτιμούσα να μετέχουν κι αυτοί σε μια αριστερή κυβέρνηση. Επιπλέον, δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Και δεν μ' αρέσει η σύζητηση περι δραχμής. Θέλω ν' ακούω μία συγκεκριμένη πολιτική. Γι' αυτό λέω ότι αν δεν ενωθούν όλοι, με κοινή πολιτική, δεν ξέρω πόσο καιρό θα παραμείνουν στην εξουσία».

Τονίζει επίσης ότι με βάση την απόφαση της Διάσκεψης των Παρισίων και την αξία του δολαρίου το 1938, μαζί με το αναγκαστικό δάνειο οι Γερμανοί μάς οφείλουν 162 δισ. ευρώ, χωρίς τόκους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αντιστασιακές οργανώσεις/Eθνικό Aπελευθερωτικό Mέτωπο (Ε.Α.Μ.)
Συνεντεύξεις
Για το ίδιο θέμα
Άνοιγμα σε αντιμνημονιακούς και πρώην μνημονιακούς
«Όχι» σε συνεργασίες με δυνάμεις ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ