Ηλεκτρονική Έκδοση

Κίεβο και Μόσχα αντήλλαξαν αιχμαλώτους

Η Ουκρανία απελευθέρωσε ομάδα ρώσων αλεξιπτωτιστών που είχε συλλάβει, ενώ η Ρωσία προέβη σε ανάλογη ενέργεια με 63 ουκρανούς στρατιώτες που πέρασαν στο έδαφός της την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε τον ρώσο υποστράτηγο Αλεξέι Ραγκόζιν, ο οποίος δήλωσε ότι οι αλεξιπτωτιστές επέστρεψαν στη χώρα τους μετά από πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις.
 
Η ουκρανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι συνέλαβε 10 αλεξιπτωτιστές και τους παρουσίασε στους δημοσιογράφους ως απόδειξη ότι ο ρωσικός στρατός πολεμά στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.
Είχε αναφέρει ότι οι αλεξιπτωτιστές βρίσκονταν σε «ειδική αποστολή» και συνελήφθησαν επειδή πέρασαν παράνομα τα σύνορα και υποστήριζαν «μια τρομοκρατική οργάνωση», όπως χαρακτηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες.
 
Η Ρωσία είχε απαντήσει ότι οι άνδρες πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος.
 
Ο ρώσος υποστράτηγος Αλεξέι Ραγκόζιν επέκρινε την ουκρανική κυβέρνηση, λέγοντας: «Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι οι στρατιώτες μας κρατήθηκαν από την ουκρανική πλευρά για τόσες ημέρες». Πρόσθεσε ότι αντίθετα η Μόσχα επέστρεψε στην πατρίδα τους άμεσα «εκατοντάδες» ουκρανούς στρατιώτες που είχαν περάσει τα σύνορα σε διάφορες περιπτώσεις. Ανέφερε ότι η τελευταία ομάδα 63 ουκρανών στρατιωτών εισήλθε στο ρωσικό έδαφος την περασμένη Τετάρτη.
 
«Τα παιδιά μας έχουν αναστατωθεί με τα όσα συνέβησαν. Θα λάβουν την απαραίτητη ψυχολογική βοήθεια και όποια βοήθεια χρειάζονται», δήλωσε ο ρώσος υποστράτηγος.
 
Η ανταλλαγή αιχμαλώτων φαίνεται να σηματοδοτεί αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών μετά την κατάληψη από τους αυτονομιστές αντάρτες της πόλης Νοβοαζόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία, με την υποστήριξη ρώσων στρατιωτών όπως καταγγέλλει το Κίεβο.
 
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ρωσία
Για το ίδιο θέμα
Η Ε.Ε. απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις τρίτου επιπέδου
Έκκληση Πούτιν να συζητηθεί η «κρατική υπόσταση» για την ανατολική Ουκρανία