Ηλεκτρονική Έκδοση

Αναβάλλεται η εμπορική σύνδεση ΕΕ-Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν σήμερα να αναβληθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ.

Η συμφωνία αυτή, που επρόκειτο να επικυρωθεί από το ουκρανικό Κοινοβούλιο την Τρίτη, δεν θα εφαρμοστεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2015, ανακοίνωσε η Επιτροπή μετά τις συνομιλίες που είχε με την Ουκρανία και τη Ρωσία, η οποία στο μεταξύ απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις προς το Κίεβο για δασμούς στα εισαγόμενα ουκρανικά προϊόντα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε δηλώσει ότι η συμφωνία μεταξύ Κίεβου και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου μετά την ταυτόχρονη επικύρωσή της από το ουκρανικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Ντε Χουχτ, μέχρι τότε η Ουκρανία θα συνεχίσει να απολαμβάνει προνομιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Η απόφαση αυτή "μας αφήνει 15 μήνες για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες (...). Συμφωνήσαμε να παρατείνουμε τα προσωρινά εμπορικά μέτρα" που αφορούν τη μείωση ή και πλήρη κατάργηση των τελωνειακών δασμών για ορισμένα ουκρανικά προϊόντα, διευκρίνισε ο Επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Επαφίεται στις τρεις ενδιαφερόμενες πλευρές να δουν τι θα κάνουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2016. Ελπίζω μέχρι τότε να έχουμε καταλήξει σε μια λύση", πρόσθεσε.

Τον Αύγουστο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει πως η ρωσική οικονομία μπορεί να υποστεί ζημίες ύψους 100 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην περίπτωση που τα ευρωπαϊκά προϊόντα φθάνουν στη ρωσική αγορά μέσω της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας Κιέβου-ΕΕ.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ουκρανία