Έντυπη Έκδοση

ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΡΟΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Μαζεύει προίκα και ξεπουλάει

Τα ρέστα του παίζει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη εκχώρησης για λογαριασμό των δανειστών της δημόσιας περιουσίας.

Το άξιον αναφοράς είναι, σύμφωνα με παραδοχή στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, πως η εσπευσμένη εκχώρηση «δημόσιας περιουσίας» (γης, εγκαταστάσεων, παραλιών ακόμη και νησίδων) οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία του ίδιου του Ταμείου να πιάσει τους ελάχιστους στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα, σημειώνοντας με νόημα πως η διοίκηση του Ταμείου αναθεώρησε δεύτερη φορά φέτος προς τα κάτω το στόχο των εσόδων. Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις αναθεωρήσεις το 2013, επίσης προς τα κάτω. Είναι ενδεικτικό πως από τον αρχικό στόχο - προϋπολογισμό για έσοδα 3,56 δισ. ευρώ το 2014 υπολογίζεται πως θα εισπραχθούν περί τα 1,3-1,4 δισ. ευρώ.

Ετσι μετά το τελευταίο «πακέτο» παραλιών που πέρασαν στη δικαιοδοσία του Ταμείου προκειμένου να ξεπουληθούν, ήρθε χθες η εκχώρηση και άλλου πακέτου που περιλαμβάνει από Χιονοδρονικά Κέντρα, εγκαταστάσεις στον Ολυμπο, Ξενία, τη Μαρίνα Ζέας μέχρι άλλα 40 ακίνητα ανά την Ελλάδα σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μεσολόγγι κ.ά.

Η συγκεκριμένη απόφαση φέρει την υπογραφή οκτώ υπουργών της κυβέρνησης (Ιω. Στουρνάρας, Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Γεωργιάδης, Ιω. Μανιάτης, Χ. Αθανασίου και Ολγα Κεφαλογιάννη) με την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων να συνεχίζει το... έγκλημα εις βάρος της χώρας και των επόμενων γενιών.

Ειδικότερα:

* Στο Ταμείο μεταφέρεται το δικαίωμα παραχώρησης του Τουριστικού Λιμένα της Ζέας στον Πειραιά, μεταβιβάζεται το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους των δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης όλων των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, «ιδίως των επίγειων εγκαταστάσεων μεταφοράς προσώπων με αναρτημένα ή ελκόμενα οχήματα, υπαίθριων διαδρομών (πίστες χιονοδρομίας) και χώρων στάθμευσης οχημάτων» συνολικής έκτασης 11.100 στρεμμάτων, μεταβιβάζονται δύο γεωτεμάχια του υπουργείου Δικαιοσύνης (στη θέση Μετόχι Σταυρονικήτα στην περιοχή Σάνη της Χαλκιδικής, όπου και ανήκει το αγρόκτημα του Αγροτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Κασσάνδρας), ακίνητο-φιλέτο του Δημοσίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Αφού απέτυχε να πουλήσει τις παραλίες, τώρα το ΤΑΙΠΕΔ παίρνει και τα βουνά, όπως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού Αφού απέτυχε να πουλήσει τις παραλίες, τώρα το ΤΑΙΠΕΔ παίρνει και τα βουνά, όπως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού * Επίσης εκχωρείται το δικαίωμα του ακινήτου «Πρώην Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας» στον Ολυμπο της Πιερίας. Πρόκειται για έκταση 21.320 στρεμμάτων, την οποία είχε κατασχέσει το 1927 το Δημόσιο από το ομώνυμο μοναστήρι της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα.

* Αλλά και ακίνητο, έκτασης 17.365,67 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Ψυχιάτρου Χ. Τσιριγώτη, στην Κέρκυρα, και ανήκει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του νησιού. Πρόκειται για ακίνητο που περιήλθε στο Δημόσιο το 1887 στο πλαίσιο του νόμου 1504/1887 περί εκκρεμών διαφορών μεταξύ του Δημοσίου, της εγχωρίου περιουσίας Κερκύρας, και του Δήμου Κερκυραίων.

* Επίσης το Τουριστικό Συγκρότημα Ξενία του Ναυπλίου, το οποίο ανήκει στον ΕΟΤ, τελεί υπό τη διοίκηση της ΕΤΑΔ και αποτελείται από τρία ακίνητα: Το Ξενία Palace Ακροναυπλίας επί οικοπέδου 24 στρεμμάτων, το Ξενία Amphitrion επί οικοπέδου 3,5 στρεμμάτων και το Ξενία Ναυπλίου Α' επί οικοπέδου 4,5 στρεμμάτων.

* Το Pavillon Ξενία της Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα, έκτασης 2,5 στρεμμάτων, χωρίς όμως τις εκτάσεις του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκονται έμπροσθεν του ακινήτου.

* Ακόμη 27 ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας. Πρόκειται για έξι στην Κοσκινού Ρόδου, δύο στα Καμάρι της Σαντορίνης, δύο στα Βίλια της Αττικής, 329 στρέμματα στα Νέα Σφαγεία Ναυπακτίας, 369 στρέμματα στις Οινιάδες Κατοχής Μεσολογγίου, 11 στρέμματα στον Κοκκινόβραχο του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, 11 στρέμματα στην παραλία του Λιμνιώνα της Εύβοιας, ένα ακίνητο με κτίσμα στα Κουμάρια Βεροίας και 10 στρέμματα γης με κτίσμα στους Ευζώνους. Τέλος, δύο ακίνητα στη Μεσσηνία (στην Πύλο και στη ΒΙΠΕ, αντίστοιχα), πέντε γεωτεμάχια στον Αγιο Ιωάννη της Σιθωνίας Χαλκιδικής - το μεγαλύτερο είναι έκτασης 15 στρεμμάτων.

Ζημιογόνο με πλουσιοπάροχες αμοιβές

Και για να μην ξεχνιόμαστε, το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου με τις διοικήσεις του να διορίζονται και να αμείβονται πλουσιοπάροχα από τον Ελληνα φορολογούμενο.

Οσον αφορά τα έργα και τις ημέρες του περιβόητου πλέον ΤΑΙΠΕΔ, ενδεικτικά σημειώνουμε ότι τα 29 εκατ. ευρώ άγγιξαν οι δαπάνες του αλλά και του ελληνικού Δημοσίου για τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων, οι περισσότεροι από τους οποίους προσελήφθησαν με απευθείας αναθέσεις από τη ΔΕΑ επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Οι συνεχείς καθυστερήσεις και οι αναβολές στους διαγωνισμούς επιβαρύνουν το ΤΑΙΠΕΔ με συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες για συμβούλους, την ίδια στιγμή που δεν μπορεί να γράψει έσοδα. Ετσι το Ταμείο εμφανίζεται ζημιογόνο, αφού τα έξοδα τρέχουν και οι διαγωνισμοί «σέρνονται». Να σημειωθεί πως οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού του ΤΑΙΠΕΔ ανέβηκαν στη χρήση (Ιούλιος 2012 - Ιούνιος 2013) σε 2.249.269 ευρώ από 1.326.978 ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Το Ταμείο κατέβαλε 351,5 χιλιάδες ευρώ ως αμοιβές διοικητικού συμβουλίου για την περίοδο από Ιουλίου 2012-Ιουνίου 2013.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημόσια περιουσία
ΤΑΙΠΕΔ