Ηλεκτρονική Έκδοση

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Προληπτικός κορσές με νέα ζωνάρια

Οι εταίροι απέφυγαν να αναφερθούν στις χρηματοδοτικές ανάγκες και το χρέος

Προληπτική... εποπτεία για την Ελλάδα με νέες “πιστώσεις ασφαλείας” από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, εάν τηρήσει τους αυστηρούς όρους που απαιτούνται για να επιτύχει την έξοδό της από το μνημόνιο στα τέλη του έτους, είναι το διαταύτα των συζητήσεων του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης που διεξήχθησαν στο Λουξεμβούργο δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες. Την ίδια ώρα η κρίση στην ευρωζώνη χτυπά τον πυρήνα Γαλλία-Ιταλία με καμπανάκια ύφεσης και στη Γερμανία.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν χθες στο Λουξεμβούργο σημείωσαν πως παρά τις βελτιώσεις που καταγράφουν, η οικονομία της Ελλάδας παραμένει εύθραυστη, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup, επέμεινε ότι η όποια χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε “πρόωρη” τη συζήτηση περί δημιουργίας μιας “προληπτικής γραμμής πιστώσεων” πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την Τρόικα. Υπήρξε συναίνεση στο Γιούρογκρουπ πως η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης θα πρέπει να είναι «βιώσιμη», πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Χρέος

Πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «δεν έχουμε ακούσει επίσημα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για διακοπή του προγράμματος με το ΔΝΤ», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση στο Eurogroup ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «βιώσιμη και αξιόπιστη για όλους τους εταίρους», αναφέρει η "Ε" σήμερα.

Γερούν Ντάισελμπλουμ Γερούν Ντάισελμπλουμ Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να αναφερθεί στο ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών αλλά και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι: «Δεν μπορώ να απαντήσω ακόμα. Πριν από το τέλος του χρόνου θα κάνουμε νέους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης για του χρόνου και τα επόμενα έτη και μετά θα δούμε τι είναι απαραίτητο».

Οι συνομιλίες όσον αφορά την Ελλάδα επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας νέας γραμμής πιστώσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Η εφημερίδα Handelsblatt έγραψε, επικαλούμενη γερμανικές κυβερνητικές πηγές, ότι μια προληπτική γραμμή πιστώσεων θα μπορούσε να συμβάλει να εξασφαλιστεί πως η Αθήνα θα τηρήσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προέβλεπε το μνημόνιο δανεισμού της.

Η Αθήνα διαπραγματεύεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενόψει του τερματισμού της ευρωπαϊκής πτυχής του δανεισμού της την 31η Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση της Ελλάδας θέλει το μνημόνιο να τερματιστεί όταν σταματήσει η χρηματοδότηση από την ΕΕ· παρ' όλ' αυτά, τυπικά η εκταμίευση του δανείου του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένο να λήξει στις αρχές του 2016, αναφέρει η εφημερίδα.

Ευρω-κρίση στον πυρήνα

Παράλληλα στο κάδρο μπαίνουν Γαλλία-Ιταλία, ως οι νέοι μεγάλοι ασθενείς του ευρώ (μαζί με τη Γερμανία), στη σκιά των διευρυνόμενης κρίσης στο σύστημα που έχει σημάνει συναγερμό στους αξιωματούχους διεθνώς.

Οι κακές οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν σημάνει συναγερμό στους αξιωματούχους της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, οι οποίοι φοβούνται ότι η Ευρωζώνη αποτελεί και πάλι βάρος για την παγκόσμια οικονομία, μόλις δύο χρόνια μετά την τελευταία κρίση της, και θεωρούν ότι είναι λάθος η συνεχιζόμενη σκληρή έμφαση στη δημοσιονομική αυστηρότητα.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γαλλία τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι απογοητευτικές: τόσο το ΔΝΤ όσο και η ίδια η γαλλική κυβέρνηση δεν περιμένουν ανάπτυξη πάνω από 0,8% για το 2014, ενώ τα τελευταία δύο τρίμηνα ο δείκτης παρέμεινε μηδενικός και η ανεργία είχε ξεπεράσει το 10%.

Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε πρόσφατα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ο νέος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού δεν μειώνεται αμέσως, αλλά μεσοπρόθεσμα μέχρι το 2016, αν και προβλέπονται περικοπές συνολικού ύψους 50 δις ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Μόνο για το 2015 η Γαλλία είχε εξαγγείλει περικοπές ύψους 21 δις ευρώ.  

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Eurogroup
Ευρωπαϊκή Ένωση