Έντυπη Έκδοση

ΟΚΤΩ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Βέτο της Λευκωσίας στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ε. Ενωσης

Μετά την απόφαση για αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, η Λευκωσία χθες έλαβε ακόμα 8 μέτρα, αντιδρώντας στην παράνομη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ.

Με πράσινο σημειώνεται η πορεία του «Barbaros», με κίτρινο οι περιοχές που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις, στους αριθμούς «1», «2», «3» «τα σημεία όπου διεξάγονται οι στρατιωτικές ασκήσεις (εφημ. Φιλελεύθερος)» Με πράσινο σημειώνεται η πορεία του «Barbaros», με κίτρινο οι περιοχές που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις, στους αριθμούς «1», «2», «3» «τα σημεία όπου διεξάγονται οι στρατιωτικές ασκήσεις (εφημ. Φιλελεύθερος)» Τα μέτρα αποφασίστηκαν σε νέα σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν και άλλα σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις.

Το πλέον σημαντικό από τα 8 μέτρα είναι η απόφαση για μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε. με την άσκηση βέτο εκ μέρους της Κύπρου στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων διαπραγμάτευσης. Επίσης μελετάται η νομική «επίθεση» κατά εταιρειών αλλά και ατόμων που εμπλέκονται ή ενδέχεται να εμπλακούν στις έρευνες της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (TRAO).

Μέτρα περιορισμού στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων δεν λήφθηκαν, αν και υπήρξαν προτάσεις από κάποιους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης δεν λήφθηκε απόφαση για επιβολή διοικητικών προστίμων σε όσους χρησιμοποιούν τα παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια στα κατεχόμενα για άφιξη και αναχώρηση από την Κύπρο.

Το ενδεχόμενο λήψης τέτοιων μέτρων εξακολουθεί να υφίσταται και θα ληφθούν αποφάσεις στο μέλλον, αν και κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως στόχος είναι η πρόκληση κόστους στην Τουρκία και όχι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, κάτι που θα εκμεταλλευθεί προς όφελός του ο Ντερβίς Ερογλου.

Τα οκτώ μέτρα

1. Καταγγελία της Τουρκίας από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της.

3. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

4. Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

5. Μελέτη από το γενικό εισαγγελέα της Κύπρου και διεθνείς οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

6. Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.

7. Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας, της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

8. Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Ερευνες και ασκήσεις

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο προχθές πραγματοποιούσε «έρευνες» στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, χθες κινήθηκε δυτικά με κατεύθυνση από την Αμμόχωστο προς τη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Διατήρησε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τις ακτές, μέσα στο θαλάσσιο χώρο που έχει δεσμευθεί από τη NAVTEX της Τουρκίας. Το «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από τα δύο υποστηρικτικά σκάφη, εισήλθε στα «οικόπεδα» 2 και 1 της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί κάποιο πρόβλημα με τα εμπορικά πλοία που έπλεαν στην περιοχή. Επίσης δεν υπήρξε πρόβλημα με τα πλοία που εξυπηρετούν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, που βρίσκεται στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο «οικόπεδο» 9. Οι εργασίες της ΕΝΙ συνεχίστηκαν κανονικά και υπό την παρακολούθηση της τουρκικής φρεγάτας που βρίσκεται στην περιοχή, σε απόσταση ασφαλείας.

Το «Μπαρμπαρός» χθες, όταν έφτασε σχεδόν απέναντι από την περιοχή Ακρωτήρι και σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τις ακτές, έκανε στροφή, επιστρέφοντας με ανατολική κατεύθυνση προς την Αμμόχωστο. Θα συνεχίσει και σήμερα τις κινήσεις του εντός της ΑΟΖ, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο εάν πραγματοποιεί πραγματικές έρευνες ή εάν απλώς δηλώνει την παρουσία του στην περιοχή, στο πλαίσιο πολιτικής έντασης που προκαλεί η Αγκυρα.

Οι κυπριακές αρχές ασφαλείας παρακολουθούν με ηλεκτρονικά συστήματα κάθε κίνηση του «Μπαρμπαρός» και των πλοίων που το συνοδεύουν και καταγράφουν κάθε λεπτομέρεια, ώστε τα στοιχεία να αξιοποιηθούν από την πολιτική ηγεσία. Η τεκμηρίωση των παραβιάσεων στην ΑΟΖ από το «Μπαρμπαρός» θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς κάποια από τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν και σε διεθνή δικαστικά σώματα, είτε σε νομικές προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε από την εταιρεία ΕΝΙ, σε περίπτωση που αποφασίσει να χρησιμοποιήσει νομικά μέτρα.

** Αερομαχίες στην άσκηση Ισραήλ-Κύπρου

Και ενώ το «Μπαρμπαρός» περιφερόταν στα νότια της Λεμεσού, η ισραηλινή αεροπορία με 30 αεροσκάφη τρίτης και τέταρτης γενιάς (F-15, F-16 και F-18) πραγματοποιούσε την άσκηση «Ονήσιλος - Gideon» με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου στην περιοχή Πάφου και Τροόδους. Τα αεροσκάφη της ισραηλινής αεροπορίας διενήργησαν εικονικές επιθέσεις και προσβολές στόχων στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» και στο ραντάρ του Τροόδους. Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς (TOR-Μ1 και BUK) τέθηκαν σε λειτουργία και όπως πληροφορείται η «Ε», κατάφεραν να εγκλωβίσουν τα αεροσκάφη και να προχωρήσουν σε εικονικές προσβολές τους. Επίσης οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου με στόχο να «τυφλώσουν» τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς, η οποία χρησιμοποίησε αντίμετρα.

Η μη παρουσία ελληνικών σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί πολιτική απόφαση Αθηνών και Λευκωσίας, χωρίς όμως να αποκλείεται κάποια διέλευση μιας ελληνικής φρεγάτας που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο διεθνούς επιχείρησης. Επίσης, συνεχίστηκε η ρωσική άσκηση στα ανατολικά της Κύπρου, χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε συσχετισμός με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ρωσικό ενδιαφέρον, όπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές, είναι στραμμένο αποκλειστικά στη Συρία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γεωλογία
Κύπρος
ΑΟΖ
Τουρκία
Γεωτρήσεις
Για το ίδιο θέμα
Μήνυμα Παπούλια σε Αναστασιάδη για τις τουρκικές προκλήσεις