Ηλεκτρονική Έκδοση

Λοβέρδος: Οι σχολές θα αποφασίζουν για εισακτέους – μετεγγραφές

Την πρόταση για μεταφορά της αρμοδιότητας για εισακτέους στις σχολές αλλά και τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Όπως είπε, κατά την εισήγησή του, «ξεκινάει ο διάλογος την επόμενη εβδομάδα».

Όσον αφορά στις μετεγγραφές ο υπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει πράγματι το πρόβλημα της υπερφόρτωσης των κεντρικών πανεπιστημίων. Αλλά υπάρχει και το πρόβλημα της φτώχειας. Μεγάλος αριθμός οικογενειών δεν έχει χρήματα. Λέτε σε όλους αυτούς να στείλουν τα παιδιά τους στη Βουλγαρία; Έτσι θα βρείτε την κοινωνία απέναντι».

Ως προς τον αριθμό των φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και της πρότασής του να περάσει η αρμοδιότητα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα είπε ότι «αφού υπάρχει παλαιότερη απόφαση του ΕΣΥΠ ότι πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, θα καταθέσουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Θα περάσει λοιπόν ο αριθμός εκεί και ας αντιμετωπίσουν οι ίδιοι και τα προβλήματα που θα έχουν από τη λειτουργία τους και τις κοινωνικές αντιδράσεις».

Αναφορικά με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο οδικός χάρτης του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο δημοτικό σχολείο, όπως την παρουσίασε ο Ανδρ. Λοβέρδος, προβλέπει λιγότερη ύλη σε πρώτη φάση και συμπύκνωση στη δεύτερη, με τη συγγραφή νέων βιβλίων. Η πρόταση του υπουργείου θα κατατεθεί αναλυτικά στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα συνεδριάσει εντός του Νοεμβρίου. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος τον Ιανουάριο, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Επίσης έκανε λόγο για ελάφρυνση της εξεταστέας ύλης και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Στόχος μας είναι η παιδεία και όχι η συσσώρευση τεράστιας ύλης, η οποία εξωθεί τα παιδιά στην παπαγαλία και τα φροντιστήρια. Σήμερα, η προσφυγή στα φροντιστήρια δικαιολογείται από τα προβλήματα και την πολλή, μη χρήσιμη ύλη. Αν αυτά λυθούν, τότε τα φροντιστήρια θα αποτελούν την ανταγωνιστική εμμονή των γονέων και, μοιραία, θα καμφθούν ως ακριβή αλλά και περιττή πρακτική» τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Λοβέρδος:«Δεν ζητήσαμε παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΕΙ
Εκπαίδευση
Σχολεία
Υπουργείο Παιδείας
ΑΕΙ
Κύριο θέμα
Λοβέρδος:«Δεν ζητήσαμε παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις»