Ηλεκτρονική Έκδοση

Εγκαταλείπει το Κόπα Άφρικα η εθνική Τόγκο

“Τα όπλα θα συνεχίσουν να μιλούν”, αναφέρουν οι αντάρτες

Τελευταία ενημέρωση:

Εγκαταλείπει τελικά το Κύπελλο Εθνών Αφρικής και την Ανγκόλα η εθνική ομάδα Τόγκο, σύμφωνα με ανακοίνωση του προπονητή της ομάδας Εμάνιουελ Αντεμπαγιόρ στο Γαλλικό ραδιόφωνο. Είχαν προηγηθεί πιέσεις από την κυβέρνηση του Τόγκο ώστε να αποσυρθεί η ομάδα, έπειτα από την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε η αποστολή και η οποία στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων, αλλά και η επιμονή των παικτών για την παραμονή τους προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.

Με τη συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών γίνονται πλέον οι μετακινήσεις των εθνικών ομάδων Με τη συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών γίνονται πλέον οι μετακινήσεις των εθνικών ομάδων Νωρίτερα ο προπονητής των “γερακιών, ο Γάλλος Ιμπέρ Βελούντ, ήταν κατηγορηματικός στο ότι η ομάδα πρέπει να μπει στο γήπεδο: «Η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. Είμαστε εν αναμονή της επίσημης απόφασης που θα λάβει η κυβέρνηση σχετικά με την συμμετοχή μας στο Κόπα Αφρικα. Από την πλευρά τους, οι ποδοσφαιριστές θέλουν να παίξουν για να τιμήσουν την μνήμη των νεκρών».

Ξεκάθαρος ήταν και ο πρωθυπουργός του Τόγκο, Γκίλμπερτ Χούνγκμπο, ο οποίος δήλωσε: «Πρέπει να επιστρέψουν στο Τόγκο και να μην παίξουν στο Κόπα Άφρικα. Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Πρόκειται πλέον για εθνικό ζήτημα. Δεν πρέπει να αγωνιστούν».

Απειλητικό ήταν το μήνυμα των ανταρτών, που διεκδικούν την αυτονομία της Καμπίντα, περιοχής στα σύνορα της Ανγκόλας με το Κονγκό. Ο ηγέτης των εξτρεμιστών, Μίνγκας Ροντρίγκες, τόνισε ότι ο ένοπλος αγώνας θα συνεχιστεί. Μάλιστα, τόνισε ότι η FIFA ενημερώθηκε έγκαιρα ότι η Ανγκόλα είναι χώρα σε πόλεμο και δεν έπρεπε ποτέ να της ανατεθεί η διοργάνωση του Κυπέλλου Εθνών: «Τους είπαμε ότι η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ολα τα χτυπήματα επιτρέπονται. Στην Καμπίντα υπάρχουν περισσότεροι από 50.000 ένοπλοι. Δεν στοχεύαμε στην αποστολή του Τόγκο, θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε άλλη, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού. Τα όπλα θα συνεχίσουν να μιλούν».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ανγκόλα, Πάουλο Κασόμα, αλλά και οι διοργανωτές του Κόπα Άφρικα,έκαναν έκκληση προς τους παίκτες να παραμείνουν διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πολύ αυστηρά.

"Θα έπρεπε να ακυρωθεί η διοργάνωση, αλλά η Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου είχε άλλη άποψη" είπε ο Αντεμπαγιόρ, ευχόμενος καλή τύχη στη Μπουρκίνα Φάσο, την Ακτή του Ελεφαντοστού και την Γκάνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ποδόσφαιρο
Κόπα Αφρικα