Ηλεκτρονική Έκδοση

Αμερικανοί και οι νέοι ιδιοκτήτες

Με 345 εκατ. ευρώ άλλαξε χέρια η Λίβερπουλ

Οι Χικς και Ζιλέτ προσπάθησαν να αποτρέψουν τη μεταβίβαση

Τελευταία ενημέρωση:

Γυρίζει σελίδα από σήμερα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίβερπουλ. Η διοίκηση του ιστορικού αγγλικού συλλόγου συμφώνησε την πώληση της ομάδας αντί του ποσού των 344,82 εκατομμυρίων ευρώ στην αμερικανική εταιρεία «New England Sports Ventures», η οποία είναι ιδιοκτήτρια της ομάδας μπέιζ μπολ Μπόστον Ρεντ Σοξ.

Ο Αμερικανός Τζον Χένρι (κέντρο) είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ Ο Αμερικανός Τζον Χένρι (κέντρο) είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες Τομ Χικς και Τζορτζ Ζιλέτ προσπάθησαν να αποτρέψουν την πώληση του συλλόγου, όμως ο υπηρεσιακός πρόεδρος Μάρτιν Μπράουτον καθώς και ο μάνατζερ του συλλόγου Κρις Πάρσλου και ο εμπορικός διευθυντής Ίαν Άιρ, άσκησαν ως μέσο πίεσης το χρέος των 327,5 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα RBS.

Οι Χικς και Ζιλέτ προσπάθησαν πραξικοπηματικά να απομακρύνουν από το Δ.Σ. τους Πάρσλοου και Άιρ και να τους αντικαταστήσουν με άτομα της δικής τους εμπιστοσύνης, ώστε να αποτραπεί η πώληση στην αμερικανική εταιρεία. Όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και τελικά η πώληση προχώρησε. Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες απαιτούσαν το ποσό των 689,6 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θεωρήθηκε εξωπραγματικό καθώς ο σύλλογος είναι υπερχρεωμένος. Πάντως οι Χικς και Ζιλέτ που δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, έκαναν λόγο για υποτίμηση της αξίας της Λίβερπουλ, καθώς θεωρούν λίγα τα 350 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλαν οι νέοι ιδιοκτήτες.

Η αμερικανική εταιρεία που απέκτησε τη Λίβερπουλ θα αποπληρώσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην τράπεζα «Roayl Bank of Scotland» το χρέος των 327,5 εκατομμυρίων ευρώ που… έπνιγε τη Λίβερπουλ. Άλλωστε ο Μπράουτον που είναι στέλεχος της «RBS», ορίστηκε τον περασμένο Μάρτιο πρόεδρος των «ρεντς» με μοναδικό σκοπό να προχωρήσει στην πώληση του ιστορικού συλλόγου και να διασφαλίσει τα χρήματα της τράπεζας.

Από τη στιγμή που η αμερικανική εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με την τράπεζα «RBS» και δεσμεύτηκε ότι θα αποπληρώσει το χρέος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οπότε και λήγει η προθεσμία καταβολής των χρημάτων, οι Χικς και Ζιλέτ δεν μπορούσαν πλέον να κάνουν τίποτα, ώστε να αποτρέψουν την πώληση του ιστορικού συλλόγου.

Ο Μπράουτον εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας και δήλωσε σχετικά: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Λίβερπουλ. Το Δ.Σ. αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση της NESV, στη βάση ότι ανταποκρίνεται στα κριτήρια που εμείς θέσαμε για να είναι κατάλληλος ο νέος ιδιοκτήτης. Η φιλοσοφία της NESV αφορά μόνο στη νίκη κι αυτό έχει αποδείξει έχοντας υπό την κατοχή της τους Red Sox».

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν ο Μπράουτον είπε: «Συναντήσαμε τους νέους ιδιοκτήτες στη Βοστώνη, το Λονδίνο και το Λίβερπουλ τις τελευταίες εβδομάδες και είμαι απόλυτα εντυπωσιασμένος από τα όσα κατάφεραν, αλλά και με το όραμα που έχουν για το ποδοσφαιρικό κλαμπ της Λίβερπουλ. Αφαιρώντας το βραχνά των χρεών, μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε στην ομάδα. Είμαι απογοητευμένος καθώς οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν καθετί δυνατό για να αποτρέψουν τη συμφωνία, κάτι που μας οδηγεί να προχωρήσουμε σε νομικές διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η πώληση».

Στο μεταξύ η Πρέμιερ Λιγκ με ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε ότι ενημερώθηκε επίσημα για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Λίβερπουλ και ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία του ιστορικού συλλόγου.

Οι Χικς και Ζιλέτ απέκτησαν τη Λίβερπουλ το Φεβρουάριο του 2007 αντί του ποσού των 200 εκατομμυρίων ευρώ, επένδυσαν στην ομάδα 310 εκατομμύρια ευρώ, όμως τη χρέωσαν με 327 εκατ. ευρώ.

Ιδιοκτήτης της «NESV» είναι ο Τζον Χένρι, ο οποίος το 2002 απέκτησε τους Μπόστον Ρεντ Σοκς, μια από τις πλέον ιστορικές ομάδες του μπέιζ μπολ, αντί του ποσού των 750 εκατομμυρίων ευρώ. Πρωταρχικός του στόχος είναι να οδηγήσει την ομάδα ξανά στο δρόμο των επιτυχιών και παράλληλα είναι αποφασισμένος να κατασκευάσει ένα νέο γήπεδο μεγαλύτερης χωρητικότητας από τις 45.000 θέσεις του γερασμένου «Άνφιλντ».
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανικό ποδόσφαιρο