Έντυπη Έκδοση

ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Κάθε χώρα κι άλλο μοντέλο

Μπερδεμένα είναι τα πράγματα στην Ευρώπη, σχετικά με το νομικό πλαίσιο των τυχερών παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, εφαρμόζονται διαφορετικά μοντέλα από χώρα σε χώρα με αποτέλεσμα να επικρατεί κομφούζιο και όχι μία κοινή γραμμή.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην αμερικανική αγορά το παιχνίδι μέσω Διαδικτύου, ενώ τελούσε υπό περιοριστικό νόμο, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία απελευθέρωσης, με προτεργάτη τον Δημοκρατικό Μπάρνεϊ Φρανκ. Οι απαγορευτικές πρακτικές φραγής που εφάρμοσαν οι αμερικανικές αρχές, δεν είχαν και τα επιθυμητά αποτελέσματα, ούτε στον περιορισμό των παικτών ούτε και στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων.

Αναλυτικά τι ισχύει στις χώρες της Ευρώπης:

Αυστρία: Παρέχει άδειες σε εταιρείες για ό,τι αφορά το Στοίχημα, όμως διατηρεί περιορισμούς για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με καζίνο.

Βέλγιο: Προχωρεί σε μεταρρύθμιση με στόχο την αδειοδότηση της παροχής των διαδικτυακών αγορών.

Βουλγαρία: Η νομοθεσία προβλέπει μία ρυθμιζόμενη αγορά μέσω ενός συστήματος αδειών παροχής αθλητικών στοιχημάτων.

Βρετανία: Τα τελευταία τρία χρόνια (από τον Σεπτέμβρη του 2007) ο νόμος για τα τυχερά παιχνίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο διασφαλίζει τα τυχερά παιχνίδια με δίκαιο τρόπο μέσω ενός συστήματος αδειοδότησης και προτύπων προστασίας του καταναλωτή. Μάλιστα αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου ο συγκεκριμένος νόμος να ανανεωθεί.

Γαλλία: Το ελεγχόμενο άνοιγμα τυχερών παιχνιδιών που αναμένεται να γίνει στη Γαλλία αφορά μόνο τα διαδικτυακά παιχνίδια, ενώ υπάρχει κρατικό μονοπώλιο σε όλα τα μη διαδικτυακά εκτός των καζίνων. Και εκεί υπάρχουν πολλές... διαμάχες.

Γερμανία: Πολύ μπερδεμένη και εδώ η κατάσταση. Η νομοθεσία που ισχύει στη χώρα προβλέπει απαγόρευση στην προσφορά υπηρεσιών από ξένους φορείς Στοιχημάτων. Οπως είναι λογικό, οι αντιδράσεις είναι έντονες τόσο εντός των τειχών όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δανία: Υπάρχει νομοσχέδιο ρύθμισης της αγοράς αθλητικού στοιχηματισμού μέσω συστήματος αδειοδότησης που θα ελέγχεται από την αντίστοιχη επιτροπή τυχερών παιχνιδιών.

Ελλάδα: Το μονοπώλιο καλά κρατεί, αν και η αγορά, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να ανοίξει.

Εσθονία: Από την 1η Ιανουαρίου 2009 ισχύει νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία θα «παγώσει» τη ρύθμιση της ελεγχόμενης αγοράς τυχερών παιχνιδιών με νέες απαιτήσεις σε κεφάλαιο και παιχνιδομηχανές.

Ιρλανδία: Αυτό που αναμένεται να γίνει σύντομα στην Ιρλανδία είναι η προσαρμογή των τυχερών παιχνιδιών στη νέα τεχνολογία.

Ισπανία: Είναι συμμορφωμένη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε κάποιες περιοχές (π.χ. χώρα των Βάσκων) υπάρχει ανοικτό σύστημα αδειοδότησης για τα αθλητικά στοιχήματα.

Ιταλία: Γίνεται προσπάθεια για να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά το σύστημα της χώρας είναι ασυνεπές, με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο.

Κύπρος: Απαγορεύεται η παροχή υπηρεσιών Στοιχημάτων προκαθορισμένων αποδόσεων και έχει δοθεί άδεια στον ΟΠΑΠ για την προσφορά Στοιχημάτων.

Λετονία: Είναι συμμορφωμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η αγορά ρυθμίζεται μέσω ενός συστήματος αδειοδότησης.

Λιθουανία: Συμμορφωμένη και η Λιθουανία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με την επιτροπή ελέγχου τυχερών παιχνιδιών της χώρας να ρυθμίζει την αγορά μέσω συστήματος αδειοδότησης.

Λουξεμβούργο: Ισχύει ό,τι και στη Λετονία. Συμμορφωμένη με την Ε.Ε. και ένα σύστημα αδειοδότησης.

Νορβηγία: Αυστηρά τα πράγματα στη σκανδιναβική χώρα, καθώς η νομοθεσία της προβλέπει σύστημα αποκλειστικών δικαιωμάτων και αδειών που δυσκολεύει την πρόσβαση στην αγορά.

Ολλανδία: Απρόθυμες εμφανίζονται οι αρχές να ανοίξουν την αγορά, παρά το γεγονός ότι εστάλησαν παραπεμπτικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στο μονοπωλιακό σύστημα της χώρας.

Ουγγαρία: Συντάσσεται νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει περιορισμένη απελευθέρωση της αγοράς.

Πολωνία: Προβλέπεται ένα σύστημα αδειοδότησης αθλητικών στοιχημάτων και πλέον έχουν ξεκινήσει ενέργειες προκειμένου να γίνει μεταρρύθμιση για τη νομιμοποίηση και των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών.

Πορτογαλία: Ο τομέας τυχερών παιχνιδιών στην Πορτογαλία αποτελείται από αυστηρά μη κερδοσκοπικό κρατικό μονοπώλιο στο αθλητικό στοίχημα και τη λοταρία. Πάντως, κυβερνητικοί εκπρόσωποι δηλώνουν ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα χορήγησης αδειών σε ιδιωτικές στοιχηματικές εταιρείες.

Ρουμανία: Συμμορφωμένη και η Ρουμανία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ρυθμιζόμενη αγορά μέσω ενός συστήματος αδειών παροχής αθλητικών στοιχημάτων, όμως ακόμη δεν επιτρέπεται η παροχή διαδικτυακών παιχνιδιών, κάτι που φυσικά έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σλοβακία: Μέσω ενός συστήματος αδειοδότησης η Σλοβακία έχει προσαρμοστεί στους νόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σλοβενία: Ισχύει ό,τι ακριβώς και με τη Σλοβακία.

Σουηδία: Εχουν κινηθεί διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω παραβίασης της συνθήκης της Ε.Ε. από τη Σουηδία, αλλά οι Σουηδοί δεν φαίνονται προς το παρόν διατεθειμένοι να «σπάσουν» το μονοπώλιο.

Τσεχία: Ο,τι και στην Πολωνία· ένα σύστημα αδειοδότησης αθλητικών στοιχημάτων και ενέργειες προκειμένου να γίνει μεταρρύθμιση για τη νομιμοποίηση και των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών.

Φινλανδία: Τα ίδια που ισχύουν στη Σουηδία ισχύουν και με τους Φινλανδούς. Δεν υπάρχει προς το παρόν πρόθεση να αλλάξει το μονοπωλιακό σύστημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τζόγος και τυχερά παιχνίδια
Για το ίδιο θέμα
Το καυτό ντέρμπι των 4 δισ. ευρώ