Ηλεκτρονική Έκδοση

Δύο μέλη της FIFA προσφέρθηκαν να πουλήσουν την ψήφο τους

Προσπάθεια δωροδοκίας για το Μουντιάλ 2018

Στόχος η ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τις ΗΠΑ

Έρευνα θα διεξάγει η FIFA σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Sunday Times», σύμφωνα με το οποίο δύο μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προσφέρθηκαν να πουλήσουν την ψήφο τους στη διαδικασία για την επιλογή της χώρας που θα αναλάβει το Μουντιάλ του 2018.

Ο Νιγηριανός Άμος Αντάμου Ο Νιγηριανός Άμος Αντάμου
Οι «Sunday Times» σε σημερινό τους δημοσίευμα «φωτογράφισαν» τον Νιγηριανό Άμος Αντάμου και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας της Ωκεανίας Ρέιναλντ Τεμαρίι. Οι ρεπόρτερ της εφημερίδας που παρίσταναν τους παράγοντες σε συμπόσιο αμερικανικών εταιρειών, κατέγραψαν τον Αντάμου να ζητάει 570.000 ευρώ για να ψηφίσει υπέρ της Αμερικής. Οι εταιρείες επιθυμούσαν διακαώς να αναλάβουν οι ΗΠΑ το Μουντιάλ του 2018, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από τη διοργάνωση.

Ο Νιγηριανός, σύμφωνα πάντα με τους «Sunday Times», είπε ότι τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσει για την κατασκευή τεσσάρων γηπέδων με τεχνητό χλοοτάπητα στην πατρίδα του και ζήτησε να καταβληθούν στον ίδιο. Η συμφωνία κλείστηκε τον περασμένο μήνα στο Κάιρο, περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ διεκδικούσαν το Μουντιάλ του 2018. Ωστόσο χθες η αμερικανική επιτροπή διεκδίκησης ανακοίνωσε επίσημα την απόσυρση της υποψηφιότητάς για το 2018 και την επικέντρωση του ενδιαφέροντος της για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Ο Τεμαρίι απαίτησε 1,6 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της αμερικανικής υποψηφιότητας για το 2018 και είπε ότι τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση της ποδοσφαιρικής ακαδημίας του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

Στο μεταξύ η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι η αμερικανική επιτροπή διεκδίκησης δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη στη όλη υπόθεση. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των ΗΠΑ Σανίλ Γκουλάτι που παράλληλα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάληψη του Μουντιάλ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press»: «Εμείς δεν έχουμε την παραμικρή ανάμιξη σε αυτήν την υπόθεση και όλα όσα συνέβησαν έγιναν εν αγνοία μας. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται και από το δημοσίευμα της εφημερίδας».

Μόλις το θέμα έγινε γνωστό η FIFA εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας: «Η FIFA έχει ήδη ζητήσει να λάβει όλες τις πληροφορίες και τα έγγραφα που σχετίζονται με αυτό το θέμα και περιμένει να λάβει το υλικό αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα εξετάσει αμέσως το διαθέσιμο υλικό και όταν η ανάλυση ολοκληρωθεί τότε θα είναι σε θέση να αποφασίσει για ενδεχόμενες επόμενες ενέργειες. Προς το παρόν, η FIFA δεν είναι σε θέση να προβεί σε περαιτέρω σχόλια».

Η FIFA θα αποφασίσει στις 2 Δεκεμβρίου στη Ζυρίχη ποιες χώρες θα φιλοξενήσουν τις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018 και το 2022. Οι επιλογές θα γίνουν από την 24μελή εκτελεστική επιτροπή.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
FIFA
Ποδόσφαιρο