Ηλεκτρονική Έκδοση

Υπό κατάρρευση το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Εγγραφο-δυναμίτης με ονόματα-φωτιά, αίτημα και για δίωξη Μαρινάκη

Αποκαλυπτικότατοι διάλογοι στο πόρισμα της αντιεισαγγελέως προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Ονόματα, στοιχεία, συνομιλίες και ρόλους μεταξύ των κατηγορουμένων και των εμπλεκομένων αναφέρει αναλυτικά στο πόρισμα της, η εισαγγελέας του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, Πόπη Παπανδρέου. Στο ογκωδέστατο έγγραφο, που φτάνει τις 130 σελίδες, γίνονται εκτενείς αναφορές στα πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, σύμφωνα με σχετική εισαγγελική διάταξη, αλλά και άλλων εμπλεκομένων.

Συνολικά 83 είναι τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση,σύμφωνα με το πόρισμα (ΕΔΩ μπορείτε να το κατεβάσετε σε pdf) το οποίο διαβιβάστηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Από αυτά ήδη σε βάρος των 15 (πέντε παραμένουν ασύλληπτοι) έχουν από το πρωί ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Ανάμεσα στους υπολοίπους υπάρχουν τρανταχτά ονόματα του ποδοσφαίρου, πρόεδροι ΠΑΕ, άλλοι παράγοντες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές και άλλοι, για τους οποίους αναφέρεται ότι "πρέπει να κινηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους" για σωρεία αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα.

Όσο για τους ήδη κατηγορούμενους πλέον για "εγκληματική οργάνωση", "απάτη κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση" και άλλα, αναγράφονται τόσο η φερόμενη δράση τους, όσο και σειρά διαλόγων, αποτέλεσμα της καταγραφής από το βαλιτσάκι της ΕΥΠ.

Για Μπέο, Τσακογιάννη και άλλους 13

Συγκεκριμένα, στο πόρισμα αναφέρονται τα εξής:

Γιώργος Τσακογιάννης Γιώργος Τσακογιάννης ► Ο Αχιλλέας Μπέος του Νικολάου (μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου) επιτελεί διευθυντικό ρόλο.  Κατά την UEFA αποτελεί "αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που έχει εξεταστεί και θεωρείται ύποπτος για στήσιμο αγώνων σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ είναι ευρέως ύποπτος σε όλη την Ελλάδα, για το ότι κατέχει ποδοσφαιρικούς συλλόγους μόνο για παράνομη δραστηριότητα". Αναγράφεται δε ότι: "πράγματι επιδίδεται εξακολουθητικά σε σειρά παράνομων αξιόποινων πράξεων" από κοινού με τους επίσης κατηγορούμενους Ιω.Παπαδόπουλο, Νικ.Ζαμάνη, Βασ. Γεωργιτσιάκο και Δημ. Ζαβαντία, με τους οποίους αποτελούν ομάδα με διαρκή δράση.

Σκοπός είναι "να αλλοιωθεί υπέρ ή κατά συγκεκριμένων κάθε φορά αθλητικών σωματείων, το αποτέλεσμα ποδοσφαιρικών αγώνων που πρόκειται να διεξαχθούν", προκειμένου "να βοηθήσει βαθμολογικά την ομάδα", άλλοτε όμως "για στοιχηματικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για να αποκτήσει ο ίδιος παράνομο περιουσιακό όφελος". Επίσης, "παρεμβαίνει συστηματικά στον ορισμό των διαιτητών και παρατηρητών σε πλήθος περιπτώσεων".

► Ο Γιώργος Τσακογιάννης του Κωνσταντίνου (μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης): και αυτός -κατά το πόρισμα- έχει "σαφή διευθυντικό ρόλο", ενώ η ομάδα του "πρωτοστατεί στον κατάλογο των "χειραγωγημένων" αγώνων της UEFA".  Mαζί με τους Νικ.Χάλκο του Ιωάννη (παράγοντας της Ηλιούπολης), Νικ. Παντελή του Ιωάννη (προπονητής), Ιω. Παπαδόπουλο του Στυλιανού, φέρεται να συγκρότησε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα.

► Ο Χρυσόστομος Ψωμιάδης "βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από τη διοίκηση της ΠΑΕ Καβάλας, πρόεδρος της οποίας επίσημα είναι ο γιος του Σταύρος, (...) και μάλιστα έχει ενεργό και καθημερινή συμμετοχή στα θέματα αυτής". Μαζί δε με τους Σταύρο Ψωμιάδη, Γιάννη Παπακώστα (προπονητής) και ένα τρίτο αγνώστων στοιχείων πρόσωπο, φέρεται να επεδίωξαν σειρά παράνομων αξιόποινων πράξεων.  Μεταξύ αυτών, φέρεται ότι τελεί "δωροδοκίες για αλλοίωση αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων, προσφέροντας ή υποσχόμενος σε αθλητές, διαιτητές ή διοικητικούς παράγοντες και άλλους, χρήματα", με σκοπό την αλλοίωση του αποτελέσματος.

«Αλλοίωση αποτελέσματος είναι»

Στο πόρισμα, αναφέρονται και πολλοί διάλογοι από τους οποίους ορισμένοι είναι αποκαλυπτικότατοι:
"Την 19/2/2011, διεξήχθη και ο αγώνας "Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός" με αποτέλεσμα 2-1. Ο Αχιλλέας Μπέος, συνομιλεί αρχικά με τον Λουκά Σιότροπο για το αποτέλεσμα του ντερμπι και αμφότεροι κάνουν λόγο για ξεκάθαρη "αλλοίωση του αποτελέσματος", καθώς το γκολ του Τσιμπούρ ήταν οφσάιντ, το γκολ του Κατσουράνη ήταν καθαρό και ο Τοροσίδης έκανε πέναλτι, ο δε  Λουκάς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "αυτά τα πράγματα δεν έχουν γίνει ούτε επί Κοκαλιάρη", αναφερόμενος στον Θωμά Μητρόπουλο, ενώ αργότερα ο Αχιλλέας Μπεος (Α) συνομιλεί για τον συγκεκριμένο αγώνα με τον Θανάση Κανελλόπουλο  (Θ) και αναφέρουν τα εξής:

"Α: Τί γίνεται, πού είσαι;
Θ: Στο γήπεδο.
Α: Ακόμα εκεί είσαι;
Θ: Να φύγουν ο κόσμος να φύγουμε.
Α: Τί λέει ο Βαγγέλης, χαρούμενος ο Βαγγέλης;
Θ: Τον έπιασε η καρδιά του, λιποθύμησε απ' αυτό εδώ πέρα. Το γκολ ήταν κανονικό, να το ξέρεις αυτό, ε.
Α: Ε;
Θ: Το ματς το είδες;
Α: Το γκολ του Τσιμπούρη οφ σάιντ, το γκολ του Κατσουράνη είναι καθαρό και το πέναλτι το Τοροσίδη είναι καθαρό. Αλλοίωση αποτελέσματος είναι.
Θ: Για ξαναπέστο.
Α: Το γκολ που έβαλε ο Τσιμπούρης είναι οφσάιντ. (...)Του Κατσουράνη είναι καθαρό και το πέναλτι του Τοροσίδη είναι χέρι καθαρό και δεν το δίνει. Μη του το λες μωρέ γ... τα, άκου τι σου λέω.
Θ: Κοίταξε,στα δύο πρώτα συμφωνώ στο γκολ του Τσιμπούρη, γιατί ήταν οφσάιντ; Αφού ήταν 10 παίκτες.
Α: Πιό μπροστά απ'τη μπάλα είναι,παίρνει την κεφαλιά και είναι μόνος ρου μπροστά,είναι σε θέση οφσάιντ.
Θ: Το γκολ του Κατσουράνη ο παίκτης ήταν στο δοκάρι μέσα,πώς και το ακύρωσε αυτός ο από κει, ο επόπτης ήτανε...ήταν γ... τα.
Α: Υπάρχει πρόβλημα έχε υπόψη σου.
Θ: Ναι
Α: Πες του να με πάρει τηλέφωνο να του πω
Θ: Τί πρόβλημα όταν λες;
Α: Θα του την πέσουνε αδελφάκι μου,πρέπει να τους προφυλάξει τώρα μη τους δείρουνε δε καταλαβαίνετε; Κοιμάστε όρθιοι, πες του να με πάρει.
Θ:Τα ους τρεις λες, έτσι;
Α: Πες του να με πάρει τηλέφωνο, ήδη εγώ το 'μαθα.

Θ: Εχει πάει στα αποδυτήρια κάτω.
Α: Εντάξει, μετά θα τον πάρω 'γω.
Θ: Θα του πω να σε πάρει.Να σου πω, τί ώρα παίζουμε 17:00 η ώρα παίζουμε εμείς αύριο;
Α: 15:00
Θ: 15:00, το δείχνει η τηλεόραση, το δείχνει, ε;
Α: Το δείχνει, ναι.
Θ: Να σου πω, πώς το βλέπεις τώρα εσύ με το ... που ... κάτω η Τρίπολή ο γ..... που λέγαμε να κερδίσουμε και το κερδίσαμε προχθές, λέγαμε αν μπορέσει και μπει κάποιος διαιτητής που να ' ναι, να μην το κυνηγήσει. Πώς το βλέπεις στον Αστέρα Τρίπολης τώρα, πέφτει τώρα;
Α: Ακόμη είναι νωρίς, αλλά τώρα είναι σε δύσκολη θέση, γιατί δεν θα το δώσεις το παιχνίδι και ο Πανσερραϊκός τώρα, έχει πρόβλημα γ.... τον.
Θ: Οχι, ο Πανσερραϊκός να μην το δώσουν με τίποτα να τους πεις, πρέπει να φύγει ο Μποροβίλος από τη μέση το 'χουμε πει αυτό.
Α: Εντάξει θα τα πούμε".

"Πρέπει να τους προστατέψεις, σου μιλάει ο φίλος σου, υπάρχει πρόβλημα"

Μετά από λίγα λεπτά δε ο Βαγγέλης Μαρινάκης (Β) τηλεφωνεί στον Αχιλλέα Μπέο (Α) από το κινητό τηλέφωνο του Θανάση Κανελλόπουλου:
"Α: Ελα, συγχαρητήρια.
Β: Έτσι, τέτοιο γ.... θέλανε τα μ...., στο 92.
Α: Άκου να σου πω όμως.
Β: Ήτανε μια φορά τυχερός ο Ολυμπιακός.
Α: Συγχαρητήρια ρε παιδάκι μου λέμε, τελείωσε τώρα το πανηγύρι. Άκου τί θέλω να σου πω τώρα. Επειδή πήρα και ένα μήνυμα, έτσι; Πρέπει να τους προστατέψεις καμιά βδομάδα, 10 μέρες.
Β: Έτσι, έτσι.
Α: Μ' ακούς;
Β: Εντάξει.
Α: Οπωσδήποτε είναι αυτό.
Β: Τί εννοείς, ποιούς απ'όλους;  
Α: Τον Καλόπουλο και τον Τρύφωνα (ενν. τον Δημήτρη Καλόπουλο, διαιτητή και τον Σπύρο Τρύφωνα, β' βοηθό διαιτητή - παρατηρητή του αγώνα)
Β: Εντάξει.
Α: Με ακούς; Σου μιλάει ο φίλος σου, υπάρχει πρόβλημα, με πήραν τηλέφωνο.
Β: Εντάξει. Τελείωσε, τελείωσε."

"Να βάλεις το μαχαίρι στον λαιμό του, να τον βάλει έστω και τέταρτο"

Περί ώρα 22:46, ο Αχιλλέας Μπέος τηλεφωνεί ξανά στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον συμβουλεύει να προστατεύσει τον Καλόπουλο και τον Τρύφωνα, γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και θα υπάρξουν αντιδράσεις λέγοντάς του χαρακτηριστικά «πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις το μαχαίρι στο λαιμό του Πιλάβιου την Κυριακή να τον βάλει [ενν.τον Καλόπουλο] έστω και τέταρτο..., μην τους περάσει ρε παιδάκι μου είναι σημαντικό για σένα αυτό», ενώ περί ώρα 23:07, ο Θανάσης Κανελλόπουλος τηλεφωνεί στον Αχιλλέα Μπέο και αναφέρουν τα εξής:

«Α: Αυτό που έγινε σήμερα έχεις υπόψη σου είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει μεχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Αλλοίωση αποτελέσματος. Εν πάση περιπτώσει εμείς καλώς έγινε, με το φίλο μας έγινε, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Τώρα δηλαδή πρέπει να τους προστατέψει και τους δύο. Να στείλει δύο παιδιά στη Θεσσαλονίκη και δύο παιδιά στην Κέρκυρα για τις επόμενες 10-15 μέρες να ξεχαστεί. Θα τους κοπανήσουν να ξέρεις, άμα δεν το κάνει αυτό.
Θ: Ναι. Αυτός που ακύρωσε το γκολ ο επόπτης ήτανε του συνδέσμου Κέρκυρας;
Α: Κέρκυρας ναι. Ναι, Τρύφωνας.
Θ: Θα σου πω, έχουνε σχέση με το Μπανανά;
Α: Με ποιόν;
Θ: Με το Μπανανά έχει σχέση αυτό;
Α: Δεν το ξέρω, δε νομίζω, μπορεί κιόλας να ‘χει. Μπορεί και να έχει. Μπορεί και να έχει αλλά δεν μιλάει κιόλας, Ο Ολυμπιακός έχε υπόψη σου πολύ τραγικός στο 2ο ημίχρονοειδικά γ...τα.
Θ: Στο 2ο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλύτερος. Στο 1ο ήταν ο Ολυμπιακός στο 2ο ημίχρονο ήταν ο Παναθηναϊκός....
Α:Ναι.Και πρέπει οπωσδήποτε να πιέσεις τον τέτοιν να μην τιμωρήσουνε τον Καλόπουλο, τον Πιλάβιο. Την Κυριακή, δηλαδή, πρέπει να παίξει ο Καλόπουλος έστω και 4ος.
Θ: Παίζει ... είναι ο Ταμπόζης, ο οποίος τον έχει αναλάβει ο πρώην φίλος μας και πρόεδρος, αλλά οι πληροφορίες λένε οι δημοσιογράφοι ότι λένε ότι και να γίνει δε μπορεί να κάνει τίποτα, θα τον βάλει 6:00/6:30 οπότε περνάει πειθαρχική.
Α: Αμα γίνει αύτο γ...το. Αν γίνει αυτό γ...το, γιατί δεν μπορείς κύριε να παίρνεις κάποιον να σε βοηθήσει, και μετά να τον στέλνεις...δεν θα σε βοηθήσει κανένας μετά ξανά. Κατάλαβες; Η δύναμη δηλαδή είναι ότι...
Θ: Εμένα έτσι μου είπε ένας δημοσιογράφος που έβγαινα έξω, ο (ακατάληπτο) ότι και να κάνει ο Ταμπόζης οι πληροφορίες μου λένε ότι δεν μπορεί να τα (ακατάληπτο). Γιατί είναι τρία τα αυτά, είναι και το πέναλτι τρου Τοροσίδη που λένε όλοι....Α:Μετά ρε παιδί μου είναι και μ....οι άνθρωποι, βάζει γκολ ο Μιραλάς, βγάζει τη φανέλα του, είναι ορισμός της κίτρινης και δεν του δίνει κίτρινη. Δείχτη ρε μ..., γιατί να εκτεθείς εσύ; Μ....έκανε ο παίκτης, μπορεί να σου πει  κανείς τίποτα; Είναι ζώα οι άνθρωποι ρε π..., στο πέναλτι ήθελες να βοηθήσεις το έδειξες, εκεί όμως ευθύνεται ο παίκτης, αι γ...θα μου πάρουν εμένα τη σφυρίχτρα γιατί εσύ έκανες μ...; Δηλαδή είναι βαρύ αυτό, είναι ο ορισμός της κίτρινης. Βγάζεις τη φανέλα σου δείχνει κίτρινη παγκοσμίως, κατάλαβες;
Θ: Ε βέβαια.
Α: Και δεν του δείχνει. Άντε πήγαινε γ...τότερ, αφού είσαι μ... Και τον θέλαμε τώρα να μας βοηθήσει στο Κύπελο, πάει τώρα.
Θ: Θα το δούμε πως θα το .. τώρα έτσι λένε τώρα τι βαθμό θα του βάλει τώρα. Πάντως και αν δεν του βάλει τιμωρία, θα του βάλει αργία 15-20 μέρες.
Α: Καθόλου δεν πρέπει να του βάλει, άμα θέλει να δείξει δύναμη τώρα ο Βαγγέλης καθόλου δεν πρέπει να του μπει τιμωρία. Πρέπει την άλλη βδομάδα να τον βάλει 4ο, 4ο κάτω...

Πράγματι, σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, την Κυριακή 20-2-2011, μόλις ο Β’ βοηθός διαιτητή του ντέρμπι  Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, Σπύρος Τρύφωνας, ο οποίος ακύρωσε ως οφσάιντ κανονικό γκολ του Κατσυράνη και διαμόρφωσε το αποτέλεσμα του ντέρμπιο υπέρ του Ολυμπιακού, αποβιβάστηκε από την πτήση που τον μετέφερε από την Αθήνα στην Κέρκυρα μαζί με την αποστολή της τοπικής ομάδας που αγωνιζόταν στην Τρίπολη, δέχθηκε επίθεση από περίπου 1-15 άτομα που φέρονται να είναι οπαδοί του Παναθηναϊκού".

"Πέθανε ο χοντρός σήμερα, πέθανε εντελώς"

"Την 10/4/2011 ο Μάκης Ψωμιάδης (Μ) επικοινωνεί με τον Νίκο Πατέρα (Ν):
Ν: Έλα
Μ: Έλα αδελφούλη μου τί γίνεται;
Ν: Καλά εσύ;
Μ: Πέθανε η κ.... ο χοντρός σήμερα, πέθανε εντελώς (ενν. τον Αχιλλέα Μπέο).
Ν: Γιατί;
Μ: εεεεεεεε περίμενε ότι θα πάρει πόντο εκεί μέσα.
Ν: Ναί ε;
Μ: Ναι ναι πέθανε εντελώς.
Ν: Πόσο πήγε το σκορ;
Μ: 2-1 μέσα.
Ν: Δηλαδή το έπαιξε ε;
Μ: Το έπαιξε ναι, κέρδιζε 1-0. Ο Κάκος τον γ... του έβγαλε και κόκκινη κάρτα στο τέλος του τερματοφύλακα.
...
Μ: Να σου πω! Από αύριο ασχολείσαι με το ματς Κυριακής, (ακατάληπτο) στον Βόλο να ρίξουμε τα α... μας. Πάση θυσία. Μην γίνει κάνα λάθος δηλαδή. Ασχολείσου με Σισέδες με αρ... και έτσι και αλλιώς πάση θυσία πρέπει να κερδίσεις εκεί. Πάση θυσία. Δηλαδή με τίποτα δεν πρέπει το μ... αυτό να (ακατάληπτο).
Ν: Εσύ θα καθίσεις Αθήνα καθόλου;
Μ: Θα κατέβω.
Ν: Ε, άμα κατέβεις, πέρνα λίγο και από τον φίλο μας τον ψηλό.
Μ: Και με τον ψηλό Σισέ, αμα του πεις αυτό το πράγμα...
Ν: Βρε θα του το πω εγώ μην ανησυχείς, απλώς πέρνα...
Μ: Βάλε το ...να...
Ν: Ξέρω εγώ τί θα του πω, απλώς και εσύ φόβισέ τον λιγάκι.
Μ: Τί να τον φοβήσω ρε μ... απλώς εσύ θα του πεις πρόσεχε...
Ν: Βρε ξέρω εγώ τί θα κάνω σου λέω, το ξέρω εγώ τί θα κάνω.
Μ: ....επί προσωπικού πες του εκεί θα βάλεις αυτό και αυτό. Πρόσεξε μην γίνει καμία κέντα και δεν παίξει κάποιος από αυτούς που σου έδωσα γ.... πες του. Μετά όλα θα κελαηδάν τα ράδια.
Ν: Εσύ πως πήγες;
Μ: Ε, εντάξει αδιάφορος. 1-1 Μια μ... και μισή.
Ν: Ο Αστέρας έπεσε σήμερα ε; Έτσι έμαθα.
Μ: Ναι έπεσε ο άλλος που πούλησε το ματς στο ... ο Μαρινάκης που το έσωσε το ματς στον Ατρόμητο για να σωθεί;
Ν: Πιστεύεις ότι θα το έδινε με τέτοια διαφορά;
Μ: εεεεεεε
Ν: Εγώ δεν πιστεύω ότι το έχει δώσει. Εγώ πιστεύω επειδή ξέρω πόσο ψυχανώμαλος είναι , ότι αυτός έχει τσαντιστεί τώρα.
Μ: Τί τσαντίστηκε, αφού πάσα έκανε ο παίκτης ο δικός τους να βάλουνε....
Ν: Αλλο οι παίκτες μεταξύ του ςτί κάνουνε. Δεν πιστεύω ότι αυτός το έχει κάνει. Αλλο οι παίκτες. Εγώ πιστεύω ότι αυτός έχει τρελαθεί τώρα γιατί κατάλαβε ότι έχουν παίξει μπάλα πιο (ακατάληπτο).
Μ: Ναι;
Ν: Ετσι πιστεύω. Τί να σου πω μπορεί να είμαι και μ.... και να είναι έτσι όπως τα λες εσύ.
Μ: Αντε εντάξει. Κάνε αυτό που σου είπα. Μην το ξεχάσεις. Ασχολήσου με αυτό το θέμα.
Ν: Εγινε. Θα μιλήσουμε αύριο. Αντε.
Μ: Αντε γειά".

"Δεν έδωσα το ματς, που ήρθαν με 500 χιλιάρικα"

Την επόμενη μέρα 11/4/2011 ο Μάκης Ψωμιάδης (Α) τηλεφωνεί ξανά στον Νίκο Πατέρα (Β):
"Α: Ελα Νίκο, καλημέρα, καλή εβδομάδα.
Β: Ελα πρόεδρέ μου, καλημέρα.
Α: Το είδες εχθές, τις είδες τις φάσεις του Ολυμπιακού; Είδες τί πάσα του έκανε; (αναφέρεται στον αγώνα "Ατρόμητος-Ολυμπιακός" που διεξήχθη την 10/4/2011, με αποτέλεσμα 3-1).
Β: Πάσες έχει δώσει ο άλλος, πάσεις έχει κάνει αυτός ο Ποτουρίδης.
Α: Πάσες, πάσες. Δύο πάσες έκανε, δυο γκολ.
Β: Απίστευτο έτσι;
Α: Γίνεται αυτό το πράγμα; Ο Μέλμπεργκ κοίταγε, κοίταγε ο Μέλμπεργκ!
Β: ...(γέλια) τί γίνεται ρε;
Α: Τί ξεφτίλα αυτή ρε μ....;
Β: Μεγάλη ξεφτίλα, όντως!
Α: Ολυμπιακός σου λέει! Εγώ άκουσε από κάποιο περιβάλλον του (ή τους) σας είχαν για καθάρισμα ε;
Β: Ναι, ναι, ναι.
Α: Ο Ολυμπιακός.
Β: Εντάξει. Τί να πεις τώρα, άστο, άστο που γλυτώσαμε.
Α: Γλύτωσες από μένα, γλύτωσες που δεν έδωσα το ματς στον Αστέρα να πούμε, που ήρθαν με 500 χιλιάρικα με την τσάντα να πούμε, με κατάλαβες;
Β: Ναι, ναι. Τί να σου πω;
Α: Για να ξέρεις να πούμε.
Β: Το ξέρω προεδρέ μου.
Α: Μ.... είναι πάντως, τους σιχαίνομαι, τους έχω σιχαθεί φίλε μου.
Β: Δεν έχεις άδικο και νομίζουν πως μπορούν να δεσμεύσουν όλο το ποδόσφαιρο.
Α: Ποιόν να δεσμεύσουνε μωρέ? Οι μόνοι αξιοπρεπείς και με το κεφάλι ψηλά είμαστε.
Β: Ετσι, έτσι.
.....
Α: Να πάνε να γ.....! Να σου πω κάτι αγορίνα μου, βάλε αυτό το ταλιράκι αυτό σήμερα που μου είπες.
Β: Ναι, ναι, σήμερα θα τελειώσει. Θα σε πάρω να σε ειδοποιήσω.
Α: Αντε αγάπη μου, άντε γειά".

«Κύριε Μάκη, τελείωσε το φάρμακο»

Επίσης, στις 17/04/2011 καταγράφεται συνομιλία μεταξύ του Μάκη Ψωμιάδη με τον διεθνή μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού Γιάννη Μπουρούση.

Εκεί φέρεται να γίνεται λόγος για πράξεις που επισείουν αυτεπάγγελτη δίωξη, όπως παραβάσεις του νόμου περί ντόπινγκ. Αναφέρουν:

Γ: Κύριε Μάκη, καλημέρα, τί κάνετε;
Μ: Συγχαρητήρια αγόρι μου να πούμε.
Γ: Ευχαριστώ.
Μ: Αυτό το έχουν και οι δικοί μου, το ίδιο πράγμα, δεν μπορούν να κοιμηθούνε.
Γ: Ναι, κ.Μάκη, καλά, δεν έχω κοιμηθεί.
Μ: Το ίδιο παθαίνουν κι οι άλλοι, οι δικοί μου, δεν μπορούν να κοιμηθούνε.
Γ: Τόσο πολύ, κ.Μάκη;
Μ: Κι όσο περισσότερο παίξουνε τόσο γίνεται. Κατ' αρχάς έλα να σου πω, χθές κοιτάγανε, το βλέπαμε με τον Μ... και τον γενικό αρχηγό στο ξενοδοχείο. Ξέρεις τί είπαν όλοι; «Ο μόνος που παίζει με ψυχή και είναι έτοιμος να τους φάει όλους είναι ο Μπουρούσης», χωρίς να ξέρουν τίποτε (γέλια)...
Γ: Α,δεν ξέρουν, έχουν (ακατάληπτο)...(γέλια)
Μ: Ολοι οι άλλοι παίζανε σε δεύτερο ρυθμό από εσένα, να πούμε. Και από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Δηλαδή εσύ έπαιζες μία, μη σου πω δύο πιο δυνατά. Αφού κάποια στιγμή που βάρεσες αυτό το κάρφωμα στο τελευταίο δίλεπτο, σηκώθηκαν οι Αγγελόπουλοι και χοροπηδάγανε, τους έδειχνε η τηλεόραση.
Γ: Ηρθαν κι οι βλάκες από κάτω, ήρθαν να μου μιλήσουν, αλλά εγώ έκανα τον μ...,έφυγα. Κύριε Μάκη μόνο ότι τελείωσε το φάρμακο, να ξέρετε!
Μ: Εντάξει αγορίνα μου, θα σου φέρω εγώ. Πότε θέλεις εσύ άλλο;
Γ: Ε,τώρα θέλω για τους τελικούς.
Μ: Πότε θέλεις αγόρι μου;
Γ: Μέσα Μαΐου.
Μ: Ε,καλά ρε παιδάκι μου, έχεις τρελαθεί; Θα σου έχω ετοιμάσει να πούμε, εντάξει. Θα σου έχω φτάξει αγόρι μου.
Γ: Εντάξει, κύριε Μάκη. Φεύγετε για Καβάλα ή θα σας δούμε;
Μ: Όχι, το απόγευμα θα έρθω να δω το ματς σε σας, δεν πάω στο γήπεδο, να τους δώσω και την τιμή να πάω στο γήπεδο τους μπινέδες αυτούς! Μάλλον μεθαύριο θα φύγω για Καβάλα για 1-2 μέρες για να πάω να τους πληρώσω να πούμε.

Επισημαίνεται ότι ο Μπουρούσης δεν είναι κατηγορούμενος για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ομως για τον διάλογο αυτό καθώς και για άλλους διαλόγους, έχουν σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως αυτοτελείς ξεχωριστές δικογραφίες, για τις οποίες η αντιεισαγγελέας αιτείται την περαιτέρω διερεύνησή τους. Οι δικογραφίες αυτές αφορούν στα αδικήματα της ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης για δικαστική χρήση, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του νόμου περί ντόπινγκ.

Αντιεισαγγελέας: Να κινηθεί ποινική δίωξη

Στο ακροτελεύτιο τμήμα του πορίσματος με τίτλο «Συμπεράσματα» η αντιεισαγγελέας Π. Παπανδρέου, αναφέρει ότι πρέπει «να κινηθεί ποινική δίωξη
I. Για
Α)  συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας με δομημένη και διαρκή δράση –η οποία σημειωτέον συνεχίζεται μέχρι και σήμερα- με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 385 παρ. 1 β’ (εκβίαση) και 386 παρ. 3 α’ –1 ΠΚ (απάτη)  
Β) δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
Γ) παράβαση του άρθρου 2 παρ. 2 και 3 του Ν. 2433/1996 «Ρύθμιση θεμάτων ΟΠΑΠ και άλλες διατάξεις», περί δελτίων στοιχημάτων, προκαθορισμένης ή μη απόδοσης (παράνομο στοίχημα), τελεσθείσα κατ΄εξακολούθηση
Δ) ηθική αυτουργία στην εν λόγω πράξη και
Ε) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, εντός των πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης κατά των:

1)  Αχιλλέα Μπέου (μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλος)
2 ) Γεωργίου Τσακογιάννη.(μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηλιούπολη)

Για όλα τα παραπάνω αδικήματα πλην της διεύθυνσης εγκληματικής ομάδας
κατά των:

1) Χρυσόστομου Ψωμιάδη (παράγοντα του ποδοσφαίρου, καταζητείται)
2) Νικολάου Ζαμάνη (επιχειρηματία, συνεργάτη του κ.Μπέου)
3) Βασιλείου Καρακούλια (bookmaker)
4) Ανδρέα Δημόπουλου (bookmaker)
5) Δημητρίου Ζαβαντία (πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ)
6) Ιωάννη Παπαδόπουλου (υπάλληλος της ΕΠΟ, καταζητείται)
7) Βασιλείου Γεωρτσιάκου (bookmaker, καταζητείται)
8) Αθανασίου Ντότση (μάνατζερ)
9) Νικολάου Χάλκου (παράγοντας της Ηλιούπολης)
10) Μιχάλη Νικολόπουλου (ποδοσφαιριστής της Ηλιούπολης, καταζητείται)
11) Νικολάου Παντελή (προπονητής)
12) Σταύρου Ψωμιάδη (πρόεδρος της ΠΑΕ Νέα Καβάλα)
13) Ιωάννη Παπακώστα.(προπονητής, καταζητείται)

ΙΙ. Για
Α) απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο υλικό  όφελος και
Β) απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση (άρθρα 1,12,14, 26 παρ. 1, 27 παρ.1, 47 παρ 1, 187 παρ.1, σε συνδυασμό με άρθρα 385 παρ. 1β και 386 παρ. 3α -1 ΠΚ 132 Ν. 2725/1999)
κατά των: 1) Ευάγγελου Μαρινάκη και 2) Αθανασίου Κανελλόπουλου.
ΙΙΙ. Για
Α) δωροδοκία και δωροληψία για την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και
Β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια (άρθρα 1,12,14, 26 παρ. 1, 27 παρ. 1, 45, 94 παρ. 1, 98 ΠΚ-132 Ν. 2725/1999 και 2 παρ.2 περ. β’, γ’ , δ’, 3 περ. ιθ’ και 45 παρ. 1 α’, γ’ αντίστοιχα του Ν. 3691/2008
κατά των 1) Θωμά Μητρόπουλου, 2) Ιωάννη Κομπότη, 3) Σπυρίδωνα Καλλογιάννη, 4) Αντωνίου Μανίκα, 5) Ευάγγελου Κιοτζένη, 6) Αγγελου Τραυλού, 7) Γεωργίου Πουλόπουλου, 8) Ευσταθίου Προβατίδη, 9) Πέτρου Ρουτζιέρη, 10) Τάκη Γιαννόπουλου, 11) Γεωργίου Μποροβίλου, 12) Δημητρίου Μπάκου, 13) Ιωάννη Ναυρινιάδη, 14) Βασιλείου Αδαμάκη, 15) Ιωάννη Αρφάνη, 16) Αθανασίου Γιάχου, 17) Γεωργίου Λυμπάντση, 18) Περικλή Αμανατίδη, 19) Παύλου Δήμου, 20) Παναγιώτη Σπάρταλη, 21) Γεωργίου Σαλαμαστράκη, 22) Χοσέ Λουίς Ρέγες, 23) Μαρσέλο Γκούτμαν, 24) Ιωάννη Τσιγιάννη, 25) Δημητρίου Καλόπουλου, 26) Σπυρίδωνα Τρύφωνα, 27) Ακη Πάσσαρη, 28) Γεωργίου Χριστοβασίλη, 29) Γεωργίου Γρηγορόπουλου, 30) Κωνσταντίνου Χρυσοχοϊδη και 31) Ιωάννη Σπάθα.

ΙV. Για
Α) παράβαση του άρθρου 2 παρ. 2 και 3 του Ν. 2433/1996 «ρύθμιση θεμάτων ΟΠΑΠ και άλλες διατάξεις», περί δελτίων στοιχημάτων προκαθορισμένης ή μη απόδοσης (παράνομο στοίχημα), τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
Β) απάτη, ο υπάιτιος της οποίος διαπράττει απάτες κατ΄επάγγελμα και συνήθεια και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και
Γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια (άρθρα 1,12,14, 26 παρ. 1, 27 παρ. 1, 45, 94 παρ. 1, 98. 386 παρ.3 α’ -1 ΠΚ και 2 παρ. 2 και 3 του Ν. 2433/1996 και 2 παρ.2 περ. β’, γ’ , δ’, 3 περ. ιθ’ και 45 παρ. 1 α’, γ’ αντίστοιχα του Ν. 3691/2008)
κατά των 1) Γεωργίου Γεωργιάδη, 2) Ελενας Νεούζα - Θεόσογλου Ζοσέ Λαορένσο, 3) Λουκά Αποστολίδη, 4) Γεωργίου Πράττου, 5) Γεωργίου Βαρούτσικου, 6) Γεωργίου Τόρη, 7) Γεωργίου Γεωργόπουλου, 8) Ιωάννη Τσιγιάννη, 9) Ευθυμίου Σιδηρόπουλου, 10) Δημητρίου Μουστάκα, 11) Ανθιμου Καραμανίδη, 12) Λουκά Καραμάνη, 13) Αβράαμ Παπαδόπουλου, 14) Γεωργίου Χαβενετίδη, 15) Δημητρίου Δημητρίου, 16) Ευάγγελου Δήμου, 17) Σταμάτιου Φασουλή, 18) Εμμανουήλ Αρβανιτάκη, 19) Ιωάννη Οικονομίδη, 20) Νικολάου Λυράκη, 21) Σάββα Παντελίδη, 22) Χρήστου Σφήκα, 23) Νικολάου Θεοχαρίδη, 24) Λεωνίδα Παπασταθόπουλου, 25) Ιωάννη Καλυβίτη, 26) Κωνσταντίνου Μενδρινού, 27) Δημητρίου Βίλλα, 28) Μιχαήλ Τζιβελέκη, 29) Μιχαήλ Αλβέρτη, 30) Γιαννάκη Ανδρέου, 31) Μάριου Μπουλουγουρή, 32) Μαρίας Αυγίδου, 33) Διονυσίου Κοτίνη, 34) Μαρίας Βυθοπούλου και 35) Αθανασίου Κωστουλέα.

 

Επίσης, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας για Αξιωματικό του Σώματος, ο οποίος φέρεται ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με κάποιον από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των παράνομων στοιχημάτων και του «στησίματος» των αγώνων ποδοσφαίρου.

Το πλήρες κείμενο, 130 σελίδων, του πορίσματος για τα στημένα ματς

Γ. Νικητιάδης: Πρώτα να περιμένουν να δούμε αν θα υπάρξουν καταδίκες

Υπομονή μέχρι να δούμε αν θα υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις στην υπόθεση των «στημένων» ποδοσφαιρικών αγώνων, συστήνει ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητικού, Γιώργος Νικητιάδης, με δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό “NovaΣπορ FM”.

Όπως ανέφερε, «δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε. Ακόμη κι αν πρέπει να χαρούμε, γιατί επιτέλους κάτι λειτουργεί σωστά, πρέπει να μας προκαλεί θλίψη αυτό που συμβαίνει» και συμπλήρωσε ότι ελπίζει η συνέχεια να είναι αντίστοιχη της βούλησης που υπάρχει μέχρι τώρα. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού, έχουν γίνει επαφές με την ΕΠΟ για να γίνει πιο αυστηρό το πειθαρχικό δίκαιό της και δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να καταθέσει το «περίφημο» σχέδιο νόμου.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Στημένα ματς
Ποδόσφαιρο
Για το ίδιο θέμα
Γερουλάνος: Αν δεν εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο, χωρίς κρατικά χρήματα το επόμενο πρωτάθλημα
Παπουτσής: Επέκταση ερευνών για τα «στημένα» προς όλες τις κατευθύνσεις
Ποινική δίωξη σε Μπέο και άλλους 9, καταζητείται ο Μάκης Ψωμιάδης και άλλοι τέσσερις
Αναστολή των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου ζητάει ο Γρηγόρης Ψαριανός