Ηλεκτρονική Έκδοση

Μια επιστολή του Κ. Βαξεβάνη και η απάντηση του Enet

Το «Κουτί της Πανδώρας», οι υψηλές προσδοκίες και η κριτική

Στην ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη www.koutipandoras.gr δημοσιεύεται κείμενο με την υπογραφή του και τίτλο «Αγαπητή Ελευθεροτυπία», ως απάντηση σε κείμενο του Enet, σχετικά με την εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας», με θέμα το ποδόσφαιρο, που προβλήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης 7/7, στη ΝΕΤ. Το ίδιο κείμενο μάς απεστάλη και υπό μορφή επιστολής που απευθύνεται όχι στο Enet, αλλά στην… κ. Μάνια Τεγοπούλου!

Ο κ. Βαξεβάνης αναφέρει:

«Στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας σήμερα το πρωί, υπάρχει δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται στη εκπομπή μου «Το Κουτί της Πανδώρας» που προβλήθηκε χθες, με θέμα το ποδόσφαιρο και τον τρόπο λειτουργίας του. Στο δημοσίευμα ο συνάδελφος εν ολίγοις γράφει πώς η εκπομπή ήταν μία σούπα από ήδη γνωστά πράγματα και αναμασήματα, ενώ δεν υπήρχε η πολυδιαφημισμένη αποκάλυψη
Η κριτική υπάρχει, και έτσι πρέπει, είτε μας αρέσει είτε όχι. Θα ήθελα όμως να σημειώσω μερικά πράγματα.

1) Καλό θα ήταν, ειδικά όταν βάζουμε τον εαυτό μας στη λεπτή θέση της κριτικής, όπως ο συνάδελφος που έγραψε το δημοσίευμα, να προσέχουμε τα στοιχεία εκείνα που σφραγίζουν την αξιοπιστία μας.Το όνομά μου λοιπόν είναι Βαξεβάνης και όχι Μπαξεβάνης όπως με γράφει. Το αναφέρω αυτό όχι από ματαιοδοξία ή «τηλεοπτικό βεντετισμό», αλλά γιατί η εγκυρότητά μας, δηλώνεται από τα απλά πριν πάει στα δύσκολα και βαθυστόχαστα (Χθες στην enet αναφερόμουν πάλι ως Μπαξεβάνης που θα βγάλω εκπομπή στο Mega.Είμαι βεβαίως στη ΝΕΤ)

2) Η εκπομπή ήταν το πρώτο μέρος μιας έρευνας που έχουμε ξεκινήσει. Σε αυτό το πρώτο επεισόδιο, σκοπός μας ήταν να ενημερώσουμε τον τηλεθεατή,( και όχι τον αθλητικογράφο) για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο που δημιούργησε τις παράγκες. Δηλαδή για το ποδόσφαιρο με παράγοντες μπράβους,που στοιχηματίζει σε ποδοσφαιριστές σαν να είναι άλογα ιπποδρόμου, που τρώει Δημόσιο χρήμα, που διαγραφεί τα χρέη του μέσα από διαπλοκή με πολιτικούς,που έχει μία κατ’ επίφαση Δικαιοσύνη,που δωροδοκεί δημοσιογράφους . Αυτό το έδειξε η χθεσινή εκπομπή. Όπως και μία συνέντευξη του Ντέμη Νικολαΐδη ο οποίος αποκαλύπτει πώς στήθηκαν παιχνίδια από το 1996 έως το 2003

3) Ο συνάδελφος αναφέρει πώς η εκπομπή δεν είχε τις πολυδιαφημιζόμενες αποκαλύψεις. Ουδέποτε διαφημίσαμε αποκαλύψεις ή κάτι σχετικό. Αυτό το έκανε ο αθλητικός Τύπος δίνοντας εκ των προτέρων στην συνέντευξη Νικολαΐδη τις διαστάσεις που ήθελε. Όσα κατά τον συνάδελφο ήταν αναμασήματα, ήταν η περιγραφή του τρόπου λειτουργίας ενός άθλιου συστήματος. Και ας μου επιτραπεί να έχω την άποψη πώς ουδέποτε καταδείχθηκε αυτό το σύστημα από το σύστημα της αθλητικογραφικής δημοσιογραφίας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ που είμαστε. Και στο ποδόσφαιρο

4) Ο συντάκτης με κριτικάρει γιατί έβγαλα αθλητικογράφος και μάλιστα συγκεκριμένου συγκροτήματος. Δεν ξέρω τι εννοεί. Ξέρω όμως πώς όταν ξεκίνησε η έρευνα απευθύνθηκα πρωτίστως στον συνάδελφο Φίλιππο Συρίγο. Όχι μόνο γιατί η «Ε» είναι η προσωπική μου προτίμηση-εφημερίδα, αλλά γιατί η εφημερίδα είχε στο παρελθόν αναδείξει θέματα για την παράγκα στο ποδόσφαιρο. Ο καλός συνάδελφος προκειμένου να μιλήσει απαίτησε να μπει η συνέντευξη του ολόκληρη αλλά κυρίως ενιαία. Του εξήγησα πώς η μορφολογία της εκπομπής είναι ντοκιμαντέρ και δεν είναι δυνατόν να παίξει ενιαία η συνέντευξη αλλά διάσπαρτη μέσα στην εκπομπή. Του διευκρίνισα μάλιστα (ως θέμα αρχής για μένα και το επάγγελμα) πώς όπως και ο ίδιος γνωρίζει, όταν κάποιος αποφασίζει να δώσει συνέντευξη σε κάποιον δημοσιογράφο, σημαίνει πώς εμπιστεύεται τον τρόπο που θα την χειριστεί. Ο κύριος Συρίγος απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση μου για τους δικούς του λόγους. Από την Ελευθεροτυπία ωστόσο φιλοξενήθηκε η Κατερίνα Κατή η οποία (όπως το συνηθίζει άλλωστε) είπε τα πράγματα όπως έχουν και μάλιστα με ονόματα.

5) Σε ο,τι αφορά την κριτική που μου κάνει γιατί δεν είπα ονόματα και εμπλεκόμενους, θέλω να διαβεβαιώσετε τον συνάδελφο (θα το έκανα εγώ αν ήξερα ποιος είναι) πως είναι ευπρόσδεκτος στην δεύτερη εκπομπή η οποία θα έχει αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα,για να πει όσα ονόματα και διευθύνσεις θέλει
Σας ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση πάντα στην ιστορική Ελευθεροτυπία»

Απάντηση του Enet

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη συγκεκριμένη εκπομπή του κ. Βαξεβάνη, για δύο λόγους:

1) Επειδή τη θεωρούμε ιδιαίτερα αξιόλογη. Ιδίως όταν τα τηλεοπτικά κανάλια (ιδιωτικά και κρατικά) μάς σερβίρουν ποταμούς φθηνής προπαγάνδας και σωρούς αισθητικών σκουπιδιών, εκπομπές όπως «Το Κουτί της Πανδώρας» και μερικές άλλες μετρημένες στα δάχτυλα, αποτελούν τις – ελάχιστες πλέον – αιτίες για τις οποίες αξίζει κανείς να στηθεί μπροστά στον τηλεοπτικό δέκτη του. (Το επίπεδο και η ποιότητα της δουλειάς του κ. Βαξεβάνη μάς είναι γνωστά και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι περιττεύει η εξήγηση, γιατί και πώς το λάθος στην αναφορά του ονόματός του – για το οποίο και απολογούμαστε – οφείλεται μόνο σε τεχνικούς λόγους και δεν έχει καμία σχέση με τα περί εγκυρότητας, που υπαινίσσεται ο ίδιος).

2) Επειδή κεντρικό πρόσωπο στην εν λόγω εκπομπή εμφανιζόταν να είναι ο Ντέμης Νικολαΐδης και μάλιστα με την πολύκροτη δήλωση περί «παράγκας που έστηνε τα πρωταθλήματα από το 1996 έως και το 2003», σύμφωνα με τα όσα του αποκάλυπτε επί 3 ολόκληρες ώρες, «πρόσωπο που έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο» την εποχή εκείνη.

Προβάλαμε το θέμα όπως πιστεύαμε ότι το άξιζε, επισημάναμε (επίσης με τη δέουσα προβολή) την απαράδεκτη απόφαση της ΝΕΤ να μεταδώσει την εκπομπή με καθυστέρηση 2,5 ωρών και στη 1 παρά 25’ είδαμε επιτέλους τους τίτλους έναρξης. Συνέντευξη του Ντέμη Νικολαΐδη περιμέναμε. Όχι μόνο εμείς. Σε πολλά αθλητικά site μάλιστα, είχε αναγγελθεί η «συνέντευξη Ντέμη live»! Στον Ντέμη παρέπεμπε το διαφημιστικό της εκπομπής και όχι «στο πρώτο μέρος μιας έρευνας»  με σκοπό «να ενημερώσουμε τον τηλεθεατή για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο που δημιούργησε τις παράγκες».

Εδώ προκύπτει ένα θέμα για τον κ. Βαξεβάνη: Αν το διαφημιστικό τρέιλερ κατασκευάστηκε ερήμην του, υπάρχει σαφές άδειασμά του από τη ΝΕΤ. Αν έγινε εν γνώσει του (όπως άλλωστε συνηθίζεται) υπάρχει και δική του ευθύνη για την παραπλανητική διαφήμιση της εκπομπής του.
Και βεβαίως ο αθλητικός Τύπος μπορεί να δίνει (εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων) στο όποιο θέμα, τις όποιες διαστάσεις θέλει. Ο ίδιος όμως ο κ. Βαξεβάνης στην ιστοσελίδα του, αναγγέλλει την εκπομπή του με κείμενο στο οποίο αναφέρεται επί λέξει: «Ο Ντέμης Νικολαΐδης ανοίγει τα χαρτιά του για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και μιλάει αποκλειστικά στον Κώστα Βαξεβάνη και την εκπομπή «Το Κουτί της Πανδώρας» για το ποδόσφαιρο, τα στημένα παιχνίδια και για το πως χάσαμε τελικά την μπάλα». (Και ακολουθεί το κείμενο της εισαγωγής που ο ίδιος διάβασε κατά την έναρξη της εκπομπής).

Ούτε λέξη για άλλους παράγοντες και δημοσιογράφους, ούτε λέξη για την ομάδα των αθλητικογράφων της Sportday, των οποίων η παρουσία κατέλαβε περίπου το μισό χρόνο της εκπομπής. Αλήθεια στις υπόλοιπες, ουκ ολίγες, αθλητικές εφημερίδες (Goal, Φίλαθλος, Eξέδρα και άλλες, όχι κατ’ ανάγκη αθηναϊκές) δεν υπάρχουν άλλοι αξιόλογοι συνάδελφοι (όπως π.χ. ο φιλοξενούμενος στην εκπομπή κ. Μαρκάκης, διευθυντής του μιντιακού συγκροτήματος DPG που ανήκει στον κ. Δημήτρη Π. Γιαννακόπουλο, ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων και της οπαδικής εφημερίδας «Η Πράσινη»), με άποψη γύρω από το θέμα;

Η «περιγραφή του τρόπου λειτουργίας ενός άθλιου συστήματος» έχει γίνει αρκετές φορές. Η εκτενής ανάλυσή του σπανίζει. Και τα συγκεκριμένα στοιχεία. Κι αν πράγματι ο κ. Βαξεβάνης πιστεύει «πως ουδέποτε καταδείχθηκε αυτό το σύστημα από το σύστημα της αθλητικογραφικής δημοσιογραφίας», μάλλον θα έπρεπε να ζητήσει το λόγο από την πλειονότητα των καλεσμένων του. Δεν το έκανε. Όπως δεν έκανε και κάτι, έως και αυτονόητο: Να ρωτήσει τον Ντέμη Νικολαΐδη, ποιός είναι ο περίφημος «άρχων της παράγκας». Μήπως μάθαινε και η κοινή γνώμη, αν αναφερόταν στον κ. Θωμά Μητρόπουλο ή στον κ. Βασίλη Γκαγκάτση (μια και αυτά τα δύο ονόματα έχουν συνδεθεί – δικαίως ή αδίκως – ουκ ολίγες φορές με «παράγκες» και «καλύβες») ή κάποιον άλλο ποδοσφαιράνθρωπο. Κι ας μην απαντούσε ο Ντέμης…
Όλα αυτά ήταν οι αιτίες για την κριτική μας. Ο κ. Βαξεβάνης, με το έργο του, δημιουργεί πλέον υψηλές προσδοκίες. Όταν το αποτέλεσμα είναι σαφώς κατώτερο αυτών των προσδοκιών, λογικό είναι και η κριτική να γίνεται πιο αιχμηρή.

Σήμερα μάθαμε ότι ακολουθούν κι άλλες εκπομπές του, με αποκαλυπτικό περιεχόμενο για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «NovaΣΠΟΡ FM 94,6» o κ. Βαξεβάνης αναγγέλλει: «Θα δούμε ποιοί πλούτισαν από τα στοιχήματα, όχι τώρα αλλά κι εδώ και μια δεκαετία, πού πήγαν οι παράγκες και γιατί έκλεισαν οι φάκελοι με μυστηριώδη τρόπο. Θα πούμε ονόματα και διευθύνσεις. Να δούμε πώς έγιναν οι παράγκες πολυκατοικίες. Πως γίνεται μία οικογένεια να έχει κερδίσει επτά φορές στοιχήματα της τάξης εκατομμυρίων ευρώ». Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όσο για την πρόσκληση, τον ευχαριστούμε πολύ αλλά δεν θα πάρουμε μέρος, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που αρνήθηκε και ο συνάδελφός μας κ. Φίλιππος Συρίγος. Άλλωστε έχουμε μέσο έκφρασης: Το Enet. Ό,τι έχουμε να πούμε, το λέμε από δω.

Τον ευχαριστούμε επίσης για την προτίμησή του στην «Ελευθεροτυπία» και τη δημόσια έκφραση της εκτίμησής του. Όπως διαπίστωσε από τα παραπάνω, τα αισθήματα είναι αμοιβαία…

Υ.Γ.: Στο Enet δεν υπάρχουν ανώνυμα κείμενα. Υπάρχουν πολλά ανυπόγραφα. Τα γράφουν οι συντάκτες του (τα ονόματά τους στην ταυτότητα)  και – ασφαλώς – την ευθύνη φέρει η διεύθυνσή του.  
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Στημένα ματς
Ποδόσφαιρο