Ηλεκτρονική Έκδοση

Ιστορική μέρα για τη Μεγαλόνησο

Μπορεί το Κυπριακό να έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα μέσω του ΟΗΕ αλλά η ενοποίηση της Κύπρου φαίνεται ότι ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο.

Η FIFA ανακοίνωσε την Τρίτη (5/11) στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη μεταξύ αντιπροσωπειών της Κυπριακής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (ΚΟΠ)και της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας ότι επιτεύχθηκε συμφωνία διευθέτησης για το ποδόσφαιρο στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) θα είναι η Υπεύθυνη Αρχή για την οργάνωση, τη διαχείριση και τον έλεγχο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, αλλά και τις διεθνείς ποδοσφαιρικές δραστηριότητες εντός αυτής.
 
Στην συνεδρίαση εκτός του Προέδρου της FIFA, Γιόζεπ Μπλάτερ, παρών ήταν και o «ισχυρός άντρας» της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας  σχολίασε : «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι υπέροχο. Χαιρετίζω τις δύο πλευρές για την αποφασιστικότητα και το θάρρος τους να φτάσουν σε αυτό το σημείο που έχουν φτάσει. Ως πρόεδρος της UEFA, είμαι ευτυχής για αυτό που έχει γίνει σήμερα».
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος  της  Κυπριακής ομοσπονδίας, Κωστάκης Κουτσοκούμνης είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη:
 
«Σήμερα, είναι μια ιστορική μέρα για το ποδόσφαιρο, την Κύπρο, αλλά και για τον κυπριακό λαό γενικότερα. Μετά από σχεδόν 60 χρόνια διαχωρισμού, τώρα είναι δυνατό να ενώσουμε και πάλι το ποδόσφαιρο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟΠ.
 
Την άποψη πως η ΚΟΠ και η Τ/Κ Ομοσπονδία, με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους, εξέφρασε ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ.
 
Η ανακοίνωση της FIFA: 
 
«Η 5η Νοεμβρίου 2013 αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην Ιστορία του Κυπριακού Ποδοσφαίρου, με την υπογραφή στο «Σπίτι της FIFA» στη Ζυρίχη της προσωρινής διευθέτησης για την οργάνωση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. 
 
Τα σχετικά έγγραφα υπογράφηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη και τον Πρόεδρο της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, στην παρουσία του Προέδρου της FIFA κ. Γιόζεπ Μπλάτερ και του Προέδρου της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί. 
 
Η συμφωνία προνοεί όπως η Τ/Κ Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ενταχθεί στην ΚΟΠ σαν Ομοσπονδία, σύμφωνα με τους κανονισμούς και το καταστατικό της ΚΟΠ. Επιπλέον, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) θα συνεχίσει να είναι μέλος της FIFA και της UEFA και το αρμόδιο όργανο, υπεύθυνο για την οργάνωση, τον έλεγχο και τη διαχείριση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, καθώς επίσης το Όργανο, το οποίο είναι υπεύθυνο για διεθνείς ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στην Κύπρο. 
 
Οι δύο πλευρές έχουν επίσης συμφωνήσει στη δημιουργία μιας Διαρκούς Οργανωτικής Επιτροπής (Steering Committee) η οποία θα δουλέψει για την εφαρμογή της Συμφωνίας. 
 
Η συμφωνία, η οποία στηρίζεται στα Καταστατικά της FIFA και της UEFA, αφορά αποκλειστικά και μόνον θέματα που έχουν να κάνουνε με το ποδόσφαιρο και στοχεύει στην ενοποίηση και τη διευκόλυνση της προόδου του ποδοσφαίρου στην Κύπρο μέσα σε πνεύμα εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και καλής θέλησης μεταξύ των δύο ποδοσφαιρικών κοινοτήτων του νησιού».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Κύπρος
UEFA
FIFA
Ποδόσφαιρο