Έντυπη Έκδοση

Κάθειρξη 5 ετών για Πιστόριους

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2015 ο Οσκαρ Πιστόριους θα το παρακολουθήσει από την τηλεόραση της φυλακής. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, όμως, μπορεί να τον βρουν ξαπλωμένο στον καναπέ του σπιτιού του. Ενοχος για φόνο εξ αμελείας, ο διάσημος αθλητής καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 ετών και κλείστηκε σε ειδική πτέρυγα, νοσηλευτική, των φυλακών Κεγκόσι Μαμπούρου της Πρετόρια.

 Σε μονόκλινο κελί. Ο συνήγορός του, Μπάρι Ρου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «σε δέκα μήνες ο Οσκαρ θα είναι έξω», όχι βέβαια ελεύθερος, αλλά σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να ασκήσει την πρώτη αίτηση αποφυλάκισης μόλις συμπληρώσει το 1/6 της ποινής του. «Πιστεύουμε ότι θα μείνει μέσα για 20 μήνες τουλάχιστον», είπε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

«Ο νόμος είναι ίδιος για όλους τους πολίτες, διάσημους και άσημους, ασχέτως με το χρώμα της επιδερμίδας», δήλωσε πριν χτυπήσει τις καμπάνες η δικαστής Θοκοζίλε Μασίπα. «Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω με την απόφασή μου. Δεν είμαστε πια στον Μεσαίωνα. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στις επιθυμίες του πλήθους. Οφείλουμε να κάνουμε το σωστό, αλλά να δείξουμε και οίκτο».

Ανέκφραστος

Ο Πιστόριους άκουσε την ετυμηγορία ανέκφραστος και αμίλητος. Σκούπισε τα μάτια, έβγαλε το ρολόι του και οδηγήθηκε στο αυτοκίνητο που περίμενε για να τον μεταφέρει στη φυλακή. Οι δικοί του άνθρωποι άφησαν να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύουν να εφεσιβάλουν την ετυμηγορία. «Αποδεχόμαστε την τιμωρία», είπε ο θείος του, Αρνολντ. «Ο Οσκαρ θα έχει την ευκαιρία να ξεπληρώσει το χρέος του στην κοινωνία».

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη», είπαν οι γονείς της δολοφονημένης από το χέρι του Πιστόριους, Ρέεβα Στέενκαμπ. «Ο δράστης θα πληρώσει για αυτό που έκανε. Νιώθουμε ικανοποιημένοι και ανακουφισμένοι». Οι διαδηλωτές που απαιτούσαν από το πρωί παραδειγματική τιμωρία του Παραολυμπιονίκη αποχώρησαν ειρηνικά από το δικαστικό μέγαρο της Πρετόρια. Η δικαστίνα απαγόρευσε τη συμμετοχή του Πιστόριους σε αθλητικούς αγώνες για όλο το διάστημα της τιμωρίας του. «Δεν πιστεύω ότι θα επιθυμούσε να εμφανιστεί ξανά στους στίβους», δήλωσε η ψυχολόγος που τον εξέτασε ενδελεχώς στη διάρκεια της δίκης. Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου και θα κρατήσει τις πόρτες της κλειστές.

 

Εκτός γραμμής

Τυφλή, αλλά δικαιοσύνη

Η κοινή γνώμη βοά, αλλά αυτό δεν είναι είδηση. Η κοινή γνώμη, ιδίως εδώ στην Ελλάδα, βοά ακόμα κι όταν δεν υπάρχει λόγος. Η μόνη ψήφος που μετράει για το επέκεινα της πολύκροτης δίκης είναι αυτή της οικογένειας του θύματος: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την ποινή», είπε η μητέρα της αδικοχαμένης Ρέεβα Στέενκαμπ. «Δεν μας ενδιαφέρει η διάρκεια της κάθειρξης. Η ουσία είναι ότι ο Οσκαρ Πιστόριους θα πληρώσει». Πέντε χρόνια στη φυλακή ή ίσως 10 μήνες, εάν πιστέψουμε το αισιόδοξο για τον παραολυμπιονίκη σενάριο των συνηγόρων του. «Οχι λιγότερους από είκοσι», λέει η εισαγγελία. «Μετά, θα περιοριστεί σε κατ' οίκον κράτηση». Θα κυκλοφορεί δηλαδή ελεύθερος στη διάρκεια της ημέρας, αλλά δεν θα μπορεί να διανυκτερεύσει εκτός σπιτιού. Και είναι τώρα αυτό δικαιοσύνη;

Ο νόμος του Λιντς

«Ναι, αποδόθηκε δικαιοσύνη», είπε ο δικηγόρος της χαροκαμένης φαμίλιας Στέενκαμπ, Ντουπ Ντε Μπρούιν: «Το δικαστήριο επέβαλε τη σωστή ποινή». Μόνο πέντε χρόνια για φόνο, έστω εξ αμελείας; «Βεβαίως», ξεσπάθωσε η δικαστής, Θοκοζίλε Μασίπα. «Η Νότια Αφρική έχει ξεφύγει από τα χρόνια στο μεσαίωνα. Δεν ισχύει πια ο νόμος του Λιντς στη χώρα μας, ούτε το οφθαλμόν αντί οφθαλμού. Ας φωνάζει όσο θέλει η κοινή γνώμη. Τα δικαστήρια δεν κάνουν τα χατίρια του πλήθους, ούτε βγάζουν αποφάσεις με διαγωνισμούς δημοφιλίας». Εξω από το δικαστικό μέγαρο, οι διαδηλωτές είχαν έτοιμα τα πλακάτ της διαμαρτυρίας. «Φοβηθήκαμε το ενδεχόμενο της αθώωσης», ομολόγησε ένας γνωστός της οικογένειας Στέενκαμπ.

Το σημάδι του στρατιώτη

Η Ενωση των Γυναικών του Εθνικού Κογκρέσου θεωρεί την απόφαση επιεική και καλεί την Πολιτεία να ασκήσει έφεση. Δεν πρόκειται όμως να γίνει τέτοια κίνηση. Οταν τα φώτα έσβησαν, οι αντίδικοι έμοιαζαν ικανοποιημένοι με την ετυμηγορία της έδρας. Η 67χρονη δικαστίνα, πάλαι ποτέ ακτιβίστρια στο πλευρό του Νέλσον Μαντέλα, φρόντισε να κρατήσει τις ισορροπίες χωρίς να δώσει δικαιώματα. Το ποινικό δίκαιο της Νότιας Αφρικής τής άφηνε περιθώριο ακόμα και για ποινή-χάδι, με κοινωνική εργασία και εγκλεισμό στο σπίτι, αλλά χωρίς φυλάκιση του ενόχου. Δεν υπάρχει μίνιμουμ τιμωρία για φόνο εξ αμελείας. Εμειναν να φωνάζουν μόνο όσοι απαιτούν αίμα για να ξεπλυθεί το αίμα του απαρτχάιντ. «Μερικοί παράνομοι είναι πιο ίσοι από τους υπόλοιπους», δήλωσε ο αλυσοδεμένος διαδηλωτής Γκόλντεν Μάιλς Μπούντου: «Ο Πιστόριους κλαίει σαν κορίτσι, στριγκλίζει σαν κορίτσι, αλλά πυροβολεί σαν στρατιώτης».

Νικ.α.π.

Η υποκριτική στάση του Πιστόριους

Τη σχεδόν χριστιανική, μολονότι βαθιά ριζωμένη στην παράδοση της παγανιστικής Αφρικής, αρχή του «ubuntu» επικαλέστηκαν οι δικηγόροι του Οσκαρ Πιστόριους τις τελευταίες μέρες της δίκης για να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιείκεια.

Πάει να πει, ανθρωπιά, μεγαλείο ψυχής, γενναιοδωρία. Δικαιοσύνη υποστηρικτική και ελεήμων, όχι τιμωρητική. Η δικαστής Μασίπα τούς είπε να αφήσουν τις βλακείες: «Ο πελάτης σας αφαίρεσε μία ζωή, θα ήταν άκυρο και ανάρμοστο να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του». Αλλο ήταν όμως αυτό που στοίχισε στον Πιστόριους: η στάση του στο δικαστήριο θεωρήθηκε υποκριτική. «Τώρα που απειλείται με φυλάκιση, θυμήθηκε ότι είναι ανάπηρος», ξεσπάθωσε ο σκληρός εισαγγελέας Τζέρι Νελ. «Ισχυρίζεται ότι οι φυλακές είναι φτιαγμένες μόνο για αρτιμελείς, ενώ το ίδιο του το σπίτι δεν είχε την παραμικρή υποδομή για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες». Ο Πιστόριους πέρασε ένα τελευταίο δίωρο με την οικογένειά του και μετά πέρασε τη μεγάλη πόρτα. Θα οδηγηθεί μάλλον σε ειδική πτέρυγα, για να προστατευθεί από αδίστακτους εγκληματίες, όπως ο αρχιβασανιστής του απαρτχάιντ, Γιουτζίν Ντε Κοκ. Η κεντρική φυλακή της Πρετόρια ήταν κάποτε το προσωπικό του πεδίο βολής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Νοτια Αφρική
Αθλητικό ρεπορτάζ