Έντυπη Έκδοση

Ο επαρχιώτης αστυνομικός που τα έβαλε με την ηγεσία

Από την περασμένη Πέμπτη είναι ο πιο γνωστός αστυνομικός της Ρωσίας, αφού αποφάσισε με δύο μηνύματά του στο Διαδίκτυο να καταγγείλει τους προϊσταμένους του και να ζητήσει τη βοήθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν για να χτυπήσουν μαζί τη διαφθορά στα ρωσικά σώματα ασφαλείας.

Ο Αλεξέι Ντίμοφσκι, αξιωματικός της δίωξης ναρκωτικών της αστυνομίας του Νοβοροσίσκ, του ρωσικού λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα, απευθύνθηκε μέσω της ιστοσελίδας του στον Ρώσο πρωθυπουργό, ζητώντας βοήθεια, γιατί η ηγεσία της αστυνομίας «φυλακίζει αθώους για να πιάσει το πλάνο δήθεν εξιχνίασης εγκλημάτων», εξαναγκάζει τον ίδιο και τους συναδέλφους του να εργάζονται χωρίς αργίες, με μισθούς πείνας και πολύ περισσότερο «μας φέρονται σαν να είμαστε ζώα». Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν στην τοπική πολυκλινική αρνήθηκαν να τον εξετάσουν, λέγοντάς του ότι έπειτα από συνεννόηση με την τοπική αστυνομική ηγεσία δεν θα δίνονται ιατρικές απαλλαγές στα όργανα της τάξης «για να μην πέφτουν οι ρυθμοί στη δίωξη του εγκλήματος». Η ενέργεια του Ντίμοφσκι έχει κερδίσει πολλούς υποστηρικτές, που ζητούν να εξεταστούν λεπτομερώς οι καταγγελίες του και τα στοιχεία που προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα ή σε αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, που υποσχέθηκε ότι θα συνομιλήσει μαζί του. Οι προϊστάμενοί του βέβαια έσπευσαν με περισσή ταχύτητα να κρίνουν τις κατηγορίες του ανυπόστατες και συκοφαντικές και να τον απολύσουν από την αστυνομία, απειλώντας ότι θα κινηθούν εναντίον του και δικαστικώς. Εδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα πληροφορίες ότι εναντίον του Ντίμοφκσι υπήρχαν καταγγελίες από πολίτες, αλλά και υποψίες ότι αρνείται να προχωρήσει στη σύλληψη εμπλεκόμενων σε διακίνηση ναρκωτικών. Η κορυφαία και πλέον αλλοπρόσαλλη κατηγορία εναντίον του προήλθε από ανώνυμη πηγή της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της ρωσικής αστυνομίας, που υποπτεύεται ότι ο Ντίμοφκσι κινήθηκε σε συνεννόηση με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «χρηματοδοτούμενες από το εξωτερικό και ίσως τις ΗΠΑ». Η προσπάθεια να κινητοποιηθούν βεβιασμένα τα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά της ρωσικής κοινωνίας ίσως είναι και το μοιραίο επικοινωνιακό λάθος της ηγεσίας του Ντίμοφσκι, γιατί πάει πολύ να πιστέψει κανείς ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες ασχολούνται ή παρακινούν έναν επαρχιώτη αστυνομικό να παραπονεθεί μεταξύ άλλων και γιατί διαλύθηκαν τρεις γάμοι του λόγω του σφιχτού ωραρίου. Η εισαγγελία του Κουμπάν στη Νότια Ρωσία έδειξε πάντως ενδιαφέρον για την υπόθεση και ο Ντίμοφσκι φαίνεται πως βρήκε συμπάθειες και στη Μόσχα.

Η «Κοινωνική Βουλή», ένα συμβουλευτικό σώμα προσωπικοτήτων, σκέφτεται να θέσει υπό την προστασία της τον πρώην αξιωματικό και τη διερεύνηση της ιστορίας του, για την οποία και ο υπουργός Εσωτερικών Ρασίντ Νουργκαλίεφ διέταξε εσωτερική έρευνα, που θα καταθέσει κατόπιν στον πρόεδρο Μεντβιέντεφ και τον πρωθυπουργό Πούτιν. Το «φαινόμενο» Ντίμοφσκι θύμισε στα ρωσικά ΜΜΕ ότι οι πολίτες της Ρωσίας μάλλον δεν εμπιστεύονται (53%) τους αστυνομικούς, παρά το αντίθετο (38%), ενώ μόλις το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τρέφει συμπάθεια ή θαυμασμό για το έργο τους, με τους υπόλοιπους να προτιμούν να αποφύγουν για καλό και για κακό κάθε επαφή με τους ένστολους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Γεύση από Μόσχα