Έντυπη Έκδοση

Μέτωπο... «εικονολατρών»

Αντιδράσεις για την ευρω-απόφαση να απομακρυνθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τα σχολεία

1 Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας

«Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ δεν συνάδουν με το περί δικαίου αίσθημα της πλειοψηφίας των πολιτών των κρατών-μελών»

Εκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα με την οποία επέκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την απόφασή του να δεχτεί ότι η ύπαρξη θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης.

Το δυσμενές σχόλιο του κ. Καλαμίδα έγινε κατά την προχθεσινή πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή τα 50 χρόνια ζωής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά έμεινε αναπάντητο από τους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, Jean-Paul Costa και Χρ. Ροζάκης, αντίστοιχα.

«Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ προκαλούν μερικές φορές σχόλια και δεν συνάδουν με το περί δικαίου συναίσθημα της πλειοψηφίας των πολιτών των κρατών-μελών, όπως έγινε με την απόφαση που εκδόθηκε με αφορμή την προσφυγή Φινλανδής (με ιταλική υπηκοότητα), για να κατέβει ο σταυρός από τα σχολεία», ανέφερε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Πέταξε μάλιστα το γάντι στους παρισταμένους δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκειμένου να τοποθετηθούν και συνέχισε υποδεικνύοντας στο ΕΔΔΑ ότι πρέπει να προσπαθεί να γίνονται δεκτές οι αποφάσεις του από την πλειονότητα των πολιτών, πράγμα δύσκολο λόγω της διαφοράς σε πολλά σημεία των πολιτών των 47 κρατών-μελών της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει το δίλημμα «ασφάλεια ή ατομικά δικαιώματα», προσθέτοντας ότι στην κατάργηση αυτού του διλήμματος θα συνεισφέρει με τον καλύτερο τρόπο στο αμέσως προσεχές διάστημα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

2 Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

«Είναι λυπηρά φαινόμενα αυτά, δεν έχει μόνο η μειονότητα δικαιώματα αλλά και η πλειονότητα»

ΘΗΒΑ

«Είναι λυπηρά φαινόμενα αυτά. Σε μια περίοδο που ο κόσμος πεινάει, υποφέρει και ταλαιπωρείται, να ασχολούμεθα με τέτοια θέματα, να ανακινούμε θέματα για να δημιουργούμε θορύβους. Ολα αυτά, σκοπό έχουν να δημιουργήσουν θορύβους, επεισόδια και εντάσεις και λαϊκισμούς. Θα πρέπει στην Ελλάδα επιτέλους να πάρουμε μιαν απόφαση και να σοβαρευτούμε, και δεν έχει μόνο δικαιώματα η μειονότητα αλλά και η πλειονότητα».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την Αλίαρτο όπου μίλησε σε ημερίδα για τα εκκλησιαστικά μνημεία και ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απομακρυνθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τα σχολεία. Στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, απάντησε ως εξής:

- Θα μπείτε στη διαδικασία συζήτησης αν κληθείτε από το υπουργείο Παιδείας;

«Θα είμαστε πιο σοβαροί από το να κάνουμε τέτοια πράγματα».

- Θα τεθεί το θέμα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο;

«Αν χρειαστεί, θα τεθεί. Διότι εκεί είναι το κέντρο της διοικήσεώς μας. Αλλά έχουμε τόσο σοβαρά και μεγάλα θέματα που πρέπει να ασχοληθούμε, που θα ήταν αστείο πράγμα να ασχολούνται το κράτος και η Εκκλησία με τέτοιες φαιδρότητες».

3 Μητροπολίτης Ανθιμος

«Η Εκκλησία θα ασκήσει έφεση. Οι κυβερνήσεις μας υιοθετούν ό,τι πει η Ε.Ε.»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αιχμές κατά των ελληνικών κυβερνήσεων ότι σπεύδουν να υιοθετήσουν οτιδήποτε πει η Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να υπερασπίζονται τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της χώρας, άφησε ο μητροπολίτης Ανθιμος.

Με αφορμή την προσφυγή στο Εφετείο Αθηνών του «Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι», που ζητεί να αφαιρεθούν οι ιερές εικόνες από τα σχολεία και τα δημόσια καταστήματα, ο μητροπολίτης έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ελληνες δικαστές θα πράξουν το καθήκον τους. Σε περίπτωση που δικαιωθεί η προσφυγή του «Παρατηρητηρίου», είπε ότι η Εκκλησία θα ασκήσει έφεση και ο ίδιος θα βγει να μιλήσει ελεύθερα για το ζήτημα.

Αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αφαιρεθεί ο Σταυρός με τον Εσταυρωμένο από τα σχολεία και τα δημόσια καταστήματα της Ιταλίας και στο γεγονός ότι ο αρμόδιος Ιταλός υπουργός άσκησε έφεση κατά της εν λόγω απόφασης.

Σε ερώτηση αν περιμένει να πράξει αναλόγως η υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, αν υπάρξει απόφαση για αφαίρεση των ιερών εικόνων, απάντησε ότι δεν το βλέπει, διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις σπεύδουν να υιοθετήσουν οτιδήποτε πει η Ε.Ε.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών, παρατήρησε ότι γίνονται «απότομα ανοίγματα» από την κυβέρνηση. Κάτι πρέπει να γίνει με τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε όλους τους λαθρομετανάστες, διότι τότε «πού θα μείνουμε εμείς», επισήμανε. Τόνισε ακόμη πως οι μετανάστες είναι που πρέπει να δυσκολευθούν μέχρι να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα και όχι εμείς να την αλλάξουμε.

Είπε ότι θα μπορούσε να γίνει προαιρετικός ο θρησκευτικός όρκος στα δικαστήρια και δήλωσε αντίθετος στον τριπλασιασμό της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, λέγοντας ότι υπάρχει η διάθεση για αύξηση της φορολόγησης ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, αλλά όχι τόσο απότομα και με τόσο μεγάλη αύξηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα