Έντυπη Έκδοση

Ενα γράμμα

Γράφω επίσης αυτό που σου λείπει - ακριβώς γι' αυτό δεν με διαβάζεις. Αλλά διαβάζεις, ίσως πολύ. Οταν αναζητάς γιατρό, παίρνεις γνώμες, έχεις ανησυχία, να καταλήξεις στον καλύτερο - μα όταν αναζητάς ποιητή, κάνεις αλλιώς. Η υγεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου, και ορθώς.

Οι Αγγλοι λοιπόν ανακοίνωσαν τον Τ.Σ. Ελιοτ ως αγαπημένο εθνικό τους ποιητή. Θα ψήφιζαν τον Ουίλλιαμ Μπλαίηκ, αλλά αυτός ήταν και Πυγμαίος. Δεν γινόταν να έρθει πρώτος. Και αυτό μου θύμισε τις ρεκλάμες: «η ποίησή του είναι σκοτεινή, εξακολουθεί να είναι δυσνόητη, αψεγάδιαστη, εσωτερική». Χρειάζονται επειγόντως γιατρό και όχι ποιητή.

Δεν αντιλέγω πως ο Ελιοτ έχει γράψει ορισμένα πολύ καλά ποιήματα, και πως η Ελλάδα, λόγου χάριν, τον έχει περισσότερο ανάγκη απ' όσο έχει ανάγκη η Αγγλία κάποιον έλληνα ποιητή. Αλλά αυτό είναι δικό μας εξάνθημα - όχι της Αγγλίας.

Νομίζω πως χρειάζεται παραπάνω χιούμορ, απ' όσο νόμιζα, για να αντιμετωπίσει κανείς αυτή την κατάσταση. Ερχομαι να συμφωνήσω με την ατάκα της Βασιλομήτορος της Μεγάλης Βρετανίας, που ξεστόμισε γελώντας όταν άκουσε τον Ελιοτ να της απαγγέλλει ζωντανά: «αυτός ο σκυθρωπός με το κοστούμι».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία