Έντυπη Έκδοση

Λογοτεχνικοί χαρακτήρες του Βυζαντίου

Βούλα Ηλιάδου

Ματωμένη πορφύρα

εκδόσεις Γκοβόστη, σ. 272, 15 ευρώ

Ερωτας με φόντο τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αβέβαιοι θρόνοι και ανήθικες επιτυχίες της εξουσίας. Ενδιαφέρον θέμα, αξιόλογη προσπάθεια. Ιστορία ή μυθιστόρημα; Οι δύο τάσεις φαίνεται να παλεύουν, η μία τρώγοντας χώρο από την άλλη. Βαρύ κείμενο. Στον μύθο πολύ στολίδι, στην ιστορία πολλή πληροφορία. Δύσκολο, από τη μια, να «διαβάσεις» την πλοκή, δύσκολο, από την άλλη, να βάλεις σε τάξη τις στιγμές και τα ονόματα. Πολύλεκτος ο λόγος και πολυαίτια τα γεγονότα.

Υστερα από μικρή προσπάθεια, πιάνεις μια γραμμή και ακολουθείς τις σελίδες, αλλά γενικά παραμένει η φουσκωμένη γραφή, υπερπουδραρισμένη, πολλών επιθέτων και χρωμάτων, που παρακολουθείς βεγγαλικά και χάνεις ουρανό, παραμένει η υπερβολική παράθεση στοιχείων, που μαθαίνεις σε βάθος ό,τι δεν χρειάζεται σε αναγνωστικό παρόν.

Φαίνεται υπερμεγέθης η επιθυμία να ντύσεις τις εικόνες με ομορφιά και την πληροφορία με γνώση. Ο λογοτεχνικός χαρακτήρας δεν έχει την απαραίτητη ελευθερία ώστε να προκύψει. Ερχεται απ' έξω, φορετός. Με εύκολη πλοκή. Βασική. Δίχως τη βιωματική μαγιά που θα τον έκανε αυτόματο και αληθινό. Αντικειμενικές ιστορίες έρωτα και θανάτου.

Το υλικό του βιβλίου είναι πολύ. Ομως δεν μπορείς να τα πεις όλα σε μία πρόταση. Το βιβλίο έχει δουλευτεί. Ομως δείχνει να χρειάζεται μια άλλη ισορροπία. Ταπεινή άποψή μας ότι η ιδέα και οι σημειώσεις δεν έμειναν αρκετά στο στομάχι, να χωνευτούν, να βγουν από φίλτρο, να κάτσει το περίσσιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου