Έντυπη Έκδοση

IANOS

25 χρόνια δεμένος με τον πολιτισμό

Συλλογικό έργο

25 χρόνια IANOS 1984-2009

επιμελητής: Λέων Α. Ναρ

εκδόσεις IANOS, σ. 181, 10 ευρώ

Ξεπερνώντας τον ρεαλισμό και κάνοντας άλμα στη φαντασία, μπορούμε να αφήσουμε τη... χάρτινη υπόσταση του βιβλίου. Ο εύπλαστος χώρος που εγκιβωτίζει τις λέξεις και τις σκέψεις, γίνεται γήινος, ανθρώπινος, παιδικός. Τα βιβλία είναι σαν τα νεογέννητα που ψάχνουν κάποιον να τα προστατέψει, να τα φυλάξει και μετά να βρουν το σπίτι τους. Τα βιβλιοπωλεία επιτελούν αυτόν τον ρόλο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι εστίες πολιτισμού, μια και φιλοξενούν τα πνευματικά τέκνα δημιουργών. Η φράση «αλυσίδα πολιτισμού» ανήκει στον ΙΑΝΟ και σε όσους αγαπάνε τους κρίκους της. Φέτος, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ημέρα που ο IANOS συστήθηκε στον πολιτισμό.

Τα κείμενα που αφορούν επετείους αυτοπεριορίζονται. Αναγκαστικά. Η γιορτή ή τραγωδία καθορίζουν τις γραμμές. Η πορεία όμως είναι αυτή που δικαιολογεί τα γραφόμενα, και οι άνθρωποι του Ιανού άντεξαν και αντέχουν στον χρόνο. Σημαντικό, αλλά όχι αυτό που δίνει τα εύσημα. Εντούτοις, είναι το πρώτο συνθετικό στην αποτίμηση μας. Η ανθεκτικότητα πάντα καθόριζε την αξία ανθρώπων και πραγμάτων. Η ιδιαίτερη ενασχόληση με τον ΙΑΝΟ οφείλεται στην αγάπη και την ανταπόκρισή του στις διαταγές της τέχνης. Ταπεινός και πιστός υπηρέτης των μικρών θαυμάτων που φτιάχνουν άνθρωποι. Η συνέπεια είναι που κάνει τη διαφορά και μας «αναγκάζει» να πούμε καλά λόγια, να επιδοκιμάσουμε. Κάθε βιβλιοπωλείο αποπνέει ζεστασιά, σε κάνει να νιώθεις οικεία, αφήνεις την καθημερινότητα εκτός. Ξεχνιέσαι και δεν σε ενοχλεί. Ταξιδεύεις, εκεί που σε πάνε οι συγγραφείς και οι ήρωές τους.

Ο IANOS εμπλούτισε το ταξίδι και το έκανε ακόμη πιο ενδιαφέρον. Στο λεύκωμα που έχει επιμεληθεί ο Λέων Α. Ναρ, αναδεικνύει τα παραπάνω και καλεί τους αναγνώστες να γίνουν μόνιμοι επισκέπτες. Το καλωσόρισμα γίνεται από τον Νίκο Καρατζά στον πρόλογο της έκδοσης. Αυτή είναι η θέση που αρμόζει όταν περιμένεις. Ο οικοδεσπότης μένει στην είσοδο και με χαμόγελο υποδέχεται τον άγνωστο φίλο. Μετά αναλαμβάνει ο επιμελητής, που μας βάζει να διαβούμε δύο δρόμους. Και οι δύο έχουν να κάνουν με τα γενέθλια. Στον πρώτο βλέπουμε 25 στάσεις στη διαδρομή του ΙΑΝΟΥ. Σωστά έχουν καλυφθεί από τον τίτλο: «25 σκέψεις με αφορμή την 25ετία», μια και απαντούν στο ερώτημα «Τι είναι ο IANOS;». Καθένας έχει μια απάντηση και μπορεί να τη δει σ' αυτές που δίνει ο Λέων Α. Ναρ. Η μνήμη ενεργοποιεί τη θύμηση και σαν μικρές σκηνές του σινεμά προβάλλονται οι στιγμές που έφτιαξαν και τον μεγάλωσαν. Τον έκαναν, όπως εύστοχα αναφέρεται, «χώρο διακίνησης πολιτιστικών προϊόντων, με κέντρο βάρους πάντα το βιβλίο».

Ο δεύτερος δρόμος έχει τα αποτυπώματα επωνύμων, γνωστών, φίλων που έδωσαν και πήραν από τον ΙΑΝΟ. Πέρασαν το κατώφλι και γεύτηκαν τη φιλοξενία του. Γι' αυτό και έδωσαν τις λέξεις τους. Θα μπορούσαν να είναι κι άλλοι, ωστόσο δεν θα έφτανε ένα λεύκωμα. Οι παράδρομοι οδηγούν στους σελιδοδείκτες, τα ημερολόγια, τις αφίσες, το βιβλίο εντυπώσεων κ.ά. Φυσικά, υπάρχει φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει το «Θεσσαλονίκη-Αθήνα» και τα πρόσωπα. Η έκδοση συνοδεύεται από dvd με αποσπάσματα από 25 κορυφαίες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στον ΙΑΝΟ. Το βιβλίο, η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η τέχνη, χαιρετούν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου