Έντυπη Έκδοση

Φίλος του Μπερλουσκόνι καταδιώκει Ταμπούκι

Ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας Ρενάτο Σκίφανι ζητεί 1,3 εκατ. ευρώ αποζημίωση από τον συγγραφέα λόγω άρθρου του στην «L' Unita». Συσπειρώθηκαν στο πλευρό του από Φίλιπ Ροθ μέχρι Θόδωρο Αγγελόπουλο

Κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος υπέγραψαν κείμενο συμπαράστασης στον Αντόνιο Ταμπούκι: «Η ελευθερία στην Ιταλία κινδυνεύει από την εκτός ορίων επίθεση εναντίον του», υποστηρίζουν Κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος υπέγραψαν κείμενο συμπαράστασης στον Αντόνιο Ταμπούκι: «Η ελευθερία στην Ιταλία κινδυνεύει από την εκτός ορίων επίθεση εναντίον του», υποστηρίζουν Από τον Φίλιπ Ροθ μέχρι τον Κώστα Γαβρά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, υπέρ του Αντόνιο Ταμπούκι συστρατεύτηκαν διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών, καταδικάζοντας ως «επικίνδυνη για τη Δημοκρατία» τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του γνωστού Ιταλού συγγραφέα ο ομοεθνής του, πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας Ρενάτο Σκίφανι. Ο Σκίφανι ζητάει αποζημίωση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από τον Ταμπούκι, λόγω άρθρου που είχε δημοσιεύσει στην εφημερίδα «L' Unita» τον Μάιο του 2008.

Γεννημένος στο Παλέρμο το 1950, ο Σκίφανι θεωρείται άνθρωπος-κλειδί στο περιβάλλον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος στη Σικελία και είχε διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε διάφορες εταιρείες όπου βασικοί μέτοχοι ήταν επιχειρηματίες που καταδικάστηκαν κατά καιρούς για τις στενές σχέσεις τους με τη Μαφία. Η ιστορία είναι γνωστή. Τον Μάιο του 2008 την είχε αναφέρει μάλιστα ανοιχτά σε τηλεοπτική εκπομπή της RAI ο δημοσιογράφος Μάρκο Τραβάλιο. Τον ίδιο μήνα ο Ταμπούκι, αρθρογραφώντας στην «Unita», αναφέρθηκε στις ύποπτες σχέσεις που διατηρούσε στο παρελθόν ο Σκίφανι. Θύμιζε, ωστόσο, ότι είχε λάβει «άφεση αμαρτιών» μετά τη διεξαγωγή έρευνας. Πέρασαν 18 μήνες και ξαφνικά ο Σκίφανι κινήθηκε δικαστικά εναντίον του Ταμπούκι, όχι όμως και κατά της «Unita».

Ο Αντουάν Γκαλιμάρ, επικεφαλής του ομώνυμου γαλλικού εκδοτικού οίκου, πήρε την πρωτοβουλία για τη δημόσια εκδήλωση υποστήριξης στον Ταμπούκι. Τη συνυπέγραψαν μέχρι στιγμής από ελληνικής πλευράς οι Θόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Γαβράς, Ανταίος Χρυσοστομίδης, Ρέα Γαλανάκη, Σταύρος Πετσόπουλος. Στις υπογραφές και αυτές των Φίλιπ Ροθ, Αντρέα Καμιλέρι, Σίλβιου Λουπέσκου, Κλάουντιο Μαγκρίς, Αντόνιο Μολίνα, Ζοζέ Σαραμάγκου, Φερνάντο Σαβατέρ, Χόρχε Σεμπρούν, Μάριο Σοάρες, Φίλιπ Σολέρ, Σερζ Τουμπιανά κ.ά.

«Η επιλογή του συγκεκριμένου στόχου -ενός συγγραφέα που τόλμησε να ασκήσει την ελευθερία του- αλλά και το απαιτούμενο ποσό -αστρονομικό για μια υπόθεση Τύπου- φανερώνει ότι ο πραγματικός σκοπός είναι η προσβολή μιας κριτικής συνείδησης και μέσω αυτής η επιβολή της σιωπής σε πολύ περισσότερους», αναφέρει η διαμαρτυρία. Υπενθυμίζει ότι «οι ζωντανές δημοκρατίες χρειάζονται προσωπικότητες ελεύθερες, θαρραλέες, ανεξάρτητες, δημιουργικές. Τέτοιες είναι ειδικά οι συγγραφείς, που η ελευθερία της πένας τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την ιδέα της Δημοκρατίας. Κι όμως να που στην Ιταλία αυτή η ελευθερία κινδυνεύει από την εκτός ορίων επίθεση στον Αντόνιο Ταμπούκι».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Για το ίδιο θέμα
Ο Αντόνιο Ταμπούκι την Πέμπτη 19 Mαΐου στο Μέγαρο Μουσικής