Έντυπη Έκδοση

ΚΥΠΡΟΣ

Διασχίζοντας το φαράγγι του Αβακα

Κύπρος: «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος».

Από τα νερά της αναδύθηκε η Αφροδίτη και στα χώματά της βάδισε η Ιστορία.  Η Πάφος είναι όμορφη, αλλά το φαράγγι του Αβακα θα σας αφήσει άφωνους. Από τα νερά της αναδύθηκε η Αφροδίτη και στα χώματά της βάδισε η Ιστορία. Η Πάφος είναι όμορφη, αλλά το φαράγγι του Αβακα θα σας αφήσει άφωνους. Αυτός ο στίχος από τραγούδι του Λεωνίδα Μαλένη, που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, αποκτά κυριολεκτική, σχεδόν, διάσταση όταν μιλάμε για την Πάφο. Μια ιστορική πόλη, πρωτεύουσα της Κύπρου για 600 χρόνια, που η Unesco την περιέλαβε στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εντός μιας ευρύτερης περιοχής με μοναδική φυσική ομορφιά. Χίλια πράγματα μπορείτε να κάνετε εκεί, ξεκινώντας όμως από το φαράγγι του Αβακα, στη βορειοδυτική Πάφο.

Βρίσκεται στη χερσόνησο του Ακάμα, έχει τρία χιλιόμετρα μήκος και θεωρείται από τους επαΐοντες, τους φυσιολάτρες πεζοπόρους, «αριστούργημα της φύσης». Πριν όμως πάρετε μια γεύση, να ξέρετε πως εάν αποφασίσετε να μπείτε στο φαράγγι μόνοι, καλό είναι να έχετε πρώτα ειδοποιήσει κάποιον (στο δημαρχείο της Πάφου ή στην ελληνική πρεσβεία της Λευκωσίας, ας πούμε), καθώς η αρκετά δύσκολη διαδρομή περιλαμβάνει μέρη ολισθηρά, με αναρρίχηση μέσα από βράχους και πέτρες. Πάρτε λοιπόν πόσιμο νερό και απολαύστε έναν παράδεισο χλωρίδας και πανίδας καθώς περπατάτε στο δύσβατο μονοπάτι πάνω από το ποταμάκι. Γύρω σας ασβεστολιθικά τοιχώματα, ψηλά ώς και 30 μέτρα, που σε ένα σημείο σχεδόν ενώνονται. Σας περιβάλλουν κυπαρίσσια, αγριοσυκιές, φτέρες και βαλανιδιές, ενώ η βεντέτα της χλωρίδας είναι το σπανιότατο ενδημικό λουλούδι centauria akamantis. Αν είστε τυχεροί, θα συναπαντήσετε κι αλεπούδες, λαγούς και γεράκια...

Κι όταν χορτάσετε περπάτημα, η περιοχή κι η πόλη της Πάφου θα σας γοητεύσουν . Στην περίφημη Πέτρα του Ρωμιού τα κύματα, λένε, γέννησαν την Αφροδίτη... Στα Κούκλια μπορείτε να δείτε το ιερό της θεάς του έρωτα, ενώ στη σπηλιά της, κοντά στην πόλη, ο μύθος λέει ότι εκεί ήταν το λουτρό της. Στην πόλη τώρα, περπατήστε στο γραφικό λιμανάκι, δείτε τα σπουδαία ψηφιδωτά δάπεδα στις ρωμαϊκές επαύλεις, τους επιβλητικούς ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς υπόγειους Τάφους των Βασιλέων, τη στήλη του Αγίου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο απόστολος μαστιγώθηκε, και βέβαια το φράγκικο Κάστρο του 13ου αιώνα. Κι επειδή όλα αυτά ανοίγουν την όρεξη, το φαγητό στα μαγαζιά της Πόλης είναι πράγματι ξεχωριστό, ενώ η νυχτερινή ζωή της είναι αξιόλογη.

Info

*Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού: 00357 26932841

*Δημαρχείο Πάφου: 00357 26822270

*Ελληνική Πρεσβεία (στη Λευκωσία): 00357 22445111

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ταξίδι