Έντυπη Έκδοση

GREENPEACE - WWF

Φοβούνται «άσφαιρη» Κοπεγχάγη

Αρκετά πίσω μάς πηγαίνει το πολιτικά ανώδυνο σχέδιο εξόδου από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης, του Δανού πρωθυπουργού, λένε Greenpeace και WWF που βλέπουν να χάνεται η ευκαιρία για «συμφωνία νομικά δεσμευτική».

Οι δύο μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα συναντηθούν στις 23 Νοεμβρίου να συμβάλουν για μια δίκαιη, φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συμφωνία για το θέμα των κλιματικών αλλαγών.

Οσο πλησιάζει η ημερομηνία της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη (7-17/12) οι μεγάλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν τον βαθμό φιλοδοξίας τους για τους στόχους της διεθνούς συνάντησης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να σταθεί δίπλα στις μικρές οικονομικά χώρες και «να ενώσει τις δυνάμεις της με την πλειονότητα των κρατών του κόσμου (αφρικανικές, μικρές νησιωτικές χώρες της Λατινικής Αμερικής) που στηρίζουν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία».

Η επιστήμη μάς υπαγορεύει τι πρέπει να κάνουμε και η τεχνολογία μάς δείχνει τον τρόπο, υποστηρίζουν τα ελληνικά γραφεία των οργανώσεων WWF και Greenpeace διά των εκπροσώπων τους σε ζητήματα κλιματικών αλλαγών Αχιλλέα Πληθάρα και Δημήτρη Ιμπραήμ.

Οι χειρισμοί πάντως του Δανού πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν οδηγούν προς μία μη νομικά δεσμευτική συμφωνία, επισημαίνουν τα στελέχη WWF και Greenpeace, υπενθυμίζοντας ότι στόχος είναι: «Η διασφάλιση του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, μέσα στον αιώνα». Σήμερα η μέση πλανητική θερμοκρασία είναι 0,8 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι δύο διεθνείς οικολογικές οργανώσεις καλούν τους πολίτες να υπογράψουν υπέρ μιας ουσιαστικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη.

Στη χώρα μας μπορείτε να μπαίνετε στο www.mazigiatoklima.gr. Την έκκληση προς τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου να ταχθεί υπέρ μιας καλής συμφωνίας έχουν υπογράψει ήδη 25.000 Ελληνες.

Τόσο η Ελλάδα όσο και το σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. έχουν ταχθεί υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Μέχρι τώρα περίπου 100 χώρες εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ μιας δεσμευτικής συμφωνίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ανθρωπιστικές οργανώσεις