Έντυπη Έκδοση

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

«Αμνηστία» σε 200.000 αυθαίρετα!

Μόνον τα νέα πρωτόκολλα, που θα εκδοθούν για αυθαίρετα τα οποία έχουν χτιστεί ή θα χτιστούν σε δάση και δασικές εκτάσεις, αφορά η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των καμένων περιοχών, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και ήδη κατατέθηκε στη Βουλή για να τύχει επεξεργασίας από την αρμόδια επιτροπή.

Με τη νέα διατύπωση δίνεται αμνηστία στις παλιότερες παρανομίες που είχαν πιάσει οι «τσιμπίδες» των δασαρχείων, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες της περιοχής. Υπολογίζεται ότι τα αυθαίρετα που έχουν ήδη χτιστεί σε δάση και δασικές περιοχές στο σύνολο της χώρας και έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανέρχονται σε 200.000, από τα οποία περίπου 30.000 αφορούν την Ανατολική Αττική.

Η «Ε» επικοινώνησε με συνεργάτες της υπουργού ζητώντας διευκρινίσεις, αλλά αρκέστηκαν να μας παραπέμψουν στη δήλωση της Τίνας Μπιρμπίλη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία όμως περιέχει αναφορά «για τη θωράκιση των δασών μας από επίδοξους καταπατητές και αυθαίρετα κτίσματα». Προφανώς δίνει «συγχωροχάρτι» στις παλιές παρανομίες, τουλάχιστον για μια πενταετία, οπότε προβλέπεται, με τις πιο αισιόδοξες προοπτικές, να θεσμοθετηθούν οι δασικοί χάρτες στο σύνολο της χώρας. Εξαιρούνται τα καμένα της Αττικής, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο και τις διαβεβαιώσεις της υπουργού θα ολοκληρωθούν σε ένα εξάμηνο.

Στο τελικό σχέδιο νόμου, η σχετική διάταξη επαναδιατυπώθηκε και περιλαμβάνεται πλέον στο άρθρο 8 (παράγραφος 2). Διευκρινίζονται τα ισχύοντα σε σχέση με την επίμαχη παράγραφο 15 του άρθρου 21 του δασοκτόνου νόμου Δρυ (νόμος 3208/2003), με την οποία έχει αναστολή στη βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη των προστίμων για αυθαιρεσίες και καταπατήσεις δασών μέχρι την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών. Το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η αναστολή δεν εφαρμόζεται για όσα πρωτόκολλα «εκδίδονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου», δηλαδή από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Να σημειωθεί ότι η διάταξη που είχε περιληφθεί στο αρχικό σχέδιο, το οποίο είχε παρουσιάσει η Τίνα Μπιρμπίλη, προέβλεπε ρητά την κατάργηση της επίμαχης διάταξης (παράγραφος 15, άρθρο 21) του νόμου του 2003 για το σύνολο των αυθαιρεσιών σε δάση, χωρίς να κάνει διαχωρισμό σε παλιά και καινούργια πρωτόκολλα.

* Με δήλωσή του ο Β. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει θετικές διατάξεις, αλλά ζητεί τη συνολική κατάργηση του νόμου 3208/2003. Τονίζει επίσης ότι δεν απαντά στο μοναδικό ζητούμενο, που είναι η απόλυτη προστασία του δασικού οικοσυστήματος της Αττικής, με την επαναφορά σε δασική βλάστηση όσων εκτάσεων την έχουν χάσει. Θεωρεί ότι οι περισσότερες διατάξεις του είναι αστυνομικού χαρακτήρα και αποσκοπούν στην πρόληψη των χειρότερων μέσα από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Βουλή
Πολεοδομία και Χωροταξία