Έντυπη Έκδοση

Κάτοικοι: «Οι βιομηχανίες ρυπαίνουν το Δέλτα Αξιού»

Υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης», αλλά με προσανατολισμό στη στήριξη των αγροτών και των κατοίκων των προστατευόμενων περιοχών για ήπιες μορφές επιχειρηματικότητας, τάχθηκε χθες ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, που επισκέφθηκε το Δέλτα του Αξιού στη Θεσσαλονίκη.

Ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, καθηγητή Θεμιστοκλή Κουιμτζή, ξεναγήθηκε με βάρκα απ' τους μυδοκαλλιεργητές της περιοχής και συζήτησε τα τοπικά προβλήματα σε ανοιχτή συνάντηση στο ΚΑΠΗ της Χαλάστρας.

Μετά τη βόλτα με βάρκα στα νερά του Δέλτα, ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για ένα βιότοπο πανευρωπαϊκής εμβέλειας που πρέπει να προστατευθεί», αλλά παράλληλα τόνισε πως «θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ήπιας μορφής ανάπτυξης του αγροτουρισμού, της ιχθυοτροφίας και της γεωργίας, σε μορφές φιλικές προς το περιβάλλον».

Ακουσε με προσοχή τα παράπονα των μυδοκαλλιεργητών, που του εξήγησαν ότι «είμαστε θύματα μιας απαράδεκτης γραφειοκρατίας», γιατί έχουν δοθεί μόλις 26 άδειες μυδοκαλλιέργειας, όταν οι παραγωγικές μονάδες ξεπερνούν τις 200 στην περιοχή και τα προϊόντα τους είναι από τα πιο εξαγώγιμα είδη τροφίμων της χώρας!

Γεμάτο από εκπροσώπους τοπικών φορέων και απλούς κατοίκους της περιοχής ήταν το ΚΑΠΗ του Δήμου Χαλάστρας, όπου το μεσημέρι διατύπωσαν τους προβληματισμούς και τα παράπονά τους στον πρόεδρο του Συνασπισμού. Οι περισσότεροι διαμαρτύρονταν για τη σύσταση φορέων και τη λήψη αποφάσεων χωρίς να ερωτώνται οι τοπικές κοινωνίες.

- «Κάνουν εκθέσεις οι δικηγόροι και οι επιστήμονες για το τι πρέπει να γίνει εδώ, αλλά αυτοί ζουν αλλού. Εμείς ζούμε στην περιοχή και πρέπει να έχουμε άποψη στις αποφάσεις που βγαίνουν».

- «Η αξία των κτημάτων μας έχει πέσει τρεις φορές κάτω από εκείνα που βρίσκονται έξω από τα όρια της ζώνης προστασίας».

- «Δεν φταίμε οι αγρότες για τη ρύπανση των καναλιών, αλλά οι βιομηχανίες. Τα κανάλια εδώ παίρνουν τ' όνομά τους ανάλογα με τη ρύπανση. Εχουμε το βρωμοκάναλο, έχουμε το κρασοκάναλο. Δεν φταίνε γι' αυτό οι παραγωγοί».

- «Τα πουλιά εξαφανίζονται από τα νερά που μολύνουν τα γειτονικά εργοστάσια, όχι από τους κυνηγούς».

- «Οι εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης ζούμε στην αβεβαιότητα. Λήγουν οι συμβάσεις και δεν θα υπάρχει προσωπικό».

Αυτά ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά ζητήματα που έβαλαν στο τραπέζι κάτοικοι και εργαζόμενοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία