Έντυπη Έκδοση

Παιδιά έρμαια βίας

Η χώρα μας αμαυρώνεται από την παραμέληση, την εγκατάλειψη, την κακοποίηση των παιδιών, ακόμη και την εξώθησή τους σε πορνεία από τους ίδιους τους γονείς τους. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες σε συνέντευξη Τύπου η ΜΚΟ «Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή τη σημερινή ημέρα (20/11) υιοθέτησης από τον ΟΗΕ της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Ειδικότερα από 1/9 έως 31/10/2009 έγιναν 1.042 κλήσεις στην εθνική τηλεφωνική Γραμμή SOS-1056 για τα Παιδιά και οι 506 αφορούσαν σοβαρές καταγγελίες κακοποίησης παιδιών, από τη βρεφική ηλικία έως και τα 18 τους χρόνια - 447 από τις περιπτώσεις (43%) αφορούν αγόρια, ενώ για 411 (39%) και 184 (18%) δεν υπάρχουν στοιχεία για το φύλο.

Στον πίνακα 1 αποτυπώνονται τα είδη κακοποίησης, στον πίνακα 2 η σχέση μεταξύ θυμάτων και θυτών.

Η ομάδα κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων της Οργάνωσης κατέγραψε και λίστα 22 σημαντικών προβλημάτων στη μέριμνα για την παιδική προστασία, παρ' ότι η Πολιτεία έπρεπε να τις είχε λύσει από 15ετίας. Κυρίως σχετίζονται με:

- Ελλιπή στελέχωση των Πρωτοδικείων με εισαγγελικούς λειτουργούς

- Μη ενεργοποιήσεις του Ν. 2447/1996 «περί οικογενειακών δικαστηρίων» και του άρθρου 48 του Ν. 2447/1996 «περί κοινωνικών υπηρεσιών στις Εισαγγελίες Ανηλίκων».

- Απουσία τμημάτων ανηλίκων στα Αστυνομικά Τμήματα.

- Αδυναμία αντιμετώπισης της εκμετάλλευσης παιδιών που εξαναγκάζονται σε επαιτεία.

- Καθυστέρηση στην κατάθεση αιτήσεων για άσυλο ασυνόδευτων ανηλίκων.

- Μη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας (μέσω πολιτογράφησης) σε ανήλικους αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

-Ελλείψεις στη στελέχωση των Δημοτικών Κοινωνικών Υπηρεσιών - κοινωνικών φορέων, στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας και στη διάθεση προστατευόμενων χώρων υποδοχής-φιλοξενίας για όσα από αυτά είναι σε κίνδυνο καθώς και των παιδιών-ΑμεΑ, των τοξικοεξαρτημένων και εκείνων με ψυχιατρικά προβλήματα.

- Απουσία ενιαίου φορέα Αποκλειστικής Απασχόλησης & Καταγραφής των δομών φιλοξενίας παιδιών-θυμάτων, συντονιστικού φορέα και Κέντρου Αναφοράς περιστατικών παιδιών θυμάτων κακοποίησης, κατ' οίκον νοσηλείας, ειδικών παιδιατρικών κλινικών και εφηβικών τμημάτων στα νοσηλευτικά κέντρα της χώρας.

- Ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική κάλυψη παιδιών οικογενειών που δεν είναι ασφαλισμένες.

- Μη εφαρμογή κοινωνικής ιατρικής στα νοσοκομεία παίδων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί