Έντυπη Έκδοση

Βιομηχανικά τοπία στα νησιά

Σε ένα ιδιόμορφο, απαξιωμένο και εν κινδύνω κομμάτι του τεχνικού μας πολιτισμού στα μεταλλεία, ορυχεία και λατομεία των νησιών του Αιγαίου της βιομηχανικής εποχής αναφέρεται το λεύκωμα των εκδόσεων «Μέλισσα», με τίτλο «Ορυχεία στο Αιγαίο», που παρουσιάζεται την Πέμπτη στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, ώρα 12.30.

Μεταλλικός φορέας σκάλας στη Μήλο Μεταλλικός φορέας σκάλας στη Μήλο Ο κορμός της πολυτελούς αυτής έκδοσης στηρίζεται στο υλικό και τα πορίσματα της έρευνας που ξεκίνησε το 2000 το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, «Ιστορικά μεταλλεία στο Αιγαίο 19ος και 20ός αιώνας».

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς επιμελητές του έργου, τον Νίκο Μπελαβίλα και τη Λήδα Παπαστεφανάκη, δεν υπήρξε νησί ή ερημονήσι που να μην ερευνήθηκε προκειμένου να εντοπιστούν και να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα. Ορυχεία υπήρξαν σε 38 νησιά του Αιγαίου, εξαιρουμένων της Εύβοιας και της Κρήτης. Στα κεφάλαια του λευκώματος περιλαμβάνονται η γεωγραφική κατανομή στο Αιγαίο και τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, η μορφή των βιομηχανικών μεταλλευτικών συγκροτημάτων, οι τεχνικές της εξόρυξης, της επεξεργασίας, της μεταφοράς των ορυκτών, τα κτίρια και η αρχιτεκτονική τους.

Κύθνος, Σέριφος, Θήρα, Ανάφη, Κέα, Σκύρος, Θάσος, Λέσβος, Χίος, Νίσυρος, Ρόδος κ.ά. αποτέλεσαν ένα δίκτυο τόπων με τεχνικά έργα, εργοστάσια, μηχανές, μεταλλευτικές στοές, σκάλες φόρτωσης, λαμπρά διοικητήρια και ταπεινές εργατικές κατοικίες, καμίνια, χημεία, κεκλιμένα, πυλώνες εναέριων, τα υλικά ίχνη της ανθρώπινης επινόησης και του ανθρώπινου μόχθου.

Ο καθηγητής Louis Bergeron, επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH) τονίζει την αναγκαιότητα να δοθούν στα νησιά νέες προοπτικές, στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πολιτικής με διάρκεια, συνδυάζοντας την απορρύπανση των εδαφών και των τοπίων με την έρευνα των ενδεικνυόμενων επαναχρήσεων. «Η ολοκλήρωση της εργασίας θα έπρεπε να διεγείρει το ενδιαφέρον ενός κοινού μεγαλύτερου από αυτό του κύκλου των ειδικών, καθώς υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη μιας νέας μορφής τουρισμού, που θα σέβεται το περιβάλλον και την ιστορία και θα ευαισθητοποιεί».*

Αντιθέσεις

Ελεάνα Γιαλούρη πανεπιστημιακός για τα ψηφιακά...

«Κάποια βιβλία θα γίνουν μουσειακά αντικείμενα».

«Κ»

Ευγένιος Τριβιζάς πανεπιστημιακός-συγγραφέας ...βιβλία

«Είναι βλάσφημο να μπαίνει μια βιβλιοθήκη στην τσέπη ενός τζιν».

Μπορεί να νικηθεί

Η 6η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Καρκίνος ...μπορεί να νικηθεί» πραγματοποιείται την Κυριακή, ώρα 9.30 π.μ., στο ξενοδοχείο «Παρκ» λ. Αλεξάνδρας 10, από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών «Μ.Ε.Φ.Ι.». Αθηνών, τηλ.: 210-6468222.

Μια πλειάδα πανεπιστημιακών, ιατρών, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών μιλούν για το θέμα. Αναλυτικά οι: Γ. Γιαμαρέλου «Οι αρχές της δεοντολογίας στην εργασία του εθελοντή», Γ. Πισσάκας «Βασικές αρχές Ακτινοθεραπείας», Μ. Δημόπουλος «Πολλαπλούν Μυέλωμα», Ε. Τέρπος «Νεότερα δεδομένα για το λέμφωμα Hodgkins», Χ. Μαρκόπουλος «Πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού», Μ. Παπαμιχαήλ «Ανοσοθεραπεία», Γ. Κόκκαλης «Αποκατάσταση μαστού», Κ. Φραγκιά «Μελάνωμα», Ι. Σιαφάκα «Η παρηγορητική φροντίδα», Ε. Θεοδοσοπούλου «Hospice», Θ. Γαβαλά «Εμπειρίες κατ' οίκον νοσηλείας ογκολογικών ασθενών», Α. Εφραιμίδου «Πρόληψη σε ομάδες υψηλού κινδύνου, κληρονομικός καρκίνος», Ε. Φωτίου «Εξέλιξη στην αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου», Κ. Γιδοπούλου «Ανάγκες Ασθενών».

Εσπερίδα

*Εσπερίδα με θέμα το κοινωνικό κράτος πρόνοιας πραγματοποιείται την Τετάρτη, ώρα 7.00 μ.μ., στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Η εκδήλωση, που τελεί υπο την αιγίδα της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, διοργανώνεται από το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «Παναγία Ελεούσα», με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των ατόμων με αναπηρία και στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης

Εναν επιστήμονα παγκόσμιου κύρους, με πολύχρονη ανασκαφική δραστηριότητα σε Κεντρική Ασία και Αφγανιστάν, τον Πόντιο αρχαιολόγο Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη (φωτογρ.), πολυβραβευμένο και πολυγραφότατο, τιμά τη Δευτέρα η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, Αγνώστων Μαρτύρων 73, Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210-9325521.

Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσουν οι: Χρήστος Γαλανίδης, επίτιμος πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποντίων Ευρώπης, ΗΠΑ-Καναδά, Γρηγόρης Νιώτης, Α' αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Το βιβλίο του τιμώμενου «Ζωροαστρισμός: Η νέα πατρίδα της παλαιάς θρησκείας», θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη. Θα ακολουθήσει προβολή αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ από ανασκαφές του Σαρηγιαννίδη στο Αφγανιστάν (παραγωγή JDF) και το Τουρκμενιστάν (παραγωγή BBC). Τέλος, ο Βίκτωρας Σαρηγιαννίδης θα μιλήσει για το πρόσφατο ανασκαφικό έργο του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα